Ünnepek, egészség

A Bibliában számos egészségügyi, lélektani, szociológiai leírást, tanítást találunk, melyek részben ma is érvényesek.

Sokan hiszik, hogy a Biblia a zsidó (ószövetség), és/vagy a keresztény (újszövetség) vallás szent könyve, pedig sokkal több ennél. Számos egészségügyi, lélektani, szociológiai leírást, tanítást találunk benne, melyek részben ma is érvényesek.

Az Ószövetség - keletkezési ideje az időszámításunk előtti első évezred - a teljes európai kultúrkör legelső írásba foglalt emléke.

Mózes III. Könyvében, a 23. rész 2. bekezdésében így szól az Úr Mózeshez, mondván: 2. Szólj Izráel fiainak és mondd meg nékik az Úrnak ünnepeit... 3. Hat napon át munkálkodjatok, a hetedik napon nyugodalomnak... szombatja van, semmi dolgot ne végezzetek. Egy helyen még azt is hozzáteszi az írás, hogy még aratás idején, vagyis sürgető dologidőben is meg kell tartani a pihenőnapot.

Az ünnep kikapcsolódást, pihenést jelent. Ezen a napon megszűnik a robot, a munkálkodás, a fáradtságos törekvés a megélhetésért. Kipiheni magát ember, igavonó állat egyaránt.

Mózes II. könyvének 23. fejezetében a 12. és 14. versben ezt olvashatjuk: 12. Hat napon át végezd dolgaidat, a hetedik napon pedig nyugodjál, hogy nyugodjék a te ökröd és szamarad és megpihen a te szolgálód fia... 13. Háromszor szentelj nekem ünnepet esztendőnként...- mondja tovább az Úr, tehát megszaporítja az ünnepek számát pihenés céljára.

A kikapcsolódás és pihenés alatt az emberi szervezetben nagyon vázlatosan a következő történik: Egy ideig megszűnnek a feszültségek. Nem "ideges" az ember. Az izomtónus csökken, úgy a harántcsíkolt, mint a zsigeri és érfali simaizomrostokban. Az érfalak elernyednek. Csökken az ellenállás, amit a szívnek le kell győznie a vérkeringés fenntartásához. Lassabban dolgozik, így alacsonyabb lesz a vérnyomás. Nehezebben válnak ki a zsírnemű anyagok, s nehezebben rakódnak le az érfalakban. Lelassul így az öregedés, az érelmeszesedés és a megbetegítő folyamatok is.

Az ünnepi táplálkozási viszonyok is másak. Több fehérje kerül a szervezetbe. A fehérjék a sejtek építőanyagai, így ezeken a napokon értékesebb táplálékhoz jutunk.

Mivel a mindennapos problémák is szünetelnek, jobban örülnek az emberek. Boldogabbak!

Én azt állítom: A pihent ember egészségesebb. Az egészségesebb pedig boldogabb. És boldogság nélkül az ember megbetegszik. Tehát: pihenjünk és ünnepeljünk. 67.sz.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +10 °C

A reggeli, délelőtti derült időt követően napközben az ország nyugati felén, kétharmadán megnövekszik a felhőzet. Kora délutánig nem lesz csapadék, majd a Dunántúl északnyugati, északi részein elszórtan várhatóak záporok, zivatarok. A Dunántúlon megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon meg is erősödik a déli szél, de zivatarok körül viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul. Ma átmenetileg frontmentes idő várható, holnap azonban újabb front érkezik.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra