Döbbenetes, mennyit kell várni a laborvizsgálatra

A laborvizsgálatoknál korábban megszokott, jellemzően 1 hetes várakozási idő a vizsgált szakrendelők többségében legalább a 2-3-szorosára növekedett az utóbbi időben. Egyes helyeken viszont akár 5-6 hetet is várni kell, hogy a beteg eljusson erre a fontos vizsgálatra – mutatott rá egy friss hazai felmérés.

Márciusban több fővárosi szakrendelőben is azzal szembesülhettek a betegek, hogy a legkorábban május végére kaphattak időpontot, még egy egyszerű laborvizsgálatra is. A Medicina2000 Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség ezért megpróbálta országosan felmérni a helyzetet. Kérdéseikre a szakrendelők 43 százaléka szolgáltatott adatot, az eredményekről pedig a Népszava is beszámolt. Bár a minta reprezentatívnak semmiképpen sem tekinthető, a cikkben kiemelték, hogy „a válaszok az ország számtalan pontjáról érkeztek, és a válaszadók között egyaránt volt nagy és kicsi forgalmú intézmény”, ezért a felmérés összességében alkalmas volt arra, hogy egy kivonatot nyújtson a valós helyzetről.

laborvizsgálat
Egyes helyeken akár 5-6 hetet is várni kell a laborvizsgálatokra. Fotó: Getty Images

Elszomorító tendencia

A felmérésben részt vevő szakrendelők 75 százaléka számolt be az előjegyzési idő növekedéséről. A válaszadók több mint felénél két-háromszorosára emelkedett a várakozási idő. Akadt azonban olyan intézmény is, amely úgy nyilatkozott: náluk a korábbi  1 hetes várakozás 5-6 hetesre duzzadt.

A megkérdezettek szerint a várakozási idő megtöbbszöröződésének egyik oka lehet, hogy jelentősen emelkedett a kórházi műtétek száma, valamint a háziorvosok is az eddig megszokottnál több laborvizsgálatot kérnek betegeiknek. Ez utóbbit a Medicina2000 a háziorvos munkáját értékelő új indikátorrendszer hatásának tulajdonítja. 2023 februárjától ugyanis attól is nagyban függ a praxisok finanszírozás, hogy az orvosok milyen szorosan követik a gondozásra szoruló betegeik állapotának változását – ennek pedig fontos elemeit képezik a laborvizsgálatok. Egyes szakrendelőkben egyébként már eddig is a háziorvosok – nem pedig a rendelőintézetek szakorvosai – által elrendelt laborvizsgálatok voltak többségben.

Laborértékek, amelyek gyenge immunrendszerre utalnak.

Mi lehet a megoldás?

A Népszava cikke szerint helyzetet többféle módon is próbálják kezelni a szakrendelők. Több helyen például úgy oldanák meg a problémát, hogy a normál ellátáshoz továbbra is fenntartanák az előjegyzéses rendszert, a sürgős eseteket azonban soron kívül fogadnák, a napi kereten túl. Sok rendelő pedig nem fogad majd ezentúl nem a körzethez tartozó betegeket. Mindezek mellett arra kérik a háziorvosokat, hogy ne teljes laborvizsgálati paneleket kérjenek minden esetben, csupán a valóban fontos vizsgálatokat igényeljék.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +6 °C

Délelőtt még erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd a déli óráktól délnyugat, dél felől szakadozik, csökken a felhőzet, és egyre nagyobb területen kisüthet a nap. A dél felől érkező csapadékzóna északnyugat felé halad, és több helyen várható eső, zápor. A levonuló csapadékzóna mögött kevés helyen előfordulhat zápor, délnyugaton zivatar sem kizárt. A délkeleti, keleti szelet élénk, néhol erős lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11 és 17 fok között alakul, de a déli megyékben ennél melegebb is lehet az idő. Késő este 5, 11 fok közötti értéket mérhetünk. Időjárási frontok csütörtökön sem okoznak majd kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra