A koleszterincsökkentő megóv az agyvérzéstől?

Kutatók azt találták, hogy azoknál az időseknél, akik rendszeresen szedtek koleszterincsökkentő gyógyszert, és nem volt korábban szív- és érrendszeri problémájuk, 30 százalékkal csökkent az agyvérzés kockázata.

A gazdagabb országok idősebb populációja esetében az érrendszeri problémák megjelenése mind gyakoribb. Franciaországban, ahol a vizsgálat készült, a 85 éves vagy idősebb emberek 43 százaléka veszítette életét szívkoszorúér-problémák, 49 százalék pedig agyvérzés miatt 2010-ben. Korábbi randomizált gyógyszervizsgálatok azonban azt mutatták, hogy 70 évesnél nem idősebbek esetében ezek az érrendszeri problémákra szedett gyógyszerek nem biztos, hogy jótékony hatásúak az idősebb korosztály esetében.
A koleszterincsökkentő szereket gyakran használják a szívbetegségek kialakulásának megelőzésére olyan egyéneknél, akiknek korábban már voltak ilyen gondjaik. Ugyanakkor az újabb javaslatok nem támogatják ezeknek a szereknek a szedését 75 éves kor fölött abban az esetben, ha az illetőnek nincs szív- és érrendszeri problémája.

Ugyanakkor arra is van adat, hogy az orvosok figyelmen kívül hagyva ezt az ajánlást, gyakran írnak fel idősebbeknek ilyen gyógyszereket még abban az esetben is, ha nincs szív- és érrendszeri panaszuk. Éppen ezért a mostani vizsgálatban a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy mennyiben csökkentik az érrendszeri problémákat ezek a szerek idősebbeknél.

A koleszterincsökkentő megvéd az agyvérzéstől?

A koleszterincsökkentő megvéd az agyvérzéstől?


A kutatásban 7484 közösségben élő idős embert követtek nyomon; az átlagéletkoruk 74 év volt, és mindannyian Franciaországban, Bordeaux-ban, Dijonban, illetve Montpellier-ben éltek. A résztvevők egyikének sem volt korábban diagnosztizált szív és érrendszeri problémája (szívroham, agyvérzés stb.).

Minden második évben megvizsgálták a résztvevőket egyrészt szakápolók, másrészt pszichológusok, hogy felmérjék fizikai és mentális állapotukat. A vizsgálatokat a kutatóhelyen, illetve a résztvevők otthonában végezték. Mindezen adatok alapján kialakítottak egy képet az illető szociodemográfiai jellemzőiről, életmódjáról és általános egészségi állapotáról.

Az adatok összesítésekor az derült ki, hogy 9 éves időtávlatban vizsgálva a koleszterincsökkentő szerek rendszeres szedése mintegy 30 százalékkal csökkentette az agyvérzés kialakulásának veszélyét, azokhoz képest, akik nem szedtek ilyen gyógyszereket. Ilyen összefüggést azonban nem mutattak az eredmények a szívkoronaér-betegségek esetében. Miután olyan faktorokat is megvizsgáltak, mint az életkor, a nem, a testtömegindex (BMI), illetve a vér koleszterinszintje, az eredmények továbbra is fennálltak.

A kutatók azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy az általuk vizsgált csoport nem reprezentatív az adott életkori csoportra nézve. Ennek következtében biztosan nem vonható le a következtetés, hogy általános igaz lenne az, hogy a koleszterincsökkentő szerek csökkentik az agyvérzés kockázatát. Azonban ez a kutatás arra mégis jó volt, hogy kiderüljön: érdemes ezeknek a szereknek ezt a hatását reprezentatív mintán is megvizsgálni.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +35 °C
Minimum:
+17, +23 °C

Hazánkban kedden délelőtt alig lesz felhő az égen, csapadékra nem kell készülni.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag