Menopauza előtt, közben és után

A klimaktérium görög eredetű szó, azt a 10-15 éves átmeneti időszakot jelenti, amely a teljes nemi működés idejétől az időskorig tart. Hogyan változik meg ekkor a női szervezet hormonális működése, és ennek hatására a belső nemi szervek élete?

Nem ismeretes a pontos magyarázat, hogy mi is indítja be a női szervezet hormonális változásait, de valószínűleg a működőképes tüszők számának folyamatos csökkenése vezet el végül a menopauzához.
A menopauza (menos görögül hónap, pausis (gör.) valaminek a megszűnése) nem más, mint az az utolsó vérzés, amelyet egy éven belül nem követ másik. A menopauza tehát a magyar orvosi gyakorlat szerint egy hozzávetőleges dátum, bár igaz, a köznyelvben szokták alatta érteni a klimaktérium teljes időszakát is. A menopauza előtti és utáni időszakok azonban csak akkor értelmezhetők helyesen, ha azokat valóban az utolsó havivérzéshez viszonyítjuk.
A menopauza a klimaktérium időszakát két nagyobb szakaszra, az utolsó vérzés előtti, ún. premenopauzára, és a vérzés utáni posztmenopauzára osztja, az utolsó havi vérzés körüli, 2-2 éves időszakot pedig perimenopauzának hívjuk. A premenopauza első figyelmeztető jelei 40-45 éves kortól kezdve jelentkeznek, amikor is a nőknek egynegyede-fele számol be az addig rendszeres ciklus rendszertelenné, kiszámíthatatlanná válásáról.

A nők negyvenes éveiket elérve pozitív változásokra is számíthatnak, hiszen a szexualitás területén eddig sok tapasztalatra szert tett nők korban hozzáillő házastársukkal, partnerükkel a férfiaknál ebben a korban bekövetkezett változások miatt akár az addiginál nagyobb összhangba is kerülhetnek egymással.
A menopauza nem más, mint az az utolsó vérzés, amelyet egy éven belül nem követ másik.
A menopauza nem más, mint az az utolsó vérzés, amelyet egy éven belül nem követ másik.


Úgy tűnik, a menopauza időpontja az utóbbi évszázadban a fejlett európai országok népességében mintegy 5-6 évvel kitolódott, és általában 48-52 éves korra tehető. Az időpontját befolyásoló tényezők közül az elsőmenstruációjelentkezésének ideje igencsak vitatott, a dohányzás és egyes betegségek egyértelműen siettetik a hormonális változásokat.

Premenopauza

Ebben az időszakban a nőkben változatlan a tüszőérés folyamata, a tüszőrepedés, azaz ovuláció viszont elmarad. A szervezet addigi nemihormon-egyensúlyát ez azért befolyásolja, mert míg a tüszőérés során folyamatosan termelődnek az ösztrogének, elmarad a normálisan a tüszőrepedés után bekövetkező sárgatest-képződés, és ezáltal a progeszteron-termelés is. A tüsző érésekor termelődő ösztrogének serkentik a célszervek, azaz az emlőmirigyek és a méhnyálkahártya sejtjeinek osztódását, a progeszteron viszont nem ellensúlyozza ezt, mint korábban, a rendes ciklusok idején.

Progeszteron hiányában semmi nem gátolja a méhnyálkahártya-sejtek további osztódását, ami végül méhnyálkahártya-túltengést (hiperpláziát), és emiatt elhúzódó és fájdalmas vérzést okozhat. Végül a tüsző elpusztulásakor a sárgatest nélküli, ún. megvonásos vérzéssel távozik az akár 1-2 cm vastagságura is megduzzadt méhnyálkahártya. Általában elmondható, hogy a havi vérzés annál erősebb és annál alvadékosabb, minél többet késik. Endometriózisról akkor beszélünk, amikor a megduzzadt méhnyálkahártya-foszlányok a vérzéssel részben a hasüregbe távoznak, és ott komplikációkat, összenövéseket okozhatnak. A problémával feltétlenül orvoshoz kell fordulni.

Az emlőkben feszülést, a mirigyes állomány felszaporodását okozza a fékezetlen ösztrogénhatás, a méh izomzatában pedig miómák keletkezhetnek. A sejtosztódás megnövekedett intenzitása miatt nagyobb esély van az érintett szövetekben olyan génhibák előfordulására, amelyek később a szövetek rákos elfajulását okozhatják. Az alkalmazott hormonpótló-kezelés segít a méhnyálkahártya osztódása és távozása közötti egyensúly fenntartásában. Az ebben a korban indokolt, fokozott körültekintés és a rendszeres orvosi ellenőrzés pedig ma már elejét tudják venni az említett betegségeknek.

Ebben a korban jellemző panaszok az említett vérzési rendellenességeken kívül és annak következtében a vashiány, a vérszegénység, a fertőző betegségekkel szembeni csökkent ellenállás és a ciklusos emlőfájdalom. A premenopauza egészen addig tart, míg az ösztrogénszint is csökkenni nem kezd.

A perimenopauza

A perimanopauza időszakában a progeszterontermelés már minimális, a még termelődő hormon jórészt a mellékveséből származik, és az ösztrogén elválasztás is fokozatosan csökken. Az ösztrogéntermelés csökkenése miatt a méhnyálkahártya sorvadásnak indul, így a vérzési zavarok is mérséklődnek. Ösztrogén hiányában viszont olyan folyamatok indulnak be a szervezetben, mint az érelmeszesedés, a csontritkulás, a húgy-ivarszervek sorvadása, a hüvely falának és a bőrnek az elvékonyodása, a fokozottabb ráncosodása. Az ösztrogének közül a kevésbé hatékony ösztron továbbra is termelődik, de általános hiányuk következtében fellépő változások megakadályozására ez már nem elegendő.

Perimenopauzális panaszokként hangulat-ingadozások, szorongás, kimerültség és depresszió, éjszakai izzadás, erős szívdobogás, intim tünetek, esetleg éjszakaifejfájásjelentkezhetnek. A hőhullámok érzése az egyik leggyakoribb panasz, a nők csaknem 80%-át érinti, oka az ösztrogénszint ingadozásában keresendő, melynek hatására az erek gyorsan kitágulnak. A pszichikai zavarok és a húgy-ivarszervek sorvadása együttesen komolyabb életminőségi és szexuális problémákat is felszínre hozhatnak, így hüvelyszárazság, rendszeresen visszatérő húgyúti fertőzések fájdalmas közösülés, orgazmushiány jelentkezhet, és sajnos a vizelési problémák - enyhe inkontinencia - sem ismeretlenek.

A posztmenopauza

A posztmenopauza egyes definíciók szerint nemcsak az időskor beköszöntéig tart, hanem ettől kezdve a teljes élet ebben az időszakban zajlik.

Először minimális ösztrogén- és progeszterontermelés jellemzi, majd rendszerint az utolsó megvonásos vérzés után 2-3 évvel kezdődik az igazi posztmenopauza, amikor a petefészkek gyakorlatilag egyáltalán nem termelnek sem ösztrogéneket, sem progeszteront. A posztmenopauza végleges elérése, vagyis az a tény, hogy a havi vérzés és a tüszőérés már nem fog visszatérni, az agyalapi mirigyből eredő gonadotropin hormonok vizeletbeli és vérbeli magas szintjéből is látszik, amellyel a szervezet még azon "erőlködik", hogy a petefészket működésre serkentse, ekkor azonban már hiába.

A posztmenopauza idején a nők rendszerint a nagy lelki ingadozás után a megnyugvás időszakát élvezik, bár nyilvánvaló, hogy a korral kisebb-nagyobb testi problémák is jelentkezhetnek, melyeknek egy csoportja nem független a lezajlott hormonális változásoktól. Ezek közé tartozik az érelmeszesedés, bőr- és hámszárazság, a csontritkulás.


Az idevonatkozó irodalmat - tulajdonképpen elkeserítő módon - sokkal inkább még ma is az erre a korra jellemző kóros állapotok leírása jellemzi, pedig ma már számos megoldás kínálkozik arra, hogy a folyamatot a lehető legegészségesebben és legtermészetesebben éljék meg a nők. Tudnunk kell, hogy a történelem folyamán a nők többsége meg sem érte a boldog idős kort, így keveseknek volt lehetősége élvezni azokat a kiváltságokat, amelyeket sok társadalomban csak e kor elértével élvezhettek először. Az arab társadalmakban ekkor kerülhet le a nőkről a csador, máshol, egyes afrikai törzseknél ekkor kaphatnak a nők közjogi méltóságot, és kerülhetnek be a törzsi döntéshozó testületbe.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
+2, +9 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a kevés felhő mellett alapvetően napos idő lesz, a ködfoltok is feloszlanak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag