Jogellenesen szed kiszállási díjat az orvos

HáziPatika

Mind több háziorvos számol fel betegeinek az "indokolatlan" házhoz hívásért néhány ezer forintot. Csakhogy a jogász szerint erre nincs legális lehetőségük.

Kiszállási díjat kérnek a háziorvosok

Felélénkült a vita az elmúlt hetekben a háziorvosok között arról, hogy a rendeletben foglalt eseteken kívül miért, és miként kérhetnek pénzt betegeiktől. A közösségi portálon gyakran emlegetik az orvosi kamara két évvel ezelőtti ajánlását arról, hogy mennyit kérhetnek az úgynevezett kényelmi szolgáltatásokért. Van, aki a rendelőjében már is ki is függesztette: ha csak a beteg kényelme miatt kell a páciens lakására mennie, akkor azért 2-5 ezer forintot kér - írja cikkében a Népszava.

Jogellenesen szed kiszállási díjat az orvos, betegellátás Selmeczi Kamill Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége hálapénz háziorvos
Nincs olyan, hogy indokolatlan házhoz hívás

"Ha valaki azzal telefonál a rendelőbe, hogy 3 napja fáj a torka, de nem szeretne órákat ülni a váróban, vagy fáj a dereka, ám nehogy azonnal induljak, mert most még előbb el kell ugrania a közértbe, akkor azt szoktam mondani: vagy fizet 3 ezer forint kényelmi díjat, vagy bejön a rendelőbe" - meséli a lapnak egy háziorvos. Vállalkozása honlapján több tucat szolgáltatást is felsorol, amiért térítési díjat számol fel a betegeinek. Köztük több olyat is, ami nem szerepel a térítésköteles ellátásokat fölsoroló jogszabályban: ilyen például a diétás étkezéshez, külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolások kiállítása vagy az elveszett receptek pótlása.

Nem ő az egyetlen háziorvos, aki számláz a betegnek

Az alapellátást végző orvosok honlapjainak jó részén van ilyen rubrika. A legtöbben ötezer forintért mennek házhoz, de a fórumozók ismernek olyan orvost is, aki ezért a szolgáltatásért 28 ezret kér. Ez az orvosnő azt mondja: még évekkel ezelőtt, akkor írta ki az összeget a honlapra, amikor a körzetbe került, de számlát eddig nem kellett adnia. Ennek ismeretében ugyanis a körzetében már nemigen érzik szükségét, hogy házhoz hívják. Tapasztalatai szerint az esetek túlnyomó többségében nem is indokolt a lakáson zajló ellátás.

A rendelőben vannak eszközök, szükség esetén képzett segítő, s így ez a beteg számára is biztonságosabb, mintha csak egy orvosi táskával kezemben egy rosszul megvilágított helyiségben próbálnám végezni a dolgom.

Az orvosnő szerint azért vannak kivételek, amikor tényleg nincs más lehetőség, mint kimenni a beteghez, akkor viszont már szóba sem jöhet, hogy pénzt kér.

Még mindig jobb, mint a hálapénz

Mások szerint a kényelmi szolgáltatási díj még mindig jobb, mint a zsebbe csúsztatott hálapénz. "Nincs annál megalázóbb, amikor az ember 30 fokban, félórát kering, hogy parkolóhelyet találjon, majd fölmászik a negyedikre, és ezután azt kérdezik tőle, tud-e ötezresből visszaadni" - idézi föl saját tavaly nyári történetét az egyikük. Akkor már inkább viszem a számlatömböt, ahogyan ezt más mesteremberek is teszik - mondja,

Az orvosok többsége úgy véli, ha kiírja a rendelőbe a tarifákat, akkor azt jogszerűen be is szedheti.

Nincs indokolatlan házhoz hívás

Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke állítja: a háziorvoslás kereteiről szóló jogszabályban az van, hogy szükség esetén a beteget az otthonában is el kell látni. Eszerint egyértelmű, hogy a házhoz hívásért nem kérhető pénz. Mint mondja: az alapellátásban nincs indokolatlan házhoz hívás. A páciens csak azt tudja, hogy nincs jól, de hogy mennyire a beteg, azt az orvosnak kell megítélnie. Ezért, ha hívják, mindenképpen házhoz kell mennie.


Ha valaki egy ilyen helyzetben, a vizsgálat után pénzt kér, számlát ad, jó ha tudja, hogy azt jogalap nélkül teszi. Így könnyen lehet, hogy meg is büntetik érte. Selmeczi Kamill megjegyzi: van egy rendelet, amelyben a térítésköteles ellátásokról szerepel egy lista, ebben van felsorolva vagy tucatnyi orvosi tevékenység, amiért kérhető térítés. Ilyen például a lőfegyver-tartáshoz, a jogosítványhoz szükséges orvosi igazolás, vagy a látlelet is. Ezekről adhat számlát az orvos, de ami ebben nincs, azért nem.

Kovácsy Zsombor egészségügyi szakjogász állítja: az egészségbiztosításról szóló törvény alapján a háziorvosoknak egyelőre nincs lehetőségük kényelmi díjat kérni az indokolatlan házhoz hívásért. A szakértő véleményét a cikkre kattintva érheti el.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+25, +30 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban pénteken délelőtt napos, gomolyfelhős időben lehet részünk, több helyen záporokkal, zivatarokkal.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag