Mióma, polip, ciszta, endometriózis: titokzatos női betegségek

Szabó Emese

A megszokott nőgyógyászati vizsgálatot rutinszerűen végzik az orvosok, páciensként már mi is fejből fújjuk a forgatókönyvet. Ám a szokásos apró problémák mellett néha titokzatosnak tűnő betegségek is képbe kerülnek. Mire számítsunk ilyen esetekben?

A szokásos szűrővizsgálatok, no és persze gyógyszerfelírás miatt még panasz nélkül is rendszeresen felkeressük a nőgyógyászt. Ilyenkor mindig reménykedünk abban, hogy nem fedeznek föl semmilyen intő jelet, betegségre utaló tünetet a doktorok. Ám ennek ellenére megesik, hogy vizsgálatkor valamilyen különös problémára derül fény. Még inkább valószínű ez, ha már eleve valamilyen panasz, például vérzészavar vagy vérzéskimaradás,fájdalomvagy görcs miatt keressük föl a szakorvost.
- Több olyan betegség is van, amire már a tünetekből is következtetni lehet, de diagnózisa csak az orvosi vizsgálat után állítható fel, és kezelése, gyógyítása is csak azt követően kezdhető meg. Ilyen például az endometriózis, amely nagyon súlyos kórkép, minden tekintetben megnehezíti a nők életét. Tünetei is nagyon komolyak, mégis sokszor előfordul az, hogy elsőre még az orvosok sem fedezik fel azonnal, hogy ez a betegség áll súlyos panaszok hátterében - mondja szakértőnk, dr. Rajnai László szülész-nőgyógyász adjunktus.

Szöveti szerepcsere - endometriózis

Endometriózisról akkor beszélünk, ha a méh üregén kívül - bárhol a szervezetben - úgynevezett endometriumot, azaz a méh belső felszínét borító szövetet találunk. Ezzel a legnagyobb gond az, hogy mivel ez a kóros elhelyezkedésű méhnyálkahártya követi a normális ciklus változásait, a menstruációk alkalmával felgyülemlő, ezen szövetről is leváló véres váladék súlyos elváltozásokat és panaszokat okozhat. A betegség konkrét tünetei közül a ciklikus fájdalmat és vérzést, a meddőséget, valamint egyes szervspecifikus tüneteket és szövődményeket lehet kiemelni.


Fontos tudni azt is, hogy ez a betegség jellemzően csak addig jelenik meg, amíg a nők termékenyek, az érintettek 95 százaléka még menopauza előtt áll. Ezt követően a probléma előfordulása nagyon ritka, megjelenése általában az ösztrogénkezeléssel áll összefüggésben. Szakértőnktől megtudtuk azt is, hogy azendometrióziselőfordulását korábban 1 százalékosra becsülték az orvosok, de ma már ennél lényegesen nagyobbra taksálják a megjelenését. Ennek oka, hogy ma már a fejlett műszeres diagnosztika jóval könnyebbé teszi a betegség biztos felismerését. A probléma egyébként jóindulatú, de rendszerint makacs betegség. Érdekes az is, hogy a termékeny korban lévő nőkön egyéb okból végzett hasi műtétek során 5-15 százalékos eséllyel látható endometriózis.

A kórkép kezelésére több lehetőség is van, de ezek közül mindig a beteg panaszai, életkora és esetleges gyerekvállalási tervei szerint választanak az orvosok. Az egyik gyakori gyógyítási mód az, hogy a problémás szöveteket, az úgynevezett endometriotikus csomókat laparoszkóppal végzett műtétel eltávolítják, majd ezt követően gyógyszeres utókezelést végeznek.

Cisztába zárva

Cisztára ugyancsak utalhatnak tünetek, de jellemzőbb, hogy a nőgyógyászati vizsgálaton kezd el rájuk gyanakodni az orvos. Maguk a ciszták általában a petefészken képződnek, és mint megtudtuk, ezek a petefészekciszták rendkívül heterogének. Ez annak köszönhető, hogy olyan sejtekből indulnak ki, amelyek nagyon változatos szöveti szerkezetté tudnak differenciálódni. A daganatok nemcsak szöveti szempontból sokfélék, hanem morfológiailag valamint funkcionálisan is. Klinikailag általában nagyon hasonló megjelenésűek, tünetszegények, sokféle nem daganatos megbetegedés is utánozhatja tüneteiket. Emiatt a diagnózis felállítása rendkívül nehéz.

Rajnai doktor kiemeli azt is, hogy a rosszindulatú női kismedencei daganatok 25 százaléka indul ki a petefészekből. Ezzel ez a fajta rosszindulatú tumor Magyarországon a harmadik leggyakoribb halálok, míg a daganatos halálozást tekintve az első helyen áll, megelőzve a méhtest és a méhnyak daganatait.

Ez annak tulajdonítható, hogy a betegségnek korai stádiumban nincsenek tünetei, megbízható szűrő módszerekkel pedig nem rendelkeznek az orvosok. Ebből pedig az is következik, hogy felismerése általában csak előrehaladott stádiumban történik meg, amikor a terápiás lehetőségek már korlátozottak.

Ciszta, polip, mióma: menstruációs zavarral indulnak

Ciszta, polip, mióma: menstruációs zavarral indulnak

Szakértőnk kiemeli azt is, hogy vannak olyan ciszták is, amelyek mucinszerű, nyúlós, ragadós váladékot tartalmaznak. Ez akkor okoz gondot, ha a faluk megreped, mert ez esetben a bennük lévő nyák szétkenődik a hasüregben, majd ezáltal egy cisztából több tíz vagy akár több száz is képződhet.

Még rosszabb a helyzet akkor, ha a ciszta vért is tartalmaz, vagy ha úgynevezett dermoid cisztáról van szó. Ez utóbbi úgynevezett őscsírasejtekből áll, kis csontokat, szőrpamacsokat, zsírt és egyéb, őscsírasejtekből származó szöveteket tartalmaz. Ezek a képződmények nagyobb eséllyel válnak rosszindulatúvá, így minden esetben műtétet tesznek indokolttá.

Rejtett polipok

Ha bő, nyákos folyás vagy vérzészavar miatt keressük föl a nőgyógyászt, az is benne van a pakliban, hogy a vizsgálaton kiderül, polip okozza a problémát. Ezen hám eredetű jóindulatú daganatok közül a leggyakoribb az, amikor a polip a méhnyak csatornájánál, a méhnyak belsejénél alakul ki. Ez a probléma a mirigyek irritációja révén bő, nyákos folyást okozhat. Emellett ezen polipnak jellemző tünete lehet a közösülés után előforduló kontakt vérzés, de ciklustól függetlenül jelentkező spontán vérzést is kiválthat. Gyakran viszont nem okoz panaszokat, így az orvosok csak a rutin nőgyógyászati vizsgálat során ismerik fel. Maga a polip a méhszáj feltárásakor általában látható, néha csak kolposzkópos vizsgálattal ismerhető fel. Ilyenkor a pontos diagnózis érdekében indokolt a képződmény eltávolítása és szövettani vizsgálata.A polipok másik típusa a méh belső felszínét borító szövetből, a méhnyálkahártyából indul ki, és tulajdonképpen egy méhűr felé bedomboruló méhnyálkahártya-túltengést jelent. Ez a probléma leggyakrabban menopauza-környéki és az azt követő időszakban fordul elő, de ritkábban termékeny korú nőknél is kialakulhat. Megjelenésének pontos oka nem ismert, ráadásul a méhűrben elhelyezkedő polipok kimutatása igen nehéz. Igen gyakori például az, hogy jelenlétére csak utólag derül fény, például egy vérzészavar miatt végzett méhkaparás során nyert kaparék szövettani vizsgálatakor. A méhűr felé bedomborodó képlet még ultrahangvizsgálattal is csak esetenként mutatható ki.

Mióma

Élete során nagyon sok nőnek lesz valamilyen miómája, hiszen ez a méhtestből kiinduló jóindulatú elváltozás a női szervezet leggyakoribb daganata. Nem rossz értelemben vett tumorról van tehát szó, hanem tulajdonképpen a méh jóindulatú megnagyobbodásáról - egészen pontosan egy jól körülírt, gömbszerű gócokból álló önálló daganatról, amelynek sajátossága az is, hogy önálló tokja nincs, de a méhizomtól jól elhatárolódik. Ez a kórkép első hallásra rémisztőnek tűnik és sokakat megijeszt, rosszindulatú elfajulása viszont rendkívül ritka, az eseteknek csupán 0,1-0,5 százalékában fordul elő.

A vaginizmus

Vaginizmus A vaginizmus a gát és a hüvely izmainak görcsös állapotát, azaz tulajdonképpen a hüvelybemenet funkcionális szűkületét jelenti. Ebből adódóan ez a "jelenség" lehetetlenné teszi közösülést még akkor is, ha az illető hölgy amúgy kívánja azt. További információkért kattintson ide!

Mint szakértőnktől megtudtuk, a miómára a göb hirtelen növekedése, felpuhulása hívja fel a figyelmet. Ugyanakkor okozhat konkrét tüneteket is, viszont az általa kiváltott szimptómák rendkívül változatosak, a daganat elhelyezkedésétől és méretétől egyaránt függenek. Azt mindenesetre ki lehet jelenteni, hogy leggyakoribb tünet a rendellenes, például túl erős vérzés. Fájdalom viszont csak akkor jelentkezik, ha vérellátási göbben elhal valamilyen szövet, illetve ha az érintett terület valami miatt fertőződik.

Tudni kell azt is, hogy ez a jóindulatú daganat gyakran semmilyen panaszt nem okoz, így sokszor csak nőgyógyászati vizsgálat kapcsán derül rá fény. Illetve akkor, ha a hölgyeketmeddőségmiatt vizsgálják, és ennek során fedezik föl ezt a tumort. Megesik az is, hogy a mióma olyan helyen található, ahol jelenléte spontán vetélést okoz. Ilyenkor a vetélés okának vizsgálata deríthet fényt erre a problémára is.

A mióma kezelésére több lehetőség van, az ugyanis történhet műtétileg és gyógyszeresen is. Az, hogy az orvos melyiket választja, több tényezőtől függ, ilyen például a daganat mérete, növekedési üteme, a beteg életkora, illetve az, hogy az illető szeretne-e még gyereket vállalni.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
0, +6 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban szerdán délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég a Dunántúlon havazás, másutt havas eső, főleg keleten eső is várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag