Az elhúzódó másnaposság okai

Sokan ismerik az érzést, amikor másnaposan felébredve nem érzik valami jól magukat. Ilyenkor a legtöbb ember fejében ugyanaz a kérdés jár: mégis meddig fog ez tartani?

Kutatások szerint a másnaposság általában 14-23 órán át tart, de "súlyosabb" esetekben akár 72 órán át is elhúzódhat. A legtöbbször azonban - hacsak nem ittunk kifejezetten sok alkoholt - 12 órával az italozás után már csökkennek, illetve akár teljesen el is múlnak a panaszok. De mi van akkor, ha mégsem? Mi lehet ennek az oka? Mutatjuk a lehetséges válaszokat a Women's Health gyűjtése alapján.

Dehidratáltság

Az elhúzódó másnaposság egyik oka lehet például az, hogy nem ittunk elég vizet. Az alkoholnak vízhajtó hatása van, és a folyadékvesztés tovább csökken, ha hányunk vagy hasmenésünk lesz. Emiatt lelassulhat a méreganyagok kiürülése a szervezetből, és ez elnyújthatja a tüneteket. Éppen ezért alkohol mellé mindig tudatosan igyunk vizet, illetve másnaposan is fogyasszunk sok alkoholmentes folyadékot, valamint lédús zöldséget és gyümölcsöt - utóbbiak az italozás miatt elvesztett vitaminokat és ásványi anyagokat is segítenek pótolni.

másnaposságtól szenvedő nő
Az elhúzódó másnaposság egyik oka lehet például az, hogy nem ittunk elég vizet.Fotó: Getty Images

Érzékenység vagy üres gyomor

Elnyújthatja a tüneteket az is, ha valamilyen összetevőre, például a borban található szulfitokra érzékenyebbek vagyunk, és az is, ha üres gyomorra fogyasztunk alkoholt. Utóbbi miatt nem csak az fontos, hogy vizet is igyunk alkoholizálás közben, hanem az is, hogy együnk valamit, például egy kis mogyorót vagy sajtot. Ez segíthet csökkenteni az alkohol gyomornyálkahártya-irritáló hatását.

Kialvatlanság

A másnaposság enyhítésére, illetve megelőzésére az egyik legjobb mód, ha ki tudjuk aludni magunkat - de sajnos italozás után ez keveseknek sikerül. Minél többet iszunk, annál nagyobb az esélye, hogy rosszul fogunk aludni, és minél rosszabbul alszunk, annál erősebb lesz a másnaposság.

Az alkohol - kisebb vagy nagyobb mértékben - sokak életének rendszeres szereplője. Ennek ellenére számos tévhit él a köztudatban az alkoholfogyasztással kapcsolatban.

Sötét színű alkohol fogyasztása

Sokan tapasztalhatják, hogy ha sötét színű alkoholt (például whisky, rum, brandy vagy vörösbor) isznak, akkor erőteljesebb másnaposságot éreznek. Ez az úgynevezett congener molekuláknak "köszönhető". Ezek olyan erjedési melléktermékek, amelyeket a szervezet formaldehiddé alakít. Az átlátszó italok - mint a gin, a vodka és a fehérbor - fogyasztása általában enyhébb másnapokkal jár.

Már nem bírjuk úgy, mint régen

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy minél idősebbek vagyunk, annál tovább tart a másnaposság - ez tudományosan bizonyított tény. Egy huszonéves és egy negyvenes szervezete ugyanis teljesen másképpen bontja az alkoholt és másképpen méregtelenít. Éppen ezért az a mennyiség, amit egyetemistaként még szinte meg sem éreztünk, negyven fölött már igen komoly macskajajt okozhat.

Menstruáció és gyógyszerszedés

Sok nő tapasztalja, hogy a menzesze idején erősebb tünetekkel jelentkezik nála a másnaposság, így a nehéz napokon érdemes különösen tartózkodónak lenni az alkohollal. Emellett biztosan kínzóbb másnapra számíthatunk, ha valamilyen gyógyszert keverünk alkohollal, mivel ez extrán megterheli a májat. A paracetamolt tartalmazó fájdalomcsillapítók, az antidepresszánsok, a koleszterincsökkentők és a vérnyomáscsökkentők sem jönnek ki jól az alkoholos italokkal. Ezenkívül számos antibiotikumra is igaz ugyanez.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)