Tíz éve nem voltak ilyen sokan táppénzen

A tavalyi évben megugrott a táppénzen lévők száma: átlagosan 79 ezren voltak betegállományban havonta.

Az idei év első kilenc hónapjában csaknem 123 milliárd forint táppénzt fizetett ki a betegállományban lévőknek a Magyar Államkincstár (MÁK), egy évvel korábban, 2020 januárja és szeptembere között 111,4 milliárd forintra rúgtak az egészségbiztosítás ilyen típusú kiadásai - írja pénteki számában a Világgazdaság az államkincstár adataira hivatkozva.

Nehéz lesz pótolni az oltatlan tanárokat Minden egyes tanár, akit a kötelező oltás elutasítása miatt kell majd szabadságra küldeni, hiányozni fog a rendszernek - mondta Horváth Péter, a kormány által létrehozott tanári szervezet, a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke.

Havonta 79 ezren voltak betegállományban

A MÁK adatai szerint 2021-re a teljes évi táppénzkiadás előirányzata 160,5 milliárd forint. 2020-ban 156,8 milliárd forint jutott erre az Egészségbiztosítási Alapból (E-alap), az eredeti előirányzathoz képest 7,5 milliárd forint többletforrásra volt szükség a táppénzek kifizetéséhez. Idén augusztusban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adata szerint naponta 60 ezer munkavállaló volt betegállományban.

A tavalyi évben megugrott a táppénzen lévők száma. Fotó: Getty Images
A tavalyi évben megugrott a táppénzen lévők száma. Fotó: Getty Images

Tavaly egész évben havonta átlagosan 79 ezer munkavállaló nem tudott dolgozni valamilyen betegség miatt, ezzel a KSH adatai szerint az alkalmazásban állók táppénzes napjainak száma több mint tízéves rekordot döntött meg. A munkavállalók több mint 26,3 millió napot voltak betegek, míg a pandémia előtt 16-24 millió között volt az évenkénti táppénzes napok száma. Az otthonukban vagy kórházban gyógyuló munkavállalók 2020-ban egy munkanapra 9874 forint betegellátást, vagyis táppénzt kaptak.

Tavaly az E-alap összes kiadásának a 25,9 százalékát a pénzbeli ellátásokra fordított összeg tette ki, ami 20,1 milliárd forinttal haladta meg a tervezettet - áll az Állami Számvevőszék elemzésében. Kiemelik, hogy ezen belül a táppénzre fordított kiadások 7,5 milliárd forinttal magasabb összege elsősorban a táppénzesek átlagos létszámában bekövetkezett novemberi és decemberi növekedésnek tudható be. Tavaly a pandémia miatt októberről novemberre 26,6 százalékkal, majd novemberről decemberre további 12,5 százalékkal nőtt az alkalmazásban álló táppénzesek napi átlagos száma.

)
Béres Csepp 50 (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +7 °C
Minimum: -4, +4 °C

Borult, párás idő lesz szitálással, illetve egy-két helyen pár órás napsütés is előfordulhat (főleg keleten), majd késő délután már eső is kialakulhat a déli tájakon. Megélénkül az északkeleti szél, 3, 7 fokos maximumokat mérhetünk. Csütörtökön nem érkezik front, de az ízületesek és a légúti megbetegedésekkel küzdők most is komolyabb tüneteket tapasztalhatnak. Emellett enyhébb fejfájás is felléphet, illetve az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: