Szuper MRI-készülék a SOTE-n

Három dimenzióban, a tér bármelyik irányában előállítható a rekonstrukciós kép.

Az MRI, tehát a mágneses rezonancia alapú képalkotás alapelvét a 70-es években fedezték föl. A Semmelweis Egyetemen Európában az elsők között működött ilyen készülék, a 80-as évek közepétől. Jelenleg 3 teslás, azaz nagy térerejű gépet használnak, amely kiépítettségénél fogva a kontinensen működő egyik legmodernebb darab - írja a Semmelweis Figyelő.

"Kutatásaink szerteágazóak. A szülés során fellépő komplikáció miatt oxigénhiányos állapotban világra jövő csecsemőkről kiderítettük, hogy a testhőmérsékletük csökkentésével, az anyagcsere-folyamatok lassításával javítható az állapotuk. Az MR-spektrosztkópiás és diffúziós mérések megbízhatóan jelzik az agykárosodás helyét és mértékét, amiből következtetni lehet annak kiváltójára is, valamint a felépülés esélyeire. Nagyon érdekes még az úgynevezett egésztest-diffúziós mérés, amivel a limfómás gyerekeknél meg lehet ítélni, hogy az adott elváltozás tartalmaz-e élő tumorsejteket vagy nem. A terápiára vonatkozóan korábban merev protokollok voltak érvényben, így az arra mutatott választól függetlenül a betegeknek végig át kellett menniük egy kezelési sémán. Most személyre szabott gyógyításra van lehetőség a kemoterápiák között végzett MR-vizsgálattal. Ezáltal óriási mennyiségű sugárdózistól lehet megkímélni pácienseket. Korábban ugyanis 100-150 évnek megfelelő háttérsugárzást kaptak pusztán a diagnosztika kapcsán" - hangsúlyozta a technológiai fejlődés fontosságát Dr. Rudas Gábor, aki egy kilencéves kislány leletén mutatta be az eljárást.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: