Küzdenie kellett az abortuszért a megerőszakolt tinédzsernek

Megdöbbentő esetről számolt be a napokban a lengyel egészségügyi miniszter: egy értelmi fogyatékossággal élő 14 éves lánynak valósággal küzdenie kellett azért, hogy legálisan elvégeztethesse az abortuszt, miután nemi erőszak áldozataként teherbe esett. A miniszter szerint elfogadhatatlan, hogy valaki ilyen helyzetbe kényszerüljön az orvosok hozzáállása miatt.

Erkölcsi okokra hivatkozva több kórház orvosa is visszautasította a nemi erőszak áldozatául esett 14 éves lengyel lány abortuszkérelmét. Az úgynevezett lelkiismereti záradék lehetőséget ad az orvosoknak, hogy ne hajtsák végre a művi terhességmegszakítást, ha azt a hitükkel ellentétesnek érzik.

A katolikus Lengyelország abortusztörvénye Európa legszigorúbbjai közé tartozik, az értelmi fogyatékossággal élő tinédzser esete kapcsán azonban most újra többen felszólaltak az enyhítés érdekében. Többek között Adam Niedzielski, az ország egészségügyi minisztere is, aki elfogadhatatlannak és megdöbbentőnek nevezte a történteket – számolt be róla a The Guardian.

egy tinédzser lány orvosának mutatja pozitív terhességi tesztjét
Küzdenie kellett az abortuszért a megerőszakolt tinédzsernek. A kép illusztráció, forrása: Getty Images

Még nyomós érvvel is alig végzik el az abortuszt

Lengyelországban 2021 óta majdnem teljesen tiltott az abortusz. A jelenleg is érvényben lévő törvény szerint a művi terhességmegszakítást kizárólag akkor engedélyezik, ha a terhesség nemi erőszak eredménye, vagy ha a baba megtartása veszélyezteti a várandós nő életét vagy egészségét. A fentebb ismertetett eset azonban egyértelműen rámutat arra, hogy még a legális abortusz elvégeztetése is komoly akadályokba ütközik az európai uniós tagországban.

A nagybátyja által megerőszakolt fiatal lányon végül Varsóban hajtották végre az abortuszt, a tinédzser nagynénje és a Federa nőjogi szervezet közbenjárásának köszönhetően. Az eset nyilvánosságra kerülése óta többen is az abortusztörvény módosítását, illetve a lelkiismereti záradék eltörlését sürgetik.

Bizonyos országokban és államokban csupán orvosilag indokolt esetekben engedélyezik a terhesség megszakítását. Mutatjuk, mit jelent ez pontosan.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: