+10° - +25°
Nincs front

Indokolt a háziorvos kényelmi díja?

HáziPatika

Jogellenesen szed kiszállási díjat az orvos című cikkében a HáziPatika.com is beszámolt róla, hogy mind több háziorvos számol fel betegeinek az "indokolatlan" házhoz hívásért néhány ezer forintot. Csakhogy a jogász szerint erre nincs legális lehetőség. Most megszólalt az ügyben a Háziorvosok Online Szervezete.

Mégis indokolt lenne a háziorvosok kényelmi díja?

A Háziorvosok Online Szervezete honlapján tárta nyilvánosság elé közleményét azon hírekre reagálva, melyek szerint az orvosok sokszor jogtalanul számítanak fel kényelmi díjat az otthonukban ellátott betegeknek.

Ahogy írják, a téma számos médiaorgánumban és a szakmában is vitatéma tárgyát képezte, sokszor torzítva a valóságot és a háziorvosi munka szakmaiságát. A 4/2000 EüM rendelet szerint valóban a háziorvosi ellátás részét képezi a beteg lakásán történő ellátás, kihangsúlyozandó azonban, hogy csakis orvosszakmailag indokolt esetekben. Egyértelmű alapvetés, hogy az orvosi vizsgálat helye a rendelő, itt vannak meg a vizsgálat optimális tárgyi és személyi, diagnosztikus, terápiás, adminisztratív feltételei.

Mégis indokolt a háziorvos kényelmi díja? Magyar Orvosi Kamara Háziorvosok Online Szervezete NEAK térítési díj kiszállási díj háziorvos orvosok
Mégis indokolt a háziorvos kényelmi díja?

Külön rendelet (52/2006 EüM) szabályozza az úgynevezett sürgős szükség fogalomkörébe tartozó, életet veszélyeztető állapototok és megbetegedések taxatív felsorolását. Természetesen ezen kórállapotok esetén bármilyen szolgáltatási díj felszámolása etikátlan, és mindenféle jogalapot nélkülöző. Felhívnák azonban a figyelmet, hogy ezen jellemzően heveny megbetegedések körébe tartozó kórállapotok ellátásának személyi felelőssége sincs pontosan tisztázva a magyar jogrendben, nem egyértelmű, hogy a háziorvos (sokszor a zsúfolásig telt rendelését megszakítva), avagy egyéb prehospitalis (kórházon kívüli) ellátók feladatkörébe tartozik-e.

A közlekedési eszköz hiánya nem lehet indok...

Számos megbetegedés a sürgős szükség körébe nem tartozó állapotok közül kerül ki. A teljesség igénye nélkül ilyen lehet például a 39 Celsius alatti csillapítható láz, jó általános állapot mellett egy-egy hányás, hígabb székürítés, kullancseltávolítás, több napja tartó felső légúti megbetegedés. Ki szeretnék hangsúlyozni, hogy közlekedési eszköz hiánya nem lehet indoka a háziorvos, házi gyermekorvos házhoz hívásának. Ezen feladatok kényelmi szolgáltatásként értelmezése nem ördögtől való, melyet kollégáink kötelező feladataik ellátását követően felvállalhatnak.

A térítési díj ellenében igénybe vehető egyes egészségügyi szolgáltatások térítési díjáról szóló Kormány rendelet(284/1997.) valóban nem tartalmazza ezen úgynevezett kényelmi szolgáltatás egzakt díjtételét, mindazonáltal a kötelező egészségbiztosítás ellátásai keretébe nem tartozó és a 2. számú mellékletben nem szereplő egészségügyi szolgáltatások térítési díjának szabályairól rendelkezik. A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi törvény szerint a biztosított kiegészítő térítési díj mellett jogosult az egészségügyi ellátás keretében saját kezdeményezésére igénybe vett egyéb kényelmi szolgáltatásokra.


Értelmezésük szerint az alábbi esetekben kerülhet sor a beteg lakásán (feltalálási helyén) végzett betegellátásra:

  • A beteg mozgásában erősen korlátozott, egészségi állapota miatt orvosi vizsgálatra, nem azonnali/nem sürgős ellátásra szorul, és a rendelői vizsgálatát csak betegszállító igénybevételével lehetne biztosítani - ez esetben a beteg egészségi állapota indokolja az otthoni vizsgálatot, mindez beletartozik a háziorvosi alaptevékenységbe, ezért pluszdíjazás nem kérhető!
  • A beteg egészségi állapota (mozgáskorlátozottsága) nem indokolja, hogy a rendelőn kívül történjen meg az orvosi vizsgálat, sürgős ellátásra sem szorul. A beteg kezdeményezi az otthoni vizsgálatot - ezen ellátási forma azonban nem NEAK által finanszírozott tevékenység, hiszen a beteg egészségi állapota nem indokolja.
  • A beteg vizsgálata NEAK által finanszírozott tevékenység, mindazonáltal a kiszállás és a beteg kérésére az otthonában végzett vizsgálat nem az, így a szolgáltató a 284/1997 Kormányrendelet alapján a nem NEAK által finanszírozott és a jogszabály által nem szabályozott tevékenységekre egyedi térítési díjat szabhat meg.
  • Baleset, sérülés, heveny rosszullét - mely azonnali, sürgős ellátást igényel, nem háziorvosi feladatkör, ezen kórállapotok ellátása az Országos Mentőszolgálat nappali ügyeletének ellátási kötelmébe tartozik.

"Tiszta viszonyokat szeretnénk teremteni"

A fentieket összefoglalva a Háziorvosok Online Szervezete sem tartja jónak a jelenlegi szabályozatlanságot. A 2017-ben közreadott "Javaslatcsomag a háziorvosi, házi gyermekorvosi rendszer átfogó megújításához" című közleményükben is javasolták ezen kényelmi szolgáltatások esetén országosan egységes, jogszabályban deklarált díjszabás bevezetését. Tiszta viszonyokat szeretnének teremteni, vagyis javasolják beemelni a 284/1997 kormányrendeletbe az egészségi állapot alapján nem indokolt háziorvosi esetek otthoni ellátásának kiszállási díját is.

A Magyar Orvosi Kamara díjszabásával egyetértenek.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +25 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a napsütést keleten zavarja több felhő, de számottevő csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag