Az otthonápolás az ápolót is veszélyezteti

Huták Judit

Ha egy szerettünkről nekünk kell otthon gondoskodni, az sajnos komoly lelki problémákat okozhat - a stressz, a depresszió, a kiégés (burn out) szindróma mind valós veszélyek.

Mindenkinek ártunk, ha nem figyelünk magunkra

A stressz mindennapjaink része - ezt tudjuk jól -, és egy bizonyos mértékig szükség is van rá, hogy a lehető legjobb teljesítmény nyújtsuk. Azonban vannak olyan különleges élethelyzetek, amikor a stressz komolyan veszélyeztetheti a testi és a lelki egészségünket.
Ilyen helyzet az is, amikor egy idős, beteg, néha magatehetetlen családtagot, rokont otthon kell ápolni. Az otthoni ápolás ugyanis nemcsak fizikai, de lelki áldozathozatalt is követel - ezt pedig tudni kell kezelni. Ha ugyanis saját magunkat, a saját lelki jól-létünket elhanyagoljuk, akkor az sajnos nemcsak a gondozottra, de az egész családunkra negatív hatással lehet; nem is beszélve a stresszel összefüggő, komoly egészségügyi kockázatokról.
Otthonápolás, szerettünk ápolása otthon, stressz, fájdalom, kiégés
 Az otthonápolás nemcsak fizikai, de lelki áldozathozatal is


Depressziót is okozhat az ápolás

A Granadai Egyetem végzett kutatásból kiderült, hogy rokonaik ápolása nagymértékben okoz stresszt, szorongást, szélsőséges esetekben depressziót a gondozóknál. A spanyol tudósok korábban 203 olyan embert vontak be vizsgálatukba, akik valamennyien egy-egy idős ember nem hivatalos gondozói voltak. Minden tíz résztvevőből nyolc szorongástól és stressztől szenvedett, ez független volt a társadalmi és demográfiai tényezőktől. Bizonyos esetekben a gondozás befolyásolja negatívan a kapcsolatot, bár ez nagyban függ a korábbi viszonyoktól, továbbá attól is, hogy a gondozó mennyire érzi magát társadalmilag elszigeteltnek.

A Ruth M. Calero Pérez által vezetett kutatás feltárta, hogy számos kognitív változó, többek között a család és az intézmények nagyban támogatása befolyásolja a gondozó és a gondozott közötti kapcsolatot. Emellett a kulturális tényezők, például a nevelési minták és a képzettség is rányomja bélyegét a kapcsolatra.
"A gondozó és a gondozott kapcsolata folyamatosan változik és egyes esetekben káros hatással van a gondozó testi és lelki egészségére. Jól tudjuk, hogy a gondozók gyakran szenvednek a stressztől és a szorongástól " - írták a szerzők a Multidisciplinary Journal of Gerontology folyóiratban megjelent cikkben.

"De hát én mindent megteszek!"

A gondozói stressz jól ismert "kórkép" a szakemberek között. Az otthon ápolók közel 75 százalékát érinti kisebb-nagyobb mértékben, és elsősorban a gondozás követelte állandó mentális, fizikai, anyagi és érzelmi készenléttel magyarázható. Gyakran jelentkeznek olyan érzelmek, melyeket nehéz feldolgozni, melyek miatt lelkiismeret-furdalása van a gondozónak: dühös, frusztrált, tehetetlen vagy kétségbeesett, mert a gondozott nem "úgy" viselkedik, ahogy ő azt szeretné, közben természetesen tudja, hogy erről nem a gondozott tehet. Ehhez társulhat az állandó félelem, aggódás a beteg állapota miatt.

A magány és elszigeteltség érzése szintén igen jelentős: a gondozás gyakran 24 órás feladat, ami állandó figyelmet igényel. A gondozók gyakran áldozzák fel a saját társadalmi életüket, hobbijukat, gyakran a munkájukat is, hogy idős, elesett hozzátartozóikkal törődjenek. Ennek következménye az állandó egyedüllét, a bezárkózás - és persze az, hogy a gondozó nem tud kikapcsolódni, lazítani, feltöltődni.

A bűntudat és a lelkiismeret-furdalás is mindennapos lehet: "nem teszek meg eleget, nem vagyok elég jó, nem vagyok elég türelmes, nem nyújtok megfelelő ellátást". Ez annak ellenére rendszeresen felmerül a gondozókban, hogy gyakran erejükön felül teljesítenek.

Ne hanyagoljuk el magunkat!

Ha figyelmen kívül hagyjuk a tüneteket, ha nem pihenünk eleget és nem törődünk néha saját magunkkal is, azzal komoly egészségügyi kockázatnak tesszük ki saját magunkat. Mint fentebb is írtuk, kutatások bizonyítják, hogy a gondozók, ápolók között gyakoribb a depresszió, a szorongás, a krónikus betegségek (szív- és érrendszeri betegségek, diabétesz), a daganatos betegségek és az elhízás. A stresszel összefüggésbe hozható az is, hogy lassabban gyógyulnak a sebek, sérülések, gyengül az immunrendszer és afertőző betegségekis jobban hatnak rájuk.

Ráadásul a gondozók hajlamosak saját magukat elhanyagolni, az egészségügyi problémáikat lekicsinyellni: nem járnak szűrővizsgálatokra, nem mennek orvoshoz a panaszaikkal, nem váltják ki vagy nem szedik be a felírt gyógyszereket. Törődjünk tehát saját magunkkal is! Nemcsak a mi, hanem a családtagjaink, szeretteink érdekében!
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
-1, +6 °C
Minimum:
-3, +2 °C

Hazánkban szombaton délelőtt nyugaton az erősen felhős időben szórványosan havazás, havas eső is előfordul, máshol a változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütés is lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag