-2° - +7°
Kettős front

Transzplantáció után: hogy segíthetünk az érintetteknek lelki értelemben?

A transzplantált felnőttek és gyermekek általában zártabban élnek, a beavatkozások és a gyógyszerek miatt pedig legtöbbjüknek megváltozik a testképük és az önképük. Óriási szerepe van tehát a családnak és a barátoknak a lelki támogatás tekintetében.

Segítsük feldolgozni a történteket!

A transzplantált embereket elsősorban a betegségélmény feldolgozásában, az elvesztett egészség, valamint a szervkilökődéstől való félelem miatti gyászmunkában kell megsegíteni.

Támasz

Folyamatos és rendszeres lelki támasz biztosítására van szükség, ami megvalósítható egyéni és/vagy csoportos foglalkozásokkal is. Ez segítheti őket, hogy a bezártságból kitekinthessenek, megtapasztalhassák a "nem vagyok egyedül"-érzését.

Fejlesztés mindenekelőtt

Különböző készségek, képességek (pl. kommunikációs, problémamegoldó, konfliktuskezelési stb.) fejlesztése is nélkülözhetetlen, ami önértékelésükben, valamint szereprepertoárjuk bővítésében hozhat változást. Önismeretük fejlesztése szintén fontos feladat, hogy saját magukra ismét, mint értékre tudjanak tekinteni. Ez megsegítheti többek között a párválasztást, munkába állást, és egyéb - a korábban elvesztett - szociális szerepeik visszaszerzését is.

A transzplantált embereknek fontos, hogy találkozzanak sorstársakkal

A transzplantált embereknek fontos, hogy találkozzanak sorstársakkal


A sorstársakkal való kapcsolattartás

Végezetül, de nem utolsó sorban a sorstársakkal kialakított, biztonságos kapcsolat elengedhetetlen. Így egymás társai lehetnek lelkileg, az aktív pihenésben, valamint a rendszeres testmozgásban is. Itt kell megemlítenem, hogy a szervátültetettek több szervezettől is segítséget kaphatnak. köztük is kiemelkedők a következők: A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbb segítséget egymásnak tudták adni a csoportban résztvevők. Hasonló helyzetük megkönnyítette, hogy őszintén elmondják, megosszák érzéseiket, félelmeiket egymással. A gyakran ki nem mondott gyászuk megoszthatóvá vált, együtt tudtak fájdalmunkban osztozni, így sokkal szorosabb, mélyebb lett kapcsolatuk, és erőforrásként is jobban tudnak már egymásra tekinteni. A krízis tehát poszttraumás növekedést is hozhat.

A már ismét teljes életet élő, új szervet kapó emberek megtapasztalhatják, hogy az új esélyben az "itt és most" nagyobb szerepet kaphat. Ha feldolgozzák veszteségeiket, talán jobban tudják élvezni életüket, a jelent, hiszen a biztos haláltól menekültek meg. A szervátültetett ember lehetőséget kap az újrakezdéshez - amiben megbukhat, élhet változtatás nélkül, de akár újjászületve, új szabályokkal, új életminőségben meg is valósíthatja vágyait. Szerencsére gyakori, hogy a szervet kapó tud ezzel az új lehetőséggel élni, már nem a múltban élve "Hufnágel Pistizik", illetve nem a jövőre koncentrál, a "majd akkor"-ban gondolkodik, hanem élvezi a jelent, a MOST pillanatát. Összegezve: megtapasztaltuk tehát, hogy ha a transzplantáltak életében már nem a szorongás dominál, akkor újra ki tudnak alakítani egy új, a jövőre irányuló rendet, rendszert, amiben már az erőforrások dominálhatnak. Lelki erejük hihetetlen többlettel gyarapszik, mely csakis az ő győzelmük! És ezt a győzelmet senki nem veheti el tőlük!


Az írás eredetileg a Gondolatok a szervátültetett emberek életéről című kiadványban jelent meg. Köszönjük a másodközlési lehetőséget a Magyar Szervátültetettek Szövetségének és Gallus Editnek.

Névjegy: Gallus Edit

Mentálhigiénés szakember, pszichodráma vezető, családterapeuta, főiskola tanár. Főbb szakterülete: pszichodráma csoportok vezetése, krónikus betegek megsegítése, valamint családterápia, amit nem csak tanít, hanem műveli is. Gyakorlati szemléletű, terápiáiban nem csak a verbalitásra helyezi a hangsúlyt.
Elérhetőség: +36-20-801-7333

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Influenzatérkép

december 02. - december 08.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
7 680
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+1, +7 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag