Változás jöhet az orvosi igazolásokkal kapcsolatban?

„Az iskolai igazolások rendszerében nagy az ellentmondás” – véli Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesülete elnöke. A szakember az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, szerinte mi jelentené a megoldást a helyzetre.

Az egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) és a Kréta nevű elektronikus iskolai napló összekapcsolása tehetne pontot az iskolai hiányzások régóta húzódó problémájának végére. A Belügyminisztérium szerint ennek a megoldásnak sok előnye lenne, a változtatást pedig már a házi gyermekorvok is régóta szorgalmazzák – olvasható az InfoStart cikkében.

Sok esetben a szülő bátran dönthetne önállóan az otthon tartásról, majd a közösségbe való visszaengedésről. Fotó: Getty Images
Sok esetben a szülő bátran dönthetne önállóan az otthon tartásról, majd a közösségbe való visszaengedésről. Fotó: Getty Images

Az orvosok túlterheltek, az iskolák hajthatatlanok

Ahogy azt Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában kiemelte, az iskolaigazolások rendszerében jelenleg van egy nagy ellentmondás. „Egyrészt a rengeteg igazolás írása a betegellátástól vesz el energiát, időt. Másik oldalról viszont az iskola ragaszkodik ahhoz, hogy tudják, hogy a gyerek betegség miatt hiányzott vagy esetleg az iskola mellé ment... Évek óta nagyon sok egyeztetés folyt, de nem történt előrelépés benne” – fogalmazott.

A szakértő szerint fontos lenne, hogy az orvosok által használt informatikai rendszerekkel ne csak bonyolult, nehézkes feltöltéssel lehessen eljuttatni az igazolást a szülőkhöz és/vagy az oktatási intézményhez. A cél az lenne, hogy már a beteg ellátása után automatikusan generálódjon egy igazolás, az pedig a program azonnal továbbítsa az EESZT-be, majd az iskolába is.

Akkor valóban megszűnik a többletteher, és valóban egyszerűbbé válik a munkánk” – jegyezte meg Havasi Katalin.

Több jogot a szülőknek!

A gyermekorvosok szerint az is jó lenne, ha a szülők a jelenleginél több hiányzást igazolhatnának a gyereküknek, az orvos bevonása nélkül. Sok olyan, néhány napos betegség vagy egyéb eset van ugyanis, ahol a szülő bátran dönthetne önállóan az otthon tartásról, majd a közösségbe való visszaengedésről. Ahhoz azonban, hogy mindez orvosi igazolások nélkül megvalósulhasson, az oktatás rugalmasságára volna szükség – ez is komoly terheket vehetne le az egészségügyi rendszer válláról.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23 °C
Minimum: +9 °C

A kevés fátyol- és gomolyfelhő mellett sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Az északias szelet a Nyugat-Dunántúlon és a keleti harmadban időnként élénk széllökések kísérik, majd késő délután mérséklődik a légmozgás. A délutáni 21, 26 fokról késő estére 12 és 19 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásokra az előrejelzések szerint nem kell számítani, az allergiások tünetei viszont nem enyhülnek a következő napokban sem.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra