Hazaengedték a szétválasztott sziámi ikreket

HáziPatika

Két év után hazatérhettek szülővárosukba, Pabnába a szétválasztott bangladesi sziámi ikrek, Rabeya és Rukaya - tette közzé hétfőn a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány.

Miután 2019 augusztusában szétválasztották őket, az ikrek - szüleikkel és nővérükkel - másfél éven át éltek a Dakkai Központi Katonai Kórház számukra elkülönített részlegén. A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapatát 2017-ben kérték fel az akkor másfél éves Rabeya és Rukaya szétválasztására, immáron 15 évnyi hazai közhasznú orvosi és egészségügyi minőségjavító tevékenység és 7 évnyi bangladesi missziós munka után. A szétválasztást az alapítvány és önkéntes orvosai az Operation Freedom névre keresztelt műtétsorozat keretében hajtották végre. Jelenleg a projekt utolsó szakasza, a gyermekek rehabilitációja zajlik, szintén a Cselekvés Alapítvány szervezésében.

Hétfőn hazatérhettek szülővárosukba a szétválasztott bangladesi sziámi ikrek

Hétfőn hazatérhettek szülővárosukba a szétválasztott bangladesi sziámi ikrek.

Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

A teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű szétválasztó műtétsorozat első fázisát a közös agyi fő szállítóér-szakasz szétválasztása jelentette endovaszkuláris módszerrel dr. Hudák István vezetésével 2018-ban, szintén Dakkában. A második - plasztikai sebészeti - fázis, a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátum-rendszer beültetése és fél évig tartó fokozatos tágítása Budapesten zajlott dr. Pataki Gergely vezetésével. Az augusztus eleji végső szétválasztás műtétje a műtétsorozat harmadik fázisa volt dr. Csókay András vezetésével.

Az Operation Freedom jelenleg zajló negyedik fázisát a rehabilitáció, illetve a plasztikai és idegsebészeti szakterülethez tartozó koponyarekonstrukciós műtétek jelentik. Rukaya koponyacsontpótlása tavaly decemberben sikeresen megtörtént. Rabeya koponyáját borító szöveteinek előkezelése egy tavaly decemberben és idén márciusban az alapítvány plasztikai sebészeti csapata által szakaszosan behelyezett magyar tervezésű öntáguló szövettágító rendszerrel és sajátzsír-átültetéssel történt. Az előzetesen elvégzett képalkotó vizsgálatok eredményei alapján a magyar orvosok elkészítették a lágyrészfedések tervét, elkészült a csontpótló implantátum is, ennek beültetése történt meg tavaly október 27-én.

Rabeya már óvodába is járhat

Az ikrek szülei kifejezetten kérték, hogy az életükben nagy mérföldkövet jelentő hazabocsátásnál a missziós orvoscsapat vezetője, a műtétsorozat koordinátora, dr. Pataki Gergely is jelen legyen, aki köszönetet mondott az eredményes emberi és szakmai együttműködésért. "Országunk orvosai jelentős tapasztalatra tettek szert az Operation Freedom műtétsorozattal" - fogalmazott az esemény alkalmából szervezett videókonferencián Sheikh Hasina, Banglades miniszterelnöke.

Az édesanya az elmúlt hónapokban a kislányokkal foglalkozó gyógytornász és foglalkozásterapeuta segítségével elsajátította az otthon végzendő gyakorlatokat, így mostantól kezdve csak időnként kell majd elutaznia a család lakóhelyéről Dakkába, a CRP Mirpur rehabilitációs intézménybe a gyermekek állapotfelmérése, az újabb fejlesztési tervek adaptációjának érdekében.


A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány önkéntes szakembereiből álló rehabilitációs csapat videótelefonon továbbra is követi Rabeya és Rukaya állapotát, és folyamatosan egyeztet, konzultál a kinti kollégákkal. Egy év múlva várható mindkét gyermeknél a koponyát fedő lágyrészeken elvégzendő kisebb plasztikai-helyreállító beavatkozás, melyet újfent az alapítvány plasztikai sebészei végeznek. A korábbi terveknek megfelelően a bangladesi orvosok dr. Amin Salek vezetésével - aki aktívan részt vett a kislányok végső szétválasztó műtétjében - átvették az idegsebészeti munka irányítását.

Rabeya a tervek szerint óvodába fog járni. Felépülése akadálytalanul zajlott, így korának szinte megfelelő, jó állapotban van. Rukaya állapota is folyamatosan javul: még jelentős fejlesztésre szorul, viszont egyre inkább jelen van érzelmileg a család mindennapjaiban, egyre több külső inger iránt érdeklődik.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Melegfront

Maximum:
+15, +23 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a változó felhőzet mellett hosszabb-rövidebb napos időszakok lesznek, északnyugat felől a felhőzet vastagodása kezdődik.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag