Tovább gyűrűzik a hospice-botrány

Ahogy erről a HáziPatika.com is beszámolt, korábban vészjelzést adott le a Magyar Hospice Alapítvány. Balog Zoltán ezután zöld utat adott a támogatásnak, de továbbra sem csitulnak a kedélyek.

A hospice célja a méltóságteljes halál biztosítása

Korábban a Budapest Hospice Ház közölte , hogy fel kell hagyniuk a betegek utolsó életszakaszát végigkísérő munkájukkal, ha nem segíti ki őket pénzzel az illetékes miniszter. Az ügy azonban túlmutat egyetlen szolgáltató nehéz helyzetén - írja a hvg.hu . Az életvégi ellátás Magyarországon mindenütt alulfinanszírozott, így az intézmények és elhivatott csapatuk folyamatosan adományokra vannak utalva, hogy a minimális szintet hozhassák.

Hospice, Budapest Hospice Ház, Hospice Alapítvány, öregkor, halál
Az életvégi ellátás mindenütt alulfinanszírozott hazánkban

Fontos a haldoklók ellátása

A haldoklók ellátásának nagyobb szerepet kellene kapnia az egészségügyben - mondta a lapnak a vészharangot kongató Magyar Hospice Alapítvány programigazgatója, Kovács Anita. A WHO és az európai becslések alapján a népességarányt tekintve Magyarországon 500 olyan ágyra lenne szükség, ahol a gyógyíthatatlan betegek utolsó életszakaszát megkönnyíthetik, fájdalmukat csökkenthetik. A cél a méltóságteljes halál feltételeinek biztosítása lenne.

Ezzel szemben egy 2016-os felmérés szerint csak 243 ágy állt rendelkezésre. Azóta a debreceni kórházban nyitottak egy Hospice-Palliatív osztályt, de még így is hiányzik a szükséges kapacitás 40 százaléka. Tavaly egyébként 90 szervezet végzett életvégi ellátást vagy kórházban vagy otthonápolás keretében.

Hazai hospice ellátás számokban Évente 38 ezer rákos beteg hal meg, közülük minden ötödik kap hospice-ellátást, amely lehet intézményi keretek között vagy házhoz kijáró segítség formájában (ilyenkor szakember segíti a hozzátartozókat a nehezebb feladatok elvégzésében). Az ágyak kihasználtsága a felmérés szerint 73,4 százalék volt. Az adatokat közlő 82 szervezet összesen 8740 beteget látott el tavaly. Egy beteg átlagosan 26 napig részesült ellátásban. Az intézményben töltött idő átlag alattinak számít, míg az otthonápolásé átlag fölötti - írja a lap .

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22 °C
Minimum: +12 °C

A felhős tájakon is fokozatosan szakadozik a felhőzet, kisüt a nap. Gomolyfelhők képződnek, amelyek nagyobb eséllyel az ország keleti, délkeleti felén törhetnek magasabbra, így délután már egyre inkább ott lehetnek további záporok, zivatarok, amelyek este nagyrészt lecsengenek. Az északnyugati, nyugati szél - elsősorban a Dunántúlon és északkeleten - több helyen megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 26 fok között várható, de a legtovább felhős nyugati tájakon ennél néhány fokkal hűvösebb maradhat az idő. Napközben továbbra is hidegfronti hatás dominál.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra