Sokéves várólista vagy pár napos előjegyzés? Pénz kérdése

Akár éveket is várhat egyetlen vizsgálatra, aki nem akar vagy nem tud fizetni érte. Ha viszont van rá pénze, akár pár nap alatt túl lehet a szükséges vizsgálaton akár ugyanabban az intézményben.

Van egy MR-gép az egyik vidéki kórházban, ahol az ingyenes vizsgálatra legkorábban jövőre tudnánk bejutni. Ha viszont fizetünk 44 ezer forintot, pár nap alatt túl is leszünk már a vizsgálaton ugyanott, ugyanazon a gépen. Ez a példa is jól mutatja, hogy a növekvő várólisták egyre inkább a drága magánegészségügy felé terelik azokat, akiknek van miből áldozniuk az egészségükre. Akiknek nincs, azok csak várnak és reménykednek, hogy közben nem romlik az állapotuk. Már ahhoz is, hogy valaki bejusson egy szakorvoshoz és hozzájusson a beutalóhoz heteket kell várnia, és még csak utána jön a várólista magára a vizsgálatra. A Házon kívül riporterei bejárták az országot és megnézték, hol milyenek a várólisták.

MRI, MR, képalkotó diagnosztika
Az MR vizsgálatokra is van, ahol hónapokat kell várni. Fotó: Getty Images

Másfél év egy kontrollvizsgálatra

Beszéltek olyan férfival, aki három infarktuson van túl, így rendszeresen kardiológiai vizsgálatokra kell járnia. Legutóbb elnézte a vizsgálat időpontját, ezért legközelebb csak másfél évvel később mehetett el ugyanarra a vizsgálatra. Az ország nyugati felében, a Győr-Moson-Sopron megyei Jánossomorján a kardiológiai vizsgálatokra várók ehhez képest szerencsésnek mondhatók: néhány hét alatt bejuthatnak az orvoshoz. Vannak azonban olyan vizsgálatok, amelyekre itt is hosszú hónapokat kell várni.

Mihályi Zsuzsa háziorvos szerint a várólisták már azzal rövidíthetőek lennének, ha nem kellene a vizsgálatok előtt már a beutalókért is a szakrendelőkbe menniük a betegeknek, hanem megkaphatnák a háziorvostól. "Ha egy betegünknek CT vizsgálatra van szüksége, akkor először beküldjük az adott szakrendelésre, mondjuk a belgyógyászati szakrendelésre, ahol a beteget, illetve az iratokat áttekintve a kolléga odaadja a beutalót" – ismertette a műsorban Mihályi Zsuzsa a folyamatot.

Jelenleg ma Magyarországon több mint 48 ezer beteg vár valamilyen műtéti beavatkozásra. 2019-ben, a járvány előtt ez a szám 28 ezer volt. Részletek

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A leggyakoribb tabuk a testünkről

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +6 °C

A nyugati tájakon elkezd vékonyodni a felhőtakaró, a Dunántúlon már szűrt napsütés is lehet. A vastag, zárt frontfelhőzet az ország délkeleti, keleti felére összpontosul, a csapadékzóna is kelet felé halad, délután már csak a Tiszántúlra korlátozódik. A délies szél többfelé lesz élénk, kora délutánig helyenként erős. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között valószínű. Késő estére 6 és 11 fok közé csökken a hőmérséklet. A február végéhez képest igen enyhe idő az orvosmeteorológiai helyzetet is nagyban meghatározza.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra