Milliók dönthetnek arról, hol szeretnének meghalni

A brit kormány arról egyeztetett nemrég, hogy a végstádiumú, haldokló betegeknek legyen lehetőségük megtervezni és eldönteni, hogy hol szeretnék életük utolsó idejét tölteni - írja a The Telegraph.

Idősek milliói dönthetnek majd arról, hol szeretnének meghalni, ha a brit kormány elfogadja az erről rendelkező dokumentumot. A jövőben tehát a haldoklók sokkal jobban érvényt tudnának szerezni végső akaratuknak az életvégi ellátásukat illetően, mint korábban. A kormány szándéka az, hogy erősítse a betegek önrendelkezési jogát úgy, hogy nagyobb beleszólást biztosít nekik életük befejező szakaszának döntéseibe.

Feltétlenül kórházban kell meghalnia egy gyógyíthatatlan beteg embernek? Nem, de ez nem jelenti azt, hogy a végstádiumú betegek magukra maradnak életük végén. A megoldást a hospice jelentheti. Tudjon meg többet, kattintson! Ehhez azonban arra is szükség lesz, hogy a betegek teljes körű tájékoztatást kapjanak állapotukról. Minden betegnek joga lesz konzultálni kezelőorvosával, illetve az őt ápolókkal arról, hogy milyen módon és hol szeretné eltölteni utolsó idejét. A döntésbe természetes a családot, a hozzátartozókat is be lehet vonni - ha ez szükséges, illetve ha elfogadható a beteg számára.

A kormány döntése egy kampány eredménye, amelynek során az aktivisták azt hangsúlyozták, hogy az idős betegek arra panaszkodnak, hogy a döntések rendszeresen a fejük fölött születnek meg, anélkül, hogy nekik beleszólást engednének saját ápolásuk, ellátásuk ügyébe. "Elkötelezetten valljuk, hogy minden haldokló számára biztosítani kell a magas szintű és könyörületes ápolást, illetve kezelést" - mondja egy szakember. "Az első és legfontosabb lépés az informálás és a kommunikáció a beteg, a szakorvos és az ápolók között. Ezért küzdünk azért, hogy a betegnek beleszólási joga legyen az életvégi ellátását érintő döntésekbe."

A haldoklás szabadon választható helyen történjen?

A javasolt változtatások között van az is, hogy a betegnek joga van tudni arról, hogyha valamilyen egészségügyi beavatkozás az ő állapotában ártalmas lehet, jelentős életminőség-romlást vagy esetleg halált okozhat. Minderről a beteget minden egészségügyi személyzetnek kötelessége informálni. A javaslat azt is tartalmazza, hogy a beteget tájékoztatni kell a helyi ellátás minőségéről - összehasonlítva azt más szolgáltatók által biztosított ellátásokkal. A tervezet kimondja, hogy a haldokló betegnek joga van védelmet élvezni az őt bántalmazó, semmibe vevő vagy lenéző ellátással szemben.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső