Pitvarfibrilláció: a stroke-kal szemben is megvédhet, ha kezeljük

Egy új európai felmérés az iszkémiás stroke elleni védelmet a pitvarfibrillációban szenvedő betegek kezelésének prioritásaként hangsúlyozza.

Egy 1000 orvos megkérdezésével végzett páneurópai felmérés új eredményei azt mutatták, hogy az orvosok több mint kétharmada számára az iszkémiás stroke megelőzése a pitvarfibrillációban (PF) szenvedő betegek kezelésének a legfőbb célja. Az iszkémiás stroke a pitvarfibrilláló betegek által elszenvedett leggyakoribb típusú stroke, és emiatt az orvosok szerte Európában hangsúlyozták, hogy alapvetően szükséges az iszkémiás stroke-ok valódi incidenciájának és hatásainak széleskörű ismerete ebben a betegpopulációban. A felmérés eredményeit az Európai Stroke Konferenciával egyidejűleg jelentették be, és az eredmények hangsúlyozzák a további információk és oktatás szükségességét az iszkémiás stroke által a pitvarfibrilláló betegek életére gyakorolt kockázatok és hatások tekintetében.
Minden évben akár 3 millió pitvarfibrilláló beteg szenved el stroke-ot. A pitvarfibrilláló betegek által elszenvedett stroke-ok 92 százaléka iszkémiás eredetű. Ezek akkor alakulnak ki, ha az agyat vérrel ellátó egyik ér elzáródik, pl. egy vérrög által. Az agyi véráramlás ezen csökkenése vagy teljes akadályozottsága súlyos és jelentős terhet okozó fizikai károsodást, bénulást vagy akár halált is okozhat. A pitvarfibrilláció a leggyakoribb tartósan fennálló szívritmuszavar, amely az összpopuláció körülbelül 2%-át érinti. A betegség a stroke 5-ször nagyobb kockázatát eredményezi."Minden orvosnak, aki pitvarfibrillációban szenvedő betegek kezelésével foglalkozik, fel kell ismernie az iszkémiás stroke kockázatát ezen betegeknél" - nyilatkozta professzor Hans-Christoph Diener, az idegtudományok professzora és az Essen-i Egyetem Neurológiai osztályának igazgatója (Németország). "Manapság nagyszerű és új lehetőségek állnak a rendelkezésünkre ahhoz, hogy számos ilyen romboló eseményt megelőzzünk. Kezelőorvosként a mi felelősségünk, hogy szűrés, a diagnózis felállítása és kockázatbecslés révén azonosítsuk a stroke prevencióját igénylő betegeket, majd a legjobb tudásunk szerinti védelmet nyújtsunk a részükre az iszkémiás stroke vagy az intracranialis vérzés lehetséges következményei ellen."

Hét európai ország kardiológusait és háziorvosait kérdezték meg a MedLIVEPULSE online felmérés segítségével, hogy megismerjék a PF kezelésének prioritásaival kapcsolatos álláspontjukat. A felmérésben a felírási szokásokat befolyásoló tényezőket tárták fel, pl. a stroke prevenció fontossága PF-ban, a kezelési tapasztalat és -kényelem szükségességének összehasonlítása, valamint hogy az orvos mennyire van tisztában az iszkémiás stroke incidenciájával. A leglényegesebb eredmények az alábbiakat mutatták:
  • Az orvosok 67%-a jelenti ki azt, hogy az iszkémiás stroke prevenciója a PF-ban szenvedő betegek kezelésének a legfontosabb célja.
  • Az orvosok 84 százaléka hangsúlyozza, hogy alapvetően szükséges az iszkémiás stroke-ok PF-ban szenvedő betegekre gyakorolt hatásának széleskörű ismerete, azt is megállapítva, hogy a valódi incidenciát valószínűleg alábecsülik.
  • Amikor a receptfelírással kapcsolatos döntést befolyásoló fontos tényezőkről kérdezték őket, az orvosok 56%-a válaszolta azt, hogy a receptfelírással kapcsolatos döntéseiket befolyásoló egyedüli legfontosabb tényező a betegek megvédése az iszkémiás stroke-kal szemben, amelyet a kezelés általános hatékonysága (az összes stroke-kal szembeni védelem) és a kezelés biztonságossága (a vérzés kockázatának a minimalizálása a betegeknél) követ.
  • Amikor arról kérdezték őket, hogy melyik tulajdonságok a legfontosabbak a pitvarfibrillációban szenvedő betegek kezelésének a kiválasztásában, az orvosok 50 százaléka nyilatkozta azt, hogy a klinikai adatok elérhetősége a legfontosabb figyelembe vett tulajdonság, és 39 százalékuk választotta a klinikai gyakorlatban szerzett tapasztalatot a kezelés kényelme helyett a mindennapi kezelés során.
"Az iszkémiás stroke egy komoly probléma, nemcsak azért, mert a kockázata olyan magas, hanem az életet megváltoztató potenciális hatása miatt is, amelyet a pitvarfibrillációban szenvedő betegek életére gyakorolhat. Az iszkémiás stroke katasztrofális hatású lehet a betegekre és a családjaikra nézve is, valamint jelentősen befolyásolhatja a mindennapi életüket. A betegség fokozza az egészségügyi források felhasználását és a tartós ápolás szükségességét is" - jelentette ki Trudie Lobban, MBE, a Pitvarfibrillációs Társaság (AFA) alapítója és vezérigazgatója. "Rendkívül fontos, hogy több munkát végezzünk annak érdekében, hogy növeljük az iszkémiás stroke kockázatának ismertségét, valamint biztosítsuk, hogy a pitvarfibrillációban szenvedő betegek a legátfogóbb védelmet nyújtó kezelésekben részesüljenek."Stroke prevenció pitvarfibrillációban

A pitvarfibrilláció (PF) a leggyakoribb tartós szívritmuszavar, amely a 40 év feletti felnőtt betegeknél minden negyedik betegnél kialakul az élet során. A PF-ban szenvedő betegeknél nagyobb valószínűséggel alakulnak ki vérrögök, amely a stroke kockázatát 5-szörösére emeli. Minden évben akár 3 millió ember szenved el a PF-val összefüggő stroke-ot világszerte. A PF miatti stroke-ok általában súlyosabb lefolyásúak a halálozás (20 százalék) és a rokkantság (60 százalék) nagyobb valószínűsége mellett.

Az iszkémiás stroke a PF-val összefüggő stroke-ok leggyakoribb típusa, amely a pitvarfibrilláló betegek által elszenvedett stroke-ok 92 százalékáért felelős, és amely gyakran súlyos rokkantsághoz vezet. A megfelelő antikoaguláns terápia segítséget nyújthat a PF-val összefüggő stroke-ok számos típusának a megelőzésében és javíthatja a betegség összesített kimenetelét.

A PF világszerte rendkívül költséges közegészségügyi problémát jelent, a kezelés költségei 6,65 milliárd dollárba kerülnek az USA-ban és több mint 6,2 milliárd euróba Európában. Tudván, hogy a PF-val összefüggő stroke-ok általában súlyosabb lefolyásúak, így ez évente a betegek nagyobb közvetlen orvosi költségeit eredményezi. A PF-val összefüggő stroke-ok összes szociális terhe csak az Európai Unióban évi 13,5 milliárd eurót tesz ki.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
40-hez közel nem ördögtől való a szépségtablettaArcfiatalítás

40-hez közel nem ördögtől való a szépségtablettaA kollagén és a hyaluronsav természetesen is jelen van a szervezetünkben, ám az idő múlásával egyenes arányosan csökken a mennyisége. És mindez látható is lesz előbb vagy utóbb: megereszkedik, vízhiányossá és ráncossá válik a bőr.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+27, +32 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban hétfon délelőtt gyengén vagy közepsen felhős lesz az ég, elvétve lehet csapadék.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag