Ilyen veszélyeket rejt, ha terhesen leszel influenzás

Jelentősen növelheti egyes születési rendellenességek kockázatát, ha az édesanya a várandósságának első trimeszterében influenzás lesz – állapították meg magyar kutatók. A szekértők szerint az eredmények rávilágítanak az influenza elleni védőoltás fontosságára a családbővítést tervező nőknél.

„Átlagosan 50 százalékkal magasabb lehet a fejlődési zavarok kialakulásának kockázata azoknál a magzatoknál, akiknél az édesanya a várandósság első három hónapjában influenzafertőzésen esik át” – állapította meg a Semmelweis Egyetem munkatársainak kutatása, amelynek eredményeiről az intézmény weboldalán is beszámoltak. A szakemberek szerint megállapításuk rávilágít az influenza elleni védőoltás beadatásának fontosságára, különösen a várandósságot tervező, illetve a terhes nők körében.

„A koronavírus-járvány miatt az elmúlt években a figyelem középpontjába kerültek a vírusfertőzések által okozott terhességi komplikációk, és nem kizárt, hogy a jövőben is szembe kell néznünk hasonló pandémiával. Elemzésünkben arra kerestük a választ, hogy az egyik leggyakoribb vírusfertőzés, az influenza milyen kockázatokat jelenthet a kismamák és magzataik számára, ha azt a terhesség első trimeszterében vészelik át. Azért különösen fontos ez az időszak, mert ekkor fejlődnek ki a magzat szervei” – magyarázta dr. Mátrai Ákos, a Semmelweis Egyetem Nőgyógyászati és Szülészeti Klinikájának szakorvosa.

Az influenzafertőzések terhességre gyakorolt hatása régóta megosztja a kutatótársadalmat. Néhány korábbi tanulmány például nem talált egyértelmű összefüggést a vírusos megbetegedés és a veleszületett rendellenességek között. A most ismertetett elemzés szerint azonban az első trimeszterben előforduló influenza esetén nagyobb eséllyel születik az édesanyának nem genetikai eredetű fejlődési rendellenességgel bíró gyermeke.

Részletek a kutatásról

A magyar kutatók 10 ezernél is több magyar és nemzetközi tanulmányt néztek át, majd végül 14 – 1964 és 2022 novembere között publikált – tudományos munka adatait vetették össze, kizárólag az első trimeszterben átvészelt influenza szövődményeire fókuszálva. Ez volt az első ilyen vizsgálat világszerte. Összefoglalójuk a Viruses című szaklapban jelent meg.

Összesen 85 855 szülés adatait hasonlították össze, az alanyok 20-45 éves nők voltak. Megállapították, hogy egy egészséges terhességhez képest a születési rendellenességek kockázata összességében 50 százalékkal – vagyis a másfélszeresére – nőhet, ha az anya a terhesség első három hónapjában lesz influenzás.

lázas terhes nő fekszik a kanapén
Nem maga a vírus, hanem a fertőzéssel járó láz vezet a komplikációkhoz. Fotó: Getty Images

Ezek a leggyakoribb szövődmények

A leggyakoribb, nem genetikai eredetű rendellenességek között az úgynevezett velőcsőzáródási problémák – például a nyitott gerinc és egyéb agyi fejlődési rendellenességek – kialakulásának veszélye átlagosan 148 százalékkal (2,48-szorosára) nőhet. Ennek jelentősége azért is kiemelkedő, mert ezek a problémák a genetikai abortuszok leggyakoribb okai közé tartoznak. Hasonló mértékben nőhet az ajak- és szájpadhasadék kialakulásának kockázata is – az így született gyermekek gyakran táplálkozási nehézségekkel küzdenek, illetve hallásvesztés és beszédprobléma is könnyen kialakulhat náluk.

A harmadik nagy csoport, a veleszületett szívhibák kockázata pedig átlagosan 63 százalékkal (1,63-szorosára) emelkedhet a kutatók elemzése szerint. Ezen belül az aortaszűkület kialakulásának veszélye akár négyszeresére is növekedhet, ha az anya a terhesség első harmadában elkapja az influenzafertőzést. Az elemzett tanulmányok egy része ezenkívül arról is beszámolt, hogy a végtagfejlődési és szemanomáliák kialakulásának kockázata is emelkedhet.

A megelőzés a legfontosabb

A megelőzés fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni – vélekedett dr. Ács Nándor, a Semmelweis Egyetem Nőgyógyászati és Szülészeti Klinikájának igazgatója. „Az eredményeink azt mutatják, hogy az első trimeszteri influenzafertőzés súlyos szövődményekkel járhat, mert ez a legkritikusabb időszak a magzat fejlődésében. Ezért minden gyermeket tervező és már várandós nőnek javasoljuk az influenza elleni védőoltás beadatását.”

Az eddigi megfigyelések szerint egyébként nem maga a vírus, hanem a fertőzéssel járó láz vezet a komplikációkhoz. Ezért, ha valaki várandósan mégis megfertőződik, a szakemberek a lázcsillapítást és a magzat rendszeres ultrahangos szűrését ajánlják. „Korábbi kutatások arra is rámutattak, hogy folsav és vitaminok szedésével szintén megelőzhetők az anomáliák” – áll a közleményben.

Évente világszerte 39-51 millió ember kapja el az influenzavírus A, B vagy C típusát, leginkább a decembertől márciusig tartó időszakban. Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint ez a szám 400 ezerre tehető. A vírus lappangási ideje körülbelül 48 óra, a gyógyulás pedig általában 3-7 napot vesz igénybe. Előfordulhat azonban bakteriális felülfertőződés is a pácienseknél, a terhes nőknél pedig ez akár komplikációkhoz is vezethet.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
5 tipp, hogy könnyebb legyen az életed allergiásként (X)
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +29 °C
Minimum: +13 °C

A sok napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, amelyekből elszórtan - kisebb számban északon - pattanhatnak ki záporok, zivatarok. Nagy területen megélénkül, néhol megerősödik az északi, északkeleti szél, de zivatarok környezetében is lehetnek erős, viharos széllökések. A hőmérséklet délután 26 és 31, késő este 18, 24 fok között között alakul. Ma még melegfronti hatásokra kell számítani, de este hidegfront érkezik.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra