Csökkenti-e az akupunktúra a vérnyomást?

Figyelemreméltó vizsgálat vette górcső alá a keleti, hagyományos gyógyítás egyik alapeljárását, az akupunktúrát.
A nyugati medicina és az ún. alternatív medicina közötti lényeges különbség nem a diagnosztikus vagy terápiás eljárásokban, nem az alkalmazott hatóanyagokban van, hanem a bizonyítékokban. A modern, nyugati orvostudomány ugyanis minden eljárást bevezet, alkalmaz, ha vizsgálatokkal (mégpedig multicentrikus, randomizált, kontrollált, vagyis nemzetközileg standardizált vizsgálatokkal) bizonyítani lehet az eljárás hatékonyságát és a kezelés biztonságát. Sajnos az alternatív kezelési módok ritkán állják ki az igazság efféle - nyugati medicina által szabott - próbáját. Legtöbbször (leginkább a költségek miatt) sor sem kerül a vizsgálatokra, és az ajánlások így csak anekdotális eredetűek.
Éppen a fentiek miatt figyelemreméltó az a vizsgálat, mely a keleti, hagyományos gyógyitás egyik alapeljárását, az akupunktúrát vette górcső alá.
Az Amerikai Kardiológus Társaság (ACC)honlapján( www.cardiosource.com ) közölt tanulmány az alapelveknek megfelel: randomizált, kontrollált vizsgálat, mely során kínai orvosok, azaz akupunktúrában jártas szakemberek segítségével az eljárás hatását vizsgálták enyhe-középsúlyos hipertóniában. A kérdés tehát az volt, hogy igazolható-e korszerű vizsgálattal az akupunktúra tenzió-csökkentő hatása.
A vizsgálatban összesen 140 enyhe-középsúlyos hipertóniás beteg vett részt, megfigyelésük 6 hónapig tartott. A betegek vagy nem részesültek antihypertensiv kezelésben, vagy az utolsó 2 hónapban antihypertensiv gyógyszeres kezelésük semmilyen tekintetben nem változott. Mind a nappali, mind az éjszakai vérnyomásokat kontrollálták 24 órás vérnyomás-monitorozás (ABPM) segítségével.
72 beteg aktív akupunktúrás kezelést kapott, 68 pedig - akik a kontroll csoportot képezték - ún. ál- vagy fals kezelést. Ez azt jelentette, hogy e betegeket is a szokásos módon megszúrták, de nem a "hipertónia-ponton", hanem valahol máshol. 6 hét alatt összesen 22 kezelésre került sor, mindegyik kezelés 30 percig tartott. Az akupunktúrás kezelések befejezése után 3, illetve 6 hónapos ellenőrzések következtek.
Kiderült, hogy az aktív kezelésben részesülők vérnyomása 6,4/3,7 Hgmm-rel lett átlagosan kevesebb, mint az álkezelésben részesülőké. A differencia szignifikáns! A legjelentősebb vérnyomás különbség a nappali értékekben mutatkozott, ekkor 7,3/4,0 Hgmm-nek adódott, az éjszakai differencia szerényebb volt (3,4/1,8 Hgmm).
A különbségek a kezelés elhagyása után eltűntek, a 2 csoport átlagos vérnyomásértékei között a 3, illetve 6 hónapos kontroll során már nem volt differencia, sőt az aktív csoportban a tenziók visszaálltak a kezelés előtti értékekre.
A vizsgálat és az eredmények interpretálása korrekt, elgondolkodtatja még a kétkedőket is.
Ez az első vizsgálat, mely egy alternatív kezelési mód értékelésére vállalkozik a modern medicina eszközeivel. A konklúziók - melyeket még további vizsgálatoknak is meg kell erősiteni - arra utalnak, hogy az akupunktúra valóban csökkenti (24 órás megfigyelés során) a vérnyomást, ez a hatás azonban csak a kezelés alatt igazolható, az aktív kezelést követően a hatás eltűnik.
Nem tudjuk, milyen mechanizmus révén csökkenti az akupunktúra a vérnyomást.
Jelen eredmények nem vonatkoztathatóak a súlyos hipertónia kezelésére, hiszen csak enyhe-középsúlyos hipertóniások kerültek beválasztásra. Tekintettel arra, hogy a betegek jelentős része az akupunktúra mellett antihypertensiv gyógyszert is szedett, az eredmények jövőbeli validálása ebben a tekintetben is szükséges.
2007-08-12 08:53
Forrás: Weborvos Dr. Káli András PhD.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+5, +10 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban pénteken délelőtt délen erősen felhős lesz az ég, máshol a változó felhőzet melett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag