Változásra van szükség a gyermekorvosi ellátásban

A járványhelyzet egyik napról a másikra változtatta meg az alapellátás megszokott rendjét, és felszínre hozott régóta megoldatlan problémákat - mondta Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke.

A szakember szerint az egyik legnagyobb probléma az elöregedett házi gyermekorvosi hálózat. A HGYE szerint öt-tíz éven belül ugrásszerűen nő majd a rendszerből távozó orvosok száma, emiatt pedig sok helyen fenntarthatatlanná válhat az ellátás. Most ezt egyik pillanatról a másikra megtapasztaltuk - mondta Póta György, arra utalva, hogy a járványhelyzet miatt a 65 év feletti orvosok "kivonódtak" a betegellátásból.

koronavírus, gyermekorvos, gyermekorvosi ellátás, koronavírus egészségügy
koronavírus, gyermekorvos, gyermekorvosi ellátás, koronavírus egészségügy

Ez lenne a megoldás

A koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzeti egészségügyi ellátás egyes elemei azonban jónak és működőképesnek bizonyultak, így ezeket a gyermekorvosok szerint “békeidőben” is meg kellene tartani. Ide tartozik a telefonos konzultáció, a telemedicina alkalmazása és az e-recept rendszere is. Nem minden esetben kell a gyereket látnia az orvosnak ahhoz, hogy terápiát javasoljon - fogalmazott Póta György.

"Hónapok kellenek, hogy az egészségügyben visszaálljon a rend" - véli Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere. A teljes cikkért kattintson ide!

A HGYE szerint olyan - általuk régóta hangoztatott - struktúrát kell kialakítani, amely rugalmas, lakosságközeli, és bizonyos területeken és szintig köztes szakellátást is biztosít. Ezek a praxisközösségek vagy csoportpraxisok lehetnének, de mindenképpen egy team-munkára támaszkodik az ellátás. Ugyanakkor, amíg ezeknek az ellátási formáknak a finanszírozási háttere nincs kimunkálva, addig ezek csak filozófiai gondolatok maradnak - fűzte hozzá.

Mi legyen az igazolásokkal?

Az egyesületi elnök megemlítette azt is, hogy az óvodák és bölcsődék újranyitásával ismét felszínre került az orvosi igazolások kérdése. Felvetette, hogy ha nem kötelező a gyermeknek megjelennie a rendelésen, és neki a szülőre hagyatkozva kell igazolással egészségesnek nyilvánítania a gyereket, akkor miért nem fogadja el az adott intézmény a szülőtől azt, hogy gyermeke egészséges.

Meglepő eredmény: könnyebben fertőződnek meg koronavírussal azok, akik nyáron otthon maradnak - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: