Újabb 100 ezres emelést kapnak az orvosok

Jelentős bérfejlesztést jelentett be novemberre az egészségügyben a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

79 ezer szakdolgozó és 16 ezer szakorvos bérét emelik

Az orvosok újabb 100 ezer forintos emelésre számíthatnak, míg a szakvizsgával még nem rendelkezők és a gyógyszerészek 50 ezer forintos, a szakdolgozók 12 százalékos bérfejlesztésre. Idén az egészségügyi béremelés 82,5 milliárd forintjába kerül az adófizetőknek - ismertette Lázár János.

Újabb béremelés az egészségügyben, Lázár János, egészségügyi béremelés. orvosok és szakápolók kapnak pénzt
Újabb béremelés az egészségügyben

Döntöttek a kórházak adósságrendezéséről is

Lázár közölte azt is, hogy a kabinet döntött a kórházak adósságrendezéséről, valamint azon intézmények támogatásáról is, amelyek strukturális változtatásokat hajtanak végre az adósság hosszú távú csökkentéséért. Erre 56 milliárd forintot hagytak jóvá. Ebből az intézmények 30 napon túli adósságát rendezik, de azokat a kórházakat is támogatják, amelyek az ellátás színvonalát növelő változtatásokat hajtottak végre.

A legeladósodottabb kórházak Ahogy arról korábban a Házipatika.com beszámolt, idén a kilencedik hónap végére már csaknem 39 milliárd forintra nőtt a kórházi adósságállomány . Csak a szeptemberi növekedés önmagában 4,3 milliárd forint volt, a havi átlagos gyarapodás pedig meghaladja a 2,8 milliárd forintot. Így 2017 első kilenc hónapjában 25,5 milliárd forinttal duzzadt az adósságállomány.

Indul az EESZT is

Novemberben megkezdődik az egészségügyi ellátás során keletkezett összes adat digitalizálása, vagyis létrejön az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér - jelentette be a miniszter. Lázár János azt mondta, az elektronikus személyi igazolványok első felhasználásaként az összes adat egy központi nyilvántartási rendszerbe kerül, amely átláthatóbb, kezelhetőbb rendszert hoz létre . A változás érinti az összes egészségügyi dolgozót és ellátást, vagyis a kórházak mellett például a háziorvosi ellátást, a szakrendelőket vagy a gyógyszertárakat.

A dolgozók egy központi rendszer részesei lesznek, amelyben az eddig manuálisan vagy más módon rögzített adatok egy helyre, egy központi felhőbe kerülnek. Ehhez használják majd elektronikus személyi igazolványaikat, amelyeket soron kívül állítják ki a számukra.

Mint mondta, március óta folyik az átállás előkészítése , amelynek keretében már 25 ezer leolvasót osztottak ki, további 14 ezer kiszállítása pedig már megkezdődött.

Bajba kerülhetnek a nyugdíjasok a patikákban Idősek sokaságának lehet nehézkes a hamarosan bevezetésre kerülő e-recept kiváltása. Novembertől ugyanis már e-receptre írják fel a gyógyszereket. Azaz az orvosnak az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) kell rögzítenie, hogy kinek milyen gyógyszert rendelt, a patikusok pedig innen olvashatják ki, milyen orvosságot kell kiadniuk. Hogy ez miért okozhat gondot , korábbi cikkünkből kiderül.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +11 °C

A rétegfelhőzet fokozatosan szakadozik, gomolyosodik, a látási viszonyok javulnak, és a nap nagy részében napos, gomolyfelhős idő várható. A délután folyamán elsősorban északkeleten, illetve kis eséllyel az északnyugati határ közelében lehet helyenként záporokra, zivatarokra számítani. A délnyugati szél olykor megélénkül, de zivatarok környezetében erős lökések is lehetnek. A hőmérséklet délután 22 és 28, késő este 15, 20 fok között változik. Orvosmeteorológiai szempontból kifejezetten szerencsés helyzet alakult ki mostanra.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra