Lázcsillapítás felnőtteknél: más, mint gyerekeknél?

A hideg beköszöntével jellemzően megnő a lázzal járó kórképek száma, azonban nem mindegy, hogy felnőtt vagy gyermek testhőmérsékletét kell csillapítani.

Felnőttek és gyermekek esetén is a láz első jele általában a sápadt bőr, illetve a hidegrázás, amellyel a test igyekszik izommunkával hőt generálni. A láz második szakaszában a szervezet hőtermelése és hőleadása kiegyenlítődik, a hidegrázás és a lúdbőrzés megszűnik. Felforrósodik és kipirosodik a bőr, a szem csillogóvá válik, a légzés szaporább lesz, a pulzus pedig megemelkedik. Amikor a láz csökken, megnő a hőleadás, az erek kitágulnak, megjelenik a verejtékezés, majd normalizálódik a testhőmérséklet.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a láz nem önálló betegség, hanem annak a tünete, hogy a szervezet védekezésbe lendült valamilyen kórokozóval szemben. Mértéke és tartóssága azonban nem feltétlenül arányos a kiváltó okok súlyosságával: banális betegség is okozhat hosszabb ideig tartó, magas lázat, míg egy kisebb hőemelkedés mögött is állhat súlyos kórkép.

láz felnőtteknél, lázcsillapítás
Nem mindegy, hogy felnőttnek vagy gyereknek a testhőmérsékletét kell csillapítani. Fotó: Getty Images

Nem a láz mértéke az elsődleges szempont

Felnőttek és gyermekek esetében is általános szabály, hogy csillapításnál nem a láz magassága, hanem a beteg általános állapota a meghatározó. Azonban 38 fok alatt jellemzően nem ajánlott a hőmérsékletet csillapítani, de felette már szükséges lehet, különösképpen akkor, ha mellé rossz közérzet vagy erős levertség társul. Láz esetén az egyik legfontosabb teendő a fokozott folyadékpótlás. Figyelni kell a kiszáradás jeleire, amelyre elsősorban a száraz ajkak, a lepedékes nyelv, az erősen karikás szemek, valamint a ritka vizeletürítés hívhatja fel a figyelmet.

Lázcsillapítási módszerek

A korábbi klasszikus, gyógyszermentes lázcsillapítási módszereket ma már egyre kevesebben javasolják, a hozzájuk társuló kellemetlen élmények miatt. Ilyen például a hűtőfürdő – a fürdővíz testhőmérsékletről való lassú lehűtése 31-32°C fokra – vagy priznic (testborogatás) használata. Ehelyett ma már széles választékban elérhetők különböző vény nélkül is kapható gyógyszerek, amelyek gyorsan és kíméletesen képesek a szervezet számára megterhelő, magas lázat csillapítani. Azonban ezeket nem mindegy, hogy gyermekek vagy felnőttek számára adagoljuk.

Életkor szerinti gyógyszerek

A lázcsillapító gyógyszerek alkalmazhatósága gyermekeknél függ az életkortól, illetve a testsúlytól is. Míg a kisebbek általában csepp, szirup vagy kúp formájában kaphatják meg a lázcsillapítót, nagyobb gyermekek és a felnőttek már tablettaként is. Azonban életkortól függetlenül, bármilyen lázcsillapítót használunk, először fontos megnézni, hogy milyen hatóanyagot tartalmaz – különböző neveken ugyanolyan hatóanyag tartalmú gyógyszerek is forgalomban lehetnek –, valamint áttanulmányozni a teljes betegtájékoztatót, és betartani az abban szereplő előírások.

Egyszerre mindig csak egyféle hatóanyagtartalmú gyógyszert alkalmazzunk, és csak abban az esetben váltsunk másikra, ha az első 4 órát követően sem hat. Egyazon hatóanyagból általában 6 óra múlva vehetjük be a következőt. Rutinszerűen nem érdemes váltogatni a különböző gyógyszereket: ha egy adott készítményre jól reagálunk, szükség esetén legközelebb is alkalmazhatjuk.

Orvosi segítség. De mikor?

Láz esetén orvosi segítséget 1 éves kor alatt minden esetben, felnőtteknél pedig akkor szükséges kérni, ha a beteg olyan tüneteket is tapasztal, mint például az erős fejfájás, tarkómerevség, légszomj, bőrkiütések vagy -bevérzések. Szintén szükséges az orvosi segítség abban az esetben, ha a lázas állapot két nap után is tart, valamint, ha – már akár az első napon – olyan erős hányás és/vagy hasmenés jelentkezik, hogy otthoni körülmények között nem biztosítható a megfelelő folyadékpótlás.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -2, +3 °C
Minimum: -10, -5 °C

Sok napsütés lesz, de csapadék nem valószínű. Többfelé élénk, északkeleten erős lökések kísérik az északias szelet, -2, 3 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden nem jön front, de a markáns hideg miatt nagyon gyakoriak lehetnek a keringési- és vérnyomáspanaszok, a fokozottan érzékenyek pedig görcsös fejfájást tapasztalhatnak. Az ízületi bántalmak tartósnak bizonyulnak, nagy a megfázásveszély is. A napsütés azonban javítja a hangulatot és a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: