Így érzi magát a kettős váll- és karátültetésen átesett férfi

Első élményeiről számolt be az a férfi, aki a világon először esett át kettős váll- és karátültetésen Lyonban.

Transzplantáció után: hogy segíthetünk az érintetteknek lelki értelemben? Szakember foglalta össze a legfontosabb tanácsokat. Részletek!

A műtét után két héttel a 48 éves villanyszerelő elmondta, nagyon jól van. "Kezdek úgy tekinteni rájuk, mintha az enyémek lennének" - idézte az AFP a Tribune de Lyon napilap szerdai kiadását, amelyben a január 13-án operált izlandi Felix Gretarsson nyilatkozott. A Hospices Civils de Lyon (HCL) szervezet Édouard Herriot nevű kórházában lábadozó beteg ugyanakkor elárulta, nem könnyű a helyzete. "Az első 24 óra borzalmas volt, olyan érzés, mintha a vállaimat két kamion súlya nyomná. Sok fájdalomcsillapítót szedek, de érzem, napról napra javul" - így a férfi.

26 évesen veszítette el a karjait

A műtét január 13-án 15 órán át tartott számos magán- és állami orvos- és ápolócsoport részvételével. "Mindig tudtam, hogy egyszer így lesz" - tette hozzá a transzplantációra utalva a férfi, aki 2007-ben, 26 évesen balesetben - nagyfeszültségű távvezetékre esett - veszítette el karjait Izlandon. "Szeretem a kezemet. Olyan, mint a régi volt" - magyarázta Gretarrson, aki reméli, hogy visszanyeri keze mobilitását is. Úgy véli, legalább a jobb oldalon mozgatni fogja az ujjait.

Felix Gretarssonnak még három hetet kell kórházban töltenie, mielőtt a Lyon melletti Saint-Genis-Laval neurológiai rehabilitációs centrumába viszik. Felesége végig mellette lesz.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)