Stroke-ot kapott, az órája mentette meg

A Gondosóra által kiküldött vészhívás miatt sikerült a mentőknek időben rátalálniuk egy idős férfira, aki egyszer csak összeesett. Mint kiderült, a beteg stroke-ot kapott.

Újabb hozzátartozó írt köszönőlevelet a mentőknek. A hálás sorokat az Országos Mentőszolgálat Facebook-oldalán is közzétették.

Ezúton szeretnék köszönetet mondani a közelmúltban történt gyors reagálásukra és empatikus hozzáállásukra. Nagyon gyorsan reagáltak a Gondosórától kapott vészhívásra és így időben érkeztek ki Gödre, megmentve az édesapámat aki, mint utóbb kiderült, sztrókot kapott. Gyors kórházba szállítás után megkaphatta a kezeléseket, így enyhültek a károk is – írta Cs. Zs. a levélben.

idős nő összeesett
A Gondosóra automatikusan jelez a diszpécserszolgálatnak, ha erősebb ütést vagy esést érzékel. Fotó: Getty Images

65 év felett bárki igényelheti

A bejegyzésnél a mentőszolgálat megjegyezte, hogy a Gondosórát minden 65 év feletti magyar állampolgár ingyenesen igényelheti, mégpedig ezen a linken. Az eszköz az egyedül élő idős embereknek különösen hasznos lehet, hiszen garantálja, hogy a betegek olyan vészhelyzetekben is gyors segítséget kaphassanak, amikor a telefonos segélykérés nem opció.

Ha például a beteg udvarán elesik, telefonja nincs nála, azonban magán hordja Gondosóráját, a készülék érzékeli az esést, így könnyedén és gyorsan megtörténhet a segélykérés” – magyarázták.

További részletek a Gondosóra Programról

A Gondosóra Programra egyébként korábban már a kismarosi Málnalevél Patika is felhívta 65 feletti követői figyelmét. Mint írták, az óra nagyon egyszerűen működtethető: a karon vagy a nyakban kell hordani, és egyetlen nagy gomb van rajta, amelynek megnyomásával bejelentkezik a nap 24 órájában elérhető diszpécserszolgálat. A jelzőeszköz emellett automatikusan is tud jelezni a diszpécserszolgálatnak, ha erősebb ütést vagy esést érzékel.

Így hívhatsz mentőt, ha nem tudsz beszélni
Előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor a bajbajutott személy nem tud beszédalapú segélyhívást indítani. Mutatjuk, mit lehet tenni ilyenkor.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +13 °C

Estig általában napos idő várható fátyol-, és gomolyfelhők kíséretében. A legtöbb felhő nyugaton, illetve északon, északkeleten várható, az említett tájakon estig még zápor, zivatar, néhol intenzívebb zivatar várható, majd este lecseng a legtöbb helyen a csapadéktevékenység. Viharos széllökés csak zivatar környezetében lehet. Késő estére 14 és 20 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra ezúttal nem kell számítanunk, ugyanakkor lesz olyan elem, ami ronthat az érzékenyebbek közérzetén.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra