+10° - +24°
Nincs front

Az otthonápolás az ápolót is veszélyezteti

Huták Judit

Ha egy szerettünkről nekünk kell otthon gondoskodni, az sajnos komoly lelki problémákat okozhat - a stressz, a depresszió, a kiégés (burn out) szindróma mind valós veszélyek.

Mindenkinek ártunk, ha nem figyelünk magunkra

A stressz mindennapjaink része - ezt tudjuk jól -, és egy bizonyos mértékig szükség is van rá, hogy a lehető legjobb teljesítmény nyújtsuk. Azonban vannak olyan különleges élethelyzetek, amikor a stressz komolyan veszélyeztetheti a testi és a lelki egészségünket.
Ilyen helyzet az is, amikor egy idős, beteg, néha magatehetetlen családtagot, rokont otthon kell ápolni. Az otthoni ápolás ugyanis nemcsak fizikai, de lelki áldozathozatalt is követel - ezt pedig tudni kell kezelni. Ha ugyanis saját magunkat, a saját lelki jól-létünket elhanyagoljuk, akkor az sajnos nemcsak a gondozottra, de az egész családunkra negatív hatással lehet; nem is beszélve a stresszel összefüggő, komoly egészségügyi kockázatokról.
Otthonápolás, szerettünk ápolása otthon, stressz, fájdalom, kiégés
 Az otthonápolás nemcsak fizikai, de lelki áldozathozatal is


Depressziót is okozhat az ápolás

A Granadai Egyetem végzett kutatásból kiderült, hogy rokonaik ápolása nagymértékben okoz stresszt, szorongást, szélsőséges esetekben depressziót a gondozóknál. A spanyol tudósok korábban 203 olyan embert vontak be vizsgálatukba, akik valamennyien egy-egy idős ember nem hivatalos gondozói voltak. Minden tíz résztvevőből nyolc szorongástól és stressztől szenvedett, ez független volt a társadalmi és demográfiai tényezőktől. Bizonyos esetekben a gondozás befolyásolja negatívan a kapcsolatot, bár ez nagyban függ a korábbi viszonyoktól, továbbá attól is, hogy a gondozó mennyire érzi magát társadalmilag elszigeteltnek.

A Ruth M. Calero Pérez által vezetett kutatás feltárta, hogy számos kognitív változó, többek között a család és az intézmények nagyban támogatása befolyásolja a gondozó és a gondozott közötti kapcsolatot. Emellett a kulturális tényezők, például a nevelési minták és a képzettség is rányomja bélyegét a kapcsolatra.
"A gondozó és a gondozott kapcsolata folyamatosan változik és egyes esetekben káros hatással van a gondozó testi és lelki egészségére. Jól tudjuk, hogy a gondozók gyakran szenvednek a stressztől és a szorongástól " - írták a szerzők a Multidisciplinary Journal of Gerontology folyóiratban megjelent cikkben.

"De hát én mindent megteszek!"

A gondozói stressz jól ismert "kórkép" a szakemberek között. Az otthon ápolók közel 75 százalékát érinti kisebb-nagyobb mértékben, és elsősorban a gondozás követelte állandó mentális, fizikai, anyagi és érzelmi készenléttel magyarázható. Gyakran jelentkeznek olyan érzelmek, melyeket nehéz feldolgozni, melyek miatt lelkiismeret-furdalása van a gondozónak: dühös, frusztrált, tehetetlen vagy kétségbeesett, mert a gondozott nem "úgy" viselkedik, ahogy ő azt szeretné, közben természetesen tudja, hogy erről nem a gondozott tehet. Ehhez társulhat az állandó félelem, aggódás a beteg állapota miatt.

A magány és elszigeteltség érzése szintén igen jelentős: a gondozás gyakran 24 órás feladat, ami állandó figyelmet igényel. A gondozók gyakran áldozzák fel a saját társadalmi életüket, hobbijukat, gyakran a munkájukat is, hogy idős, elesett hozzátartozóikkal törődjenek. Ennek következménye az állandó egyedüllét, a bezárkózás - és persze az, hogy a gondozó nem tud kikapcsolódni, lazítani, feltöltődni.

A bűntudat és a lelkiismeret-furdalás is mindennapos lehet: "nem teszek meg eleget, nem vagyok elég jó, nem vagyok elég türelmes, nem nyújtok megfelelő ellátást". Ez annak ellenére rendszeresen felmerül a gondozókban, hogy gyakran erejükön felül teljesítenek.

Ne hanyagoljuk el magunkat!

Ha figyelmen kívül hagyjuk a tüneteket, ha nem pihenünk eleget és nem törődünk néha saját magunkkal is, azzal komoly egészségügyi kockázatnak tesszük ki saját magunkat. Mint fentebb is írtuk, kutatások bizonyítják, hogy a gondozók, ápolók között gyakoribb a depresszió, a szorongás, a krónikus betegségek (szív- és érrendszeri betegségek, diabétesz), a daganatos betegségek és az elhízás. A stresszel összefüggésbe hozható az is, hogy lassabban gyógyulnak a sebek, sérülések, gyengül az immunrendszer és afertőző betegségekis jobban hatnak rájuk.

Ráadásul a gondozók hajlamosak saját magukat elhanyagolni, az egészségügyi problémáikat lekicsinyellni: nem járnak szűrővizsgálatokra, nem mennek orvoshoz a panaszaikkal, nem váltják ki vagy nem szedik be a felírt gyógyszereket. Törődjünk tehát saját magunkkal is! Nemcsak a mi, hanem a családtagjaink, szeretteink érdekében!

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +24 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban szerdán délelőtt északnyugat felől növekedni kezd a felhőzet, de a Dunától keletre napos időre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag