Új módon kezelik a tüdőgyulladást

Akut tüdőbetegséggel küzdő páciensek kezelésére fejlesztettek ki innovatív terápiát Izraelben - közölte az Izraeli Műszaki Intézet (Technion).

Különleges lélegeztetőgépet fejleszt egy magyar csapat. Részletek itt.

COVID-19-betegek körében az egyik vezető halálok az akut respirációs distressz szindróma (ARDS), amely a tüdőgyulladás egy súlyos formája. Akut, diffúz tüdőkárosodás okozta légzési elégtelenség. A Technion közlése szerint az új technológia megmentheti az ARDS-ben szenvedő koronavírusos betegek életét.

koronavírus, COVID-19, világjárvány, Országos Korányi Pulmonológiai Intézet
Az ARDS a koronavírus-fertőzés okozta COVID-19 egyik súlyos szövődménye. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az ARDS egyik jellegzetessége, hogy károsodást okoz a tüdő felületaktív anyagában, amely a tüdőhólyagocskák felületét borító, a légzést könnyítő folyadék. A felületaktív anyagok károsodása különösen súlyos következményekkel járhat a COVID-19-betegek esetében, a vírus ugyanis megöli a hámsejteket, amelyek kiválasztják ezeket az anyagokat a hólyagocskákon belül.

Az izraeli kutatócsoport egy már létező kezelési módot fejlesztett tovább, a felületaktív anyagot helyettesítő terápiát (SRT), amely életmentő az ARDS egy hasonló, koraszülött csecsemőket érintő típusánál. Az SRT során külső felületaktív anyagot fecskendeznek az újszülött tüdejébe. A tüdő méretéből kifolyólag azonban a módszer felnőtteknél meglehetősen hatástalan.

Az új technológiával, a folyékony habterápiával (liquid foam therapy - LIFT) a felületaktív anyagok jobban és egyenletesebben oszlanak el a tüdőben, a hab ugyanis ellenáll a gravitációnak, ezáltal nem gyűlik össze a mélyedésekben. A gyógyszert a habba töltik be, vagy közvetlenül habosítják, amikor lehetséges.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső