Furcsa feltételekkel kaphatnak plusz pénzt a háziorvosok

Mint ismert, idén jelentős változások várhatóak a magyar egészségügyben. Az ügyeleti rendszer átalakítása mellett módosul például a háziorvosok és fogorvosok finanszírozása is – azonban még elég sok a kérdőjel ezzel kapcsolatban.

Jelentősen átalakul a háziorvosok és fogorvosok finanszírozási rendszere. Ez annyit tesz, hogy az eddigi fix összeg helyett számos tényezőtől – az úgynevezett indikátoroktól – függően kapnak pénzt a praxisok. Az új „teljesítményfinanszírozással” kapcsolatban azonban legalább annyi a kérdőjel, mint az ügyeleti rendszert érintően. Már maga az indulás is kérdéses: az egészségügyi törvény módosítása alapján az új finanszírozási szabályok – elméletileg – már az idei év első napjától érvényben vannak, a gyakorlatban viszont még mindig a régi szisztéma szerint számolják a praxisok havi finanszírozását – derült ki a hvg.hu cikkéből.

Furcsa feltételeket szabnak

Az új rendszer miatt egyes háziorvosok súlyos bevételkiesésre készülnek, véleményük szerint ugyanis olyan feltételek alapján ítélik majd meg a teljesítményüket, amelyeket ők szakemberként nem igazán tudnak befolyásolni. Egy neve elhallgatását kérő házi gyermekorvos az RTL híradójának például azt mondta, egyáltalán nem rajtuk múlik, hogy egy anya anyatejjel táplálja-e a csecsemőjét, mégis az a házi gyermekorvos kap majd magasabb összeget, akinek a körzetében több szoptató anya van. De az a háziorvos is több pénzt kaphat majd, aki minél kevesebb antibiotikumot ír fel pácienseinek, vagy aki több nem kötelező – tehát fizetős – védőoltást ad be a gyerekeknek.

A hvg.hu cikke szerint azt is nézik majd az új finanszírozási rendszerben, hogy a háziorvosok páciensei elmentek-e a javasolt szűrővizsgálatra, illetve kiváltották-e a felírt gyógyszert. „… többen attól tartanak, hogy önhibájukon kívül csökken majd több százezer forinttal a bevételük, és így nem tudják miből fenntartani a praxist” – mutatott rá a cikk.

Elege lett, felmondott a népszerű háziorvos. Mutatjuk, miért.

A Belügyminisztérium azt mondja, még tesztelnek

A hvg.hu úgy tudja, februárban már az új rendszer szerint is le tudták adni az orvosok az elszámolást, a kifizetés viszont még a régi rendszer szerint történt. A háziorvosok egy része azt hallotta, valószínűleg majd áprilistól él az új finanszírozási rendszer.

A lap megkereste a kérdéssel a Belügyminisztériumot, válaszuk szerint az indikátorrendszer jelenleg még tesztidőszak alatt áll, folyamatosan monitorozzák az indikátorok hatékonyságát. Indoklásuk szerint egyébként azért van szükség a háziorvosok teljesítményfinanszírozásának átdolgozására, hogy azzal javulhasson az alapellátás minősége és szervezettsége.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +20 °C
Minimum: +10 °C

Hidegfront szakadozott felhőzete vonul végig az országon, emellett több órára kisüt majd a nap, ugyanakkor a délnyugati, déli megyékben felhősebb idő várható és ott helyenként eső, záporeső előfordulhat. Az északias szél nagy területen lesz erős, főleg a nap első felében a Dunántúl magasabban fekvő részein, a Kisalföldön viharos széllökések is lehetnek. Délutánra veszít erejéből a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 18 és 25 fok között alakul, de a tartósabban felhős részeken hűvösebb is lehet. A légkörben tapasztalt melegedést melegfronti hatások kísérhetik, ami rossz hír a frontérzékenyek számára.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra