Koronavírus: új szabály a háziorvosi rendelőkben

Eddig azt tanácsolták, hogy ha valaki koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket észlel magán, ne menjen el a háziorvosához, hanem csak telefonáljon. Kedden viszont ennek ellentmondó tanácsot kellett kifüggeszteni a körzeti rendelőkbe.

Tegnapelőtt felhívást kaptak a budapesti háziorvosok, hogy új feliratot kell kiragasztaniuk a rendelők ajtajára - mégpedig a fővárosi kormányhivatal utasításai alapján. A 444.hu beszámolója szerint a kedden kiküldött szövegben az áll, hogy ha valaki láz, köhögés, nehézlégzés miatt keresi fel az orvosát, és "a tünetek jelentkezését megelőző 14 napban szoros kapcsolatban volt új koronavírussal fertőzött személlyel vagy az új koronavírus fertőzéssel érintett területen járt", akkor ne várakozzon, hanem azonnal kopogjon be az asszisztenshez.

Ijesztően sok a hazugság a koronavírusról A Covid-19 koronavírusos betegség pillanatnyilag a világ egyik legnagyobb problémája. Nem csoda, ha mítoszok sokasága veszi körül. Ezek között akadnak olyanok is, amelyek tudományosnak látszó érvek mögé bújva terjesztenek veszélyes valótlanságokat. A WHO fel is sorolt egy tucatnyit, amelyeket jobb azonnal felismerni. Részletek itt.

Ezzel a lépéssel azt szeretnék kiküszöbölni, hogy az illető esetlegesen megfertőzze a váróban ülő többi embert, ám közben veszélybe sodorja a háziorvosokat (akiknek nagy része ráadásul idős, tehát potenciálisan fogékony a koronavírus-fertőzésre) és az asszisztenseket. A járványügyi intézkedések értelmében ilyenkor az orvosnak ugyanis kötelessége megvizsgálni a beteget, és bár ezt teljes védőfelszerelésben kéne megtennie, az sok helyen nem áll rendelkezésre.

A mentőknek ilyen védőöltözetet kell viselniük, ha koronavírus-gyanús betegért mennek. Fotó: MTI
A mentőknek ilyen védőöltözetet kell viselniük, ha koronavírus-gyanús betegért mennek. Fotó: MTI

A háziorvos egyébként sem tudja elvégezni a koronavírus-tesztet, fertőzésgyanú esetén mentőt hív, ami mégis arra készteti a beteget, hogy várakozzon (jó esetben elkülönítve). Óvintézkedésként távozása után pedig kötelezően előírják a rendelő teljes fertőtlenítését, ami újabb fennakadást okozhat az egészségügyi ellátásban.

Nem beszélve arról, hogy ha a beteget később a kórházban hivatalosan is COVID-19-cel diagnosztizálják, és a háziorvos, asszisztens nem viseltek védőöltözetet a vizsgálatakor, akkor karanténba is kerülhetnek megfigyelésre. Éppen ezért ha koronavírus-fertőzésre utaló tüneteink vannak, továbbra is az a legbiztonságosabb megoldás, ha nem megyünk el a háziorvosunkhoz, hanem telefonálunk neki.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A nap képe: a magyar agykutató, akire büszkék vagyunk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés