Koronavírus: "a brit mutáció végigsöpörhet a világon"

Világszerte dominánssá válhat a koronavírus brit mutációja, amelyet ősszel Kentben azonosítottak először - véli Sharon Peacock professzor, az Egyesült Királyság koronavírus genetikai felderítési programjának vezetője.

Itthon is egyre gyorsabban terjed a brint mutáns - kattintson a részletekért!

Az új koronavírus-variáns végigsöpört Nagy-Britannián, és minden valószínűséggel végig fog söpörni a világon is - hangsúlyozta a Cambridge-i Egyetem mikrobiológusa. A brit mutáció, amelyet először 2020 szeptemberében a délkelet-angliai Kent grófságban észleltek, már a világ több mint 50 országában jelen van.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus világjárvány,
A brit mutáns végigsöpört Nagy-Britannián, és végig fog söpörni a világon is. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Nehéz évek várhatnak ránk

"Ami valójában aggaszt minket jelenleg, az a terjedési képessége. Ha egyszer kiismerjük a koronavírust, vagy úgy mutálódik, hogy elveszíti fertőzőképességét, akkor már nem kell aggódnunk emiatt. De a jövőt tekintve úgy gondolom, hogy még évekig el leszünk foglalva a szekvenálással. Véleményem szerint még legalább 10 évig ezt fogjuk tenni" - mondta a szakember.

Mi a helyzet a vakcinákkal?

A jelenlegi vakcinákat az új típusú koronavírus korábbi változatai alapján fejlesztették ki, de a tudósok úgy vélik, hogy az új mutációk ellen is hatékonyak. Peacock szerint úgy tűnik, hogy az Egyesült Királyságban forgalmazásra jóváhagyott oltóanyagok jól működnek az országban létező vírusváltozatok ellen.

A fejlesztői szerint a mutánsok ellen is véd a Pfizer-oltás. A részletekért olvassa el korábbi cikkünket!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)