Hurutos köhögés: súlyos betegség is okozhatja

Tüdőödémáról vagy tüdővizenyőről beszélünk, ha a tüdőszövetben, majd a léghólyagocskákban is folyadék szaporodik fel, ami fokozódó nehézlégzést okoz. A pangás a hörgők nyálkahártyáját is érinti, emiatt köhögés és köpetürítés jelentkezik.

Tüdőödéma – vagy más néven tüdővizenyő – a leggyakrabban szívelégtelen betegeknél, a bal szívfél gyenge működése miatt alakul ki, így panaszok esetén mindenképpen szükséges kardiológiai kivizsgálás. A tüdővizenyő ugyanakkor lehet tüdőgyulladás szövődménye, illetve felléphet mérgező gőzök, gázok belélegzésének következtében is. Kiválthatja továbbá baleseti sérülés, a tüdő nyirokelvezető-rendszerének károsodása, de tüdőembólia vagy súlyos félrenyelés kapcsán is kialakulhat – ismertette dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa.

középkorú nő köhög
Súlyos betegség állhat a hurutos köhögés hátterében. Fotó: Getty Images

Ezek a jellegzetes tünetek

Sokan felriadnak éjszaka az ijesztő, egyre fokozódó nehézlégzésre. Fekvő testhelyzetben a tünetek rosszabbodnak, ezért a betegek ilyenkor felülnek, aminek hatására hamar csillapodni kezd a fulladásos roham. A nehézlégzés mellé gyakran társul köhögés és köpetürítés is. A jellegzetes panaszok alapján a tüdőgyógyász már az első vizsgálatkor felismeri a tüdővizenyő jeleit a betegnél.

A tüdővizenyő tünetei különbözhetnek attól függően, hogy akut vagy krónikus betegségről van-e szó. A krónikus formánál kezdetben csak fokozott fizikai terhelésre (később már nyugalomban is) jelentkezik a nehézlégzés és köhögés. A fokozatosan kialakuló oxigénhiány miatt pedig sápadtság és fáradékonyság is felléphet.

Az akut formára a hirtelen fellépő nehézlégzés jellemző. A beteg kapkodja a levegőt, verejtékezik, szája belilul, a tüdő léghólyagocskákba jutó folyadék miatt pedig hamar súlyos légzési elégtelenség alakulhat ki – ez esetben sürgős kórházi ellátásra van szükség.

Ritka betegséget is jelezhet a nehézlégzés. A kezdeti tünetek ráadásul meglehetősen általánosak.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A fokozódó nehézlégzés mindig intő jel: arra utal, hogy valami nincs rendben a szervezetben. Éppen ezért ne vegyük félvállról, ha egyre nehezebben megy a lépcsőzés, vagy már egy kis sétától is kifulladunk. Ezek a tünetek gyakran a tüdőfunkció romlását jelzik, így mindenképp kivizsgálás indokolt, hiszen a tüdővizenyő mellett akár egyéb krónikus tüdőbetegségeket – COPD, asztma – is jelezhet – figyelmeztetett a szakember.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: