Betegjogok: Ön tudja, hova fordulhat panaszaival?

Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) 2012. november 6-tól látja el a betegek, ellátottak és gyermekek jogvédelmét.

Az állampolgárok panaszainak kezelése és tájékoztatása mellett a jogvédelmi rendszer ismertségének javítása, az egységes eljárásrendek alapján történő működtetése érdekében az OBDK számos intézkedést tett az elmúlt évben.

Panasza van?

A betegpanaszokkal a hivatal honlapját lehet felkeresni (www.obdk.hu).A "Panaszláda" menübe lépve e-mailben is kapcsolatba lehet lépni a szervezettel a obdk@obdk.hu címen, amelyen bejelentést lehet tenni, illetve segítséget lehet kérni. Ingyenes telefonszámuk is él, amelyen kapcsolatba lehet lépni a hivatallal: 06-80-620-055.

Országos hatáskörű irodahálózatot működtetnek 7 regionális irodában, ahol a három terület integrált ügyfélszolgálata, központi ügyintézése történik. Ezek a helyek az intézményi elérhetőségek mellett információs pontként is szolgálnak az állampolgárok számára. Emellett akadálymentes honlapot, ingyenesen hívható zöld számot, elektronikus panaszládát is létrehoztak. A három jogterületről az elmúlt évben több mint 25 ezer megkeresés érkezett.

2013 októberében 65 fő - 25 betegjogi, 20 ellátottjogi, 20 gyermekjogi - jogvédelmi képviselő teljes munkaidőben látja el feladatait a lakosság és a három szakterület szolgáltatóinak teljes körű támogatása érdekében. A korábbi, számtalan jogviszonyban dolgozó munkatársak foglalkoztatási viszonyát egységesítették, ennek eredményeként a munka hatékonyságának, presztízsének növelése mellett a jogvédelemre fordított idő is növekedett.

Az egységes működés érdekében kialakították a jogvédelmi munkára vonatkozó szakmai minimumfeltétel rendszert és megalkották mindhárom terület jogvédelmi stratégiáját is. Ezek részeként eljárási szabályokat és eljárásrendeket, protokollokat készítettünk.

Szervezetük újraindította a jogvédelmi képzést mindhárom területen, így az elmúlt 1 évben 147 fő kapott jogvédelmi tanúsítványt.

2013. október 25-től működtetik a határon átnyúló egészségügyi ellátás magyarországi tájékoztatási rendszerét, a Nemzeti Kapcsolattartó Pontot.

A jogvédelemre fordított idő is növekedett

A jogvédelemre fordított idő is növekedett


Az elmúlt évben a társintézményekkel történt szoros munkakapcsolat mellett több szakmai és civil szervezettel, egyházzal, jogi és orvosi karokat működtető egyetemmel, képzőhellyel alakítottak ki együttműködést.

Az OBDK az elmúlt egy évben megteremtette azokat a feltételeket, amelyek segítik a betegjog, ellátottjog és gyermekjog védelmi rendszerének eredményesebb működését, és támogatják a közép- és hosszú távú stratégiai célok megvalósulását.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+1, +7 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt sok napsütésre van kilátás, szinte felhő sem lesz az égen.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag