Ápolónőinkről, ápolóinkról

Ápolónőink, ápolóink igen áldozatos munkát végeznek a betegágyak mellett. Több műszakban dolgoznak. Az ünnepeket sokszor nem a családban, hanem a munkahelyen töltik. Tisztán kell látnunk, hogy gyógyulásunk kulcsa nem csupán az orvosok kezében van.

Ki is volt Florence Nightingale?

Florence Nightingale (1820 -1910) angol származású ápolónő volt. Gazdag arisztokrata családba született. A kor társadalmi elvárásainak megfelelő jövőt szántak neki, ám őt mindez nem igazán vonzotta. Férjhezmenetelen sem törte a fejét. Olyan hűvösen bánt a férfiakkal, hogy azok még az udvarlástól is tartózkodtak. Florence-nek volt egy titkos szenvedélye: kórházi ápolónőként serénykedett, és otthon a fiókjában kórházi zárójelentéseket rejtegetett, amelyeket suttyomban tanulmányozgatott. Családja elképedt, amidőn tudomást szerzett vágyálmáról, nevezetesen, hogy ápolónő akar lenni. Ne felejtsük el, előkelő családba született. Abban a korban az ilyen társadalmi rangú hölgyek nem dolgoztak, s ő nem csak hogy dolgozni akart, hanem ráadásul egy meglehetősen lenézett szakterületre vágyott. Akkoriban az ápolónők bőven adtak okot arra, hogy semmibe vegyék őket. Képzetlenek voltak, és nem megfelelően bántak a betegekkel. A korabeli kórházakban irdatlan körülmények uralkodtak: orrfacsaró bűz terjengett, kosz volt mindenütt, az új betegeket az eltávozott betegek ágyába fektették - ágyhuzatcsere nélkül. Florence felismerte, hogy milyen fontos volna a rend, tisztaság, jó levegő, megfelelő táplálkozás, emberi hang, mosoly, szeretet.
Mi tette őt híressé?
1853-tól 1856-ig dúlt Oroszország és a szövetségesek, Nagy-Britannia, Franciaország, Törökország, valamint Szardínia között a krími háború.
Florence megszervezte a magukra hagyott sebesültek ellátását. Ő lett a Törökországban lévő valamennyi hadikórház női személyzetének főnöknője. Lámpával a kezében fáradhatatlanul járt-kelt a sebesültek között, ezért "lámpás hölgy"-nek nevezték el. Rajongtak érte a katonák.
Hatására 1857-ben nagy nemzeti alapítvány létesült, amelynek kamataiból ápolónőket képeztek ki. Több írása jelent meg a betegápolásról. A londoni Orvostörténeti Múzeum és Könyvtár - noha nem volt orvos - kiemelt helyen emlékezik Florence Nightingale-re. Élettörténetét itthon Kertész Erzsébet tollából, "A lámpás hölgy" c. leányregényből ismerhetjük meg.
Az ENSZ, illetve az Egészségügyi Világszervezet is deklarálta: Florence Nightingale tiszteletére ünnepeljük 1974 óta minden év május 12-én, az ő születésnapján az Ápolónők Világnapját, más néven az Ápolónők, illetve Ápolók Nemzetközi Napját (többféle elnevezéssel találkozhatunk). Az Ápolónők Nemzetközi Tanácsa már korábban, 1965-ben megtartotta első rendezvényét. Itthon Magyarországon a legeslegelső ilyen ünnepséget 1989-ben a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézetben szervezték. Azóta már sok intézmény átvette tőlük ezt a szép szokást, de országosan még nem terjedt el.

Ünneplés a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézetben


A Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet már nyugdíjban lévő ápolási igazgatója az intézményükben máig is zajló ünnepségek történetét mesélte el:
"Az 1980-as évek végén olyan fizetős ápolási osztály nyílt a Péterfyben, ahol a bennfekvőknek nem elsősorban orvosi ellátásra volt szükségük, hanem csupán odafigyelő felügyeletre, gondos ápolásra mert önmagukat már nem voltak képesek ellátni. Sokan hozták be idős hozzátartozóikat, szeretteiket, mivel dolgoztak; s nem tudott vigyázni rájuk senki. Az emberek hamar elfogadták ezt a lehetőséget. Nagyon szívesen hozták visszatérőként is a családtagjaikat. Volt olyan, aki két éven át is nálunk feküdt. Ez az osztály akkoriban kuriózum volt a szocialista Magyarországon, hiszen a legtermészetesebbnek vette mindenki, hogy az egészségügyi ellátás teljesen ingyenes. Az egész ország felfigyelt rá. Az osztály igen sok belföldi s a rendszerváltástól fogva külföldi látogatót vonzott a világ különböző tájairól, akik kíváncsiak voltak arra, hogyan működik a magyar egészségügy. Az egész kórházat végigjárták."

Hogyan jött létre a Nővér Alapítvány?

"Egy alkalommal japán küldöttség érkezett hozzánk. Megmutattuk nekik a bölcsődénket és óvodánkat is. Igen meg voltak hatódva attól, hogy a dolgozók kisgyermekeiről ilyen szinten is gondoskodunk. A látogatás végén kis összegű japán yent kaptam tőlük ajándékba, amitől szinte megijedtem. Nem tudtam, mit kezdjek vele.
Ekkor jött az ötlet: a yent forintokkal még kiegészítve létrehozok egy magánalapítványt. Így született meg 1992-ben a Nővér Alapítvány. Kitartóan kerestem a további támogatókat. Ahol csak tudtam, kértem. A későbbiekben - amikortól erre lehetőség nyílt - az adó 1 százalékaiból is szép összeg folyt be az alapítvány számlájára, ami igencsak fellendítette a működését. Mindezt a nővérek taníttatására, továbbképzésére, tudományos értekezleteken való részvételük támogatására fordítottuk és fordítjuk mind a mai napig."

Megemlítene egy konkrét példát?
"Egy nővérnek soha nem volt annyi fizetése, hogy abból külföldre kijusson. Az Orvostovábbképző Intézetben egy urológus főorvosnő kezdett németországi szakmai tanulmányutakat szervezni szakdolgozók részére; majd átvette tőle a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika vezető főnővére. Jelenleg is ő szervezi, s mindig kiutazik a csoporttal. Óriási segítséget jelent, mert beszél németül. Ő tolmácsol. A mintegy 50 fős buszon régen minden évben tíz péterfys kolléganő is ült, akiknek az utazását teljesen a Nővér Alapítvány fedezte. Ezek az utak napjainkban is mennek, csak sajnos az egyre emelkedő költségek miatt ma már kevesebb, hat-nyolc szakdolgozónak az útját tudja fizetni az alapítvány. Osztályos javaslat és kuratóriumi döntés alapján nyerik el a tanulmányi utat."

Mi történik Németországban?
"A csoportok mindig ugyanazt az útvonalat járják be Hamburg tartományba utaznak. Eutinban szoktak megszállni, ahol a város, valamint az egészségügyi intézmények vezetői fogadják őket. A magyar csoport megérkezte mindig is nagy esemény a város életében. A helyi sajtóban már másnap fényképes cikkben adnak hírt róla. Kinntartózkodásuk alatt mindennap más város egészségügyi intézményébe látogatnak el, ahol az ottani vezetők fogadják a csoportot, és részletesen megmutatnak nekik mindent, előadásokat tartanak. A magyarok képet kapnak a kinti szakképzésről is.
Az évek folyamán napjainkig a Péterfyből mintegy 120 szakdolgozó nővér, asszisztensnő, konyhai dolgozó, műtősnő, gyógytornász, betegszállító, dietetikus, közegészségügyi felügyelő járt kint.
Olyan jó baráti kapcsolat alakult ki a németországi eutini egészségügyi iskola igazgatója és közöttünk, hogy több kamionnyi új vagy használt, de a mienknél még így is sokkal jobb állapotú és modernebb ágyat, textilárut, különféle felszereléseket kapott tőlük a Péterfy ajándékba.
Egy-egy ilyen utazás mindig fantasztikus élményt nyújt, hiszen olyan magas színvonalon felszerelt intézményekben járnak, amiről itthon álmodni sem lehet. Különösen igaz ez a régebbi években tapasztaltakra. A felszereltséget illetően mára már kezd elmosódni a különbség. A szakmai programok mellett a csoportnak lehetősége nyílik megismerkedni az ország nevezetességeivel is. Színvonalas ellátásban részesülnek, szálláshelyük kiváló. Egy bő heti "luxusélet"-ben volt és van részük.
Május 12-e, Florence Nightingale születésnapja, illetve az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából a Nővér Alapítvány létrehozását követő évektől fogva minden esztendőben tartunk ünnepséget és megjutalmazzuk a dolgozóinkat. Ezen eseményre német barátainkat is meghívjuk. Idén 2007. május 8-án ünnepeltünk."
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+7, +12 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt némi napsütést követően erősen megnövekszik a felhőzet, kisebb eső is előfordulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag