Várólisták: hol kell a legtöbb türelem?

December 1-jén 27 666 beteg várt műtétre a hazai kórházakban, 445-tel kevesebb, mint egy hónappal korábban - derül ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) legfrissebb kórházi várólistájának adataiból.

Júniusban volt a leghosszabb a kórházi várólista

A NEAK rendszere külön tartja nyilván a műtétre előjegyzett betegeket . Ez az előjegyzés nem várólista, mert az előjegyzett betegek a kiadható legkorábbi műtéti időponthoz képest saját maguk kérték későbbre a beavatkozást. A nyilvántartásban de­cember elején 3951 beteg szerepelt, egy hónappal korábban 3506, szep­temberben pedig több mint 4800 - írja a VG.hu .

Év végére rövidebb lett a kórházi várólista
Év végére rövidebb lett a kórházi várólista, de még mindig rengeteg várakoznak

Hol kell a legtöbbet várni?

Az idén a júniusi műtéti várólista volt a leghosszabb, 28 816 név szerepelt rajta. Minden harmadik beteg - és ez így volt az egész évben - szürke hályog-műtétre vár . December 1-jén a szemészetek várólistáján 11 810-en voltak. A legkevesebbet (két napot) a Budai Irgalmasrendi Kórházban kell várni szürke hályog-műtétre, a legtöbbet pedig, több mint 310 napot a gyöngyösi Bugát Pál Kórházban: az ottani listán több mint 250 beteg neve szerepel.

A várólistásokból 10,5 ezren csípő- (5643 fő) vagy térdprotézis-műtétre (4856 fő) várnak. Egy jelentős kiterjesztett gerincműtétre átlagosan 470 napot kell várni: ezen a listán most 93-an vannak. Szívkatéterezésre 1905 betegnek van szüksége, itt az átlagos várakozási idő másfél hónap.

A betegek többsége a hosszú várólisták miatt fordul magánszolgáltatókhoz - áll a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Intézet felmérésében. A tavalyi, 2400 milliárd forintos teljes hazai egészségügyi költés 2021-re várhatóan eléri a 3000 milliárd forintot. A magánforrású egészségügyi kiadások terén évi 4-5 százalékos növekedést jósolnak a szakértők: a magyarországi lakosok az idén becslések szerint 904 milliárdot, 2021-ben pedig már 1100 milliárdot költenek majd magánorvosra.

)
Béres Csepp 50 (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: