Tünetek

A tünet olyan, a normálistól eltérő jelenség, amelyből az orvos, a beteg kikérdezését és vizsgálatokat követően képes felismerni a betegséget. A tünet lehet szubjektív vagy objektív. Előbbi nem más, mint amit a beteg panaszként észlel, az utóbbiakat az orvos mutatja ki. Általános tünet például a láz, a fájdalom, a fáradékonyság, a viszketés, a magas vérnyomás vagy a köhögés. Más tünetek egy adott betegségre inkább jellemzőek, mint például a hirtelen jelentkező rendkívül erős szegycsont táji fájdalom szívinfarktus esetén.

Köhögés tünetei és kezelése

Mi a köhögés?

A köhögés tünet és reflex - nem betegség. Zárt hangrés mellett végrehajtott erőteljes kilégzés. A légzőizmok erőteljes összehúzódásával a tüdőből nagy mennyiségű levegő távozik, méghozzá igen gyorsan. Ez az "áramlat" pedig megnyitja az amúgy zárt hangrést. A köhögés fontos védekezési reflex. Oka lehet a légzőrendszer valamennyi betegsége és számos más ok is. Általában nedves és száraz, illetve produktív és improduktív köhögést különböztetünk meg. Krónikus köhögésnek a legalább nyolc héten át tartó tünetet nevezzük.

Tünetek

A köhögés előfordulása

Bárkit, bármikor elfoghat köhögés. A köhögés tünet, ezért nagyon sokféle betegség és állapot esetén köhöghet valaki. Így gyakorlatilag mindenkinél előfordulhat. Ugyanakkor a krónikus köhögés - a legalább 8 héten át tartó tünet - nem dohányzóknál is akár 40 százalékos előfordulást mutat.
A köhögés tünet, ezért nagyon sokféle betegség és állapot esetén köhöghet valaki
A köhögés tünet, ezért nagyon sokféle betegség és állapot esetén köhöghet valaki

A köhögés okai

A köhögés jellemzőit alább tárgyalva, e jellemzők alapján igyekszünk majd rámutatni a lehetséges kiváltó okokra.
Ám előbb a krónikus köhögés leggyakoribb okokat tekintjük át. A krónikus köhögés - amely legalább nyolc hétig tart - számos okból következhet be. A gyakoribb esetek közül a Semmelweis Egyetem weboldalán nyolcféle betegségcsoportot, illetve okot elemeznek.
A leggyakoribb eset: a légúti fertőző betegségek
A krónikus köhögést leggyakrabban valamilyen fertőző betegség okozza. Ezek közé tartozik a megfázás vagy az influenza. Az influenza olyan vírusos megbetegedés, melyet láz, orrfolyás, köhögés, fejfájás, rossz közérzet, az orr és a légutak nyálkahártyájának duzzanata jellemez. Az influenzavírusok az egyéb légúti fertőzések kórokozóihoz hasonlóan a köhögéskor, tüsszögéskor és beszéd közben keletkező légúti váladékcseppecskék révén, cseppfertőzéssel terjednek.
A köhögéssel járó fertőző légúti betegségek között súlyosabb a tüdőgyulladás, ilyenkor gyakran zöldes-sárgás váladék is keletkezik, gyakori a magas láz. A tüdőgyulladás a tüdőhólyagocskák (alveolusok), és/vagy a hólyagok közötti tér (intersticium) gyulladásos megbetegedése. Kiterjedése, kórokozói alapján számos fajtája kialakulhat, lehet lebenyes és gócos, okozhatják vírusok és baktériumok egyaránt, és vannak a korábban ismert kategóriákba nem sorolható, ún. atípusos előfordulásai is.
Asztma és allergiák
Az asztma és a légúti allergiák - ezeknek közös a gyökere, mert általában kóros immunreakció váltja ki őket - gyakori okai a tartós köhögésnek.
Az asztma egyéb tünetei mellett (például mellkasi fájdalom, légszomj) köhögés is fellép, amely éjszaka és kora reggel fokozódik. Az effajta köhögés rohamokban jelentkezik sokszor, és valamilyen tényező váltja ki (pl. cigarettafüst, hideg levegő). Asztmás állapotban a légutakat a hörgő-nyálkahártya speciális gyulladása miatti duzzanat és a hörgők simaizomzatának görcsös összehúzódása beszűkíti. A nehézlégzést és fulladást a kilégzés nehezítettsége okozza. Ennek elnyúlása miatt a beteg nem tud friss, oxigéndús levegőt beszívni.
A légúti allergiák a környezettől függően jelentkeznek. Ha valaki a szabadban köhög, akkor feltehetően valamilyen pollen okozza a problémát.
Krónikus obstruktív légúti betegségek (COPD)
A COPD a krónikus obstruktív tüdőbetegség (vagy obstruktív - légzési nehezítettséggel járó - bronchitis-emphysema) angol nevének rövidítése. Az angol név: Chronic Obstuctive Pulmonary Disease. Ez a légzőrendszer lassan és fokozatosan súlyosbodó, lényegében visszafordíthatatlan betegsége. Két tünetcsoport, az idült hörghurut (bronchitis) és a tüdőtágulás (emfizéma) egyidejű megnyilvánulásával járó, gyulladásos kórfolyamat. Az idült hörghurut a légutak hörgőinek beszűkülésével, fokozott váladékképződéssel járó tünetcsoportja, a tüdőtágulás pedig a tüdőhólyagocskák folyamatos összeolvadásával járó pusztulása. Legfőbb tünete az egyre fokozódó és változó intenzitással súlyosbodó nehézlégzés, köhögés, köpetürítés.
Reflux betegség
A gastrooesophagialis reflux lényege, hogy a gyomorból sav csorog vissza a nyelőcsőbe a rosszul záródó gyomorszáj miatt. Legfőbb tünete a kínzó szívtájéki égő érzés - de kapcsolódhat hozzá köhögés is. A refluxszal kapcsolatban a Házipatika.com betegségleírása felhívja a figyelmet arra, hogy ez a tápcsatorna felső szakaszának összetett működési zavara, eredményeképpen a gyomorsavakkal és emésztőnedvekkel elkeveredett gyomor- és nyombél-tartalom, azaz a refluxátum a normális haladási iránnyal ellentétesen, felfelé visszajut a nyelőcsőbe, ahol kellemetlen tüneteket és végső esetben szervi elváltozásokat, nyálkahártya-gyulladást okoz. A reflux jelensége, azaz a gyomortartalom visszaáramlása, időnként egészségesekben is előfordulhat: kiadós étkezés, előrehajlás, szoros ruházat is okozhatja a hasűri nyomás fokozódását, ugyancsak emiatt okozhat átmeneti kellemetlenséget a várandós édesanyáknak is.
Szennyezett levegő, festékek és penész
A légszennyező anyagok irritáló hatásúak lehetnek a légutakra. Köhögéshez vagy tüdőirritációhoz vezethetnek, vagy akár asztmás rohamot is kiválthatnak. Bizonyos festékek vagy éppen a penész is lehet oka a krónikus köhögésnek.
Heveny hörgőgyulladás (akut bronchitis)
A hörgők heveny gyulladása köhögés mellett láz, torok- és mellkasi fájdalommal is járhat. A hörghurut (bronchitis) a tüdő hörgőinek belső felszínét bélelő nyálkahártya gyulladását jelenti. Heveny és idült formában jelentkezhet. A heveny forma többnyire a légcsövet is érinti (tracheobronchitis), rendszerint külső beavatkozás, kezelés nélkül is nyomtalanul gyógyul.
ACE-gátlók
A magasvérnyomás-betegség kezelésére használják az úgynevezett ACE-gátlókat. Az ACE az angiotenzin konvertáló enzim rövidítése. Az ACE-gátlókat szedők egyötödét - a nőket inkább! - érintheti a krónikus, száraz köhögés. Az ACE-gátlókról részletesen lehet olvasni a HáziPatika.com írásában. Többek között az is kiderül ebből, hogy e szerek a vérnyomáscsökkentés mellett az érelmeszesedés folyamatát is kedvezően képesek befolyásolni.
Szamárköhögés (pertussis)
A szamárköhögés, bár van ellene kötelező, gyerekkori védőoltás, visszatérőben van. A védő hatás ugyanis tíz év elteltével gyengül, így előfordulhat, hogy ez okozza az elhúzódó köhögést (ilyenkor nem jelentkeznek a betegség klasszikus tünetei, a húzó, szamárhang szerű köhögés vagy a zavartság). A szamárköhögés tágabb értelmezés szerint - különböző kórokozók által okozott - tünetegyüttes (szindróma). A pertussisra a rohamokban jelentkező jellegzetes köhögés, a hetekig elhúzódó kórlefolyás jellemző. Az életet veszélyeztető szövődményei főként csecsemő- és kisdedkorban fordulnak elő, egyébként a betegség spontán gyógyul.
Ha nem a gyakoriság alapján akarjuk az okokat rendszerezni, akkor a köhögés okait anatómiai megjelenés alapján különíthetjük el. Ebben útmutatóul szolgált Dr. Barvircz János: Orvosi szemezgetések című könyve.
A köhögés okainak anatómiai felosztása
1. Felső légúti
- rhinitis (orrnyálkahártya gyulladása - ennek szezonális allergiás fajtája a légúti allergiákhoz tartozó szénanátha), orr-melléküreggyulladás (sinusitis), orrmandulagyulladás, krónikus orrgaratgyulladás, torokgyulladás
- orrpoliposis
- mandulagyulladás
- uvula-ödéma (ez a szájpadlásról "lelógó" nyelvcsap megduzzadását jelenti, ami elzárhatja a légutat)
- gégebetegségek, gégegyulladás, idegentest, daganat
- tracheitis (légcső gyulladása)
2. Alsó légúti
Tracheobronchialis (légcső-hörgő) eredetű:
- száraz köhögés
-- bronchitis catarrhalis (hörghurut)
-- asztma (asthma bronchiale)
-- daganat
-- szamárköhögés
- produktív köhögés
-- bronchitis (oldódó fázis)
-- tüdőtágulás
-- idegentest
Pulmonalis (tüdő-) eredetű
- száraz köhögés, légmell, tüdődaganat
- produktív köhögés
- tüdőgyulladás, gócos tüdőgyulladás
- tüdőtágulás (emphysema)
- tbc
- tályog
- ciszta
3. Mediastinalis (gátor) eredetű (A gátor a mellhártya két, belső fali lemeze közötti tér.)
- tumor
- struma (pajzsmirigy megnagyobbodás)
- aneurizma (érfal megrepedése)
4. Neuromuscularis (idegek és izmok kapcsolatához kötődő) betegségek
- nervus recurrens paresis (hangszalagbénulás)
- reflux betegség (gastro-oesophagealis reflux)
5. Keringési eredetű
- szívelégtelenség,
- tüdő ödéma
6. Pszichogén köhögés
- megszokás, szorongás

A köhögés diagnózisa

A köhögés tünet, tehát a diagnózishoz nem elegendő magának a köhögés tényének a megállapítása, hanem jellemzőinek a figyelembevétele is fontos. A jellemzőkből lehet ugyanis következtetni a kiváltó okra. A köhögésnél a szakértő akár már a hallása alapján is gondolhat a kiváltó okra, de természetesen a pontos diagnózis ennél alaposabb vizsgálatok alapján állítható fel.
Az anamnézis (kórtörténet) után következik általában a fizikális vizsgálat. Ha ennek alapján valamilyen betegség feltételezhető, akkor különböző képalkotó vizsgálati módszerek jöhetnek szóba: röntgen, ultrahang, CT, MRI. Léteznek légzésfunkciós vizsgálatok (a ki- és belégzés mennyiségére vonatkozó vizsgálatok), asztmás "provokációs vizsgálatok", laborvizsgálatok (a váladék vizsgálata, vérkép vizsgálata). A számos további módszer közül megemlíthető még a bronchoszkópia, amely a hörgők és a légcső endoszkópos vizsgálata.

A köhögés kórlefolyása

A köhögés tünet, tehát nem betegség. Sokféle köhögés száraznak, égetőnek, fájdalmasnak indulhat, aztán a második fázisban nedvessé, fájdalommentessé válhat, ez utóbbi az "oldódó fázis". Ugyanakkor a köhögés a konkrét betegség kórlefolyásának része, így ezt az adott betegség vagy állapot kapcsán kell tárgyalni.

A köhögés kezelése

A köhögésnek annyiféle oka lehet, hogy természetesen a köhögést kiváltó betegségek kezelése jelenti az érdemi terápiát. Ugyanakkor bizonyos általános elvek megfogalmazhatók a köhögés kezelésével kapcsolatban. (Forrás: Dr. Barvircz János: Orvosi szemezgetések.)
- A beteget feleslegesen fárasztó improduktív köhögést feltétlenül csillapítani kell>. Sokszor már a levegő páratartalmának növelése elég a köhögés mérsékléséhez.
- A garat eredetű száraz köhögés kortyolgatással, cukorka szopogatásával is csillapítható.
- A bő folyadékbevitel segíti a légúti nyálkahártya-szekréciót (kiválasztást).
- Produktív köhögés esetén is szükség lehet az intenzitás csökkentésére.
- A köptetők néhány napos használata általában hasznos. Ám természetesen az adott betegségtől függ ezeknek az alkalmazása. Olyan betegnek, aki a megnövekedett mennyiségű váladékot nem tudja köhögéssel eltávolítani, annak köptetőket nem javallott adni. (Ilyen a helyzet a neuromuscularis betegségek - például hangszalagbénulás, reflux -, illetve a posztoperatív, azaz operáció utáni állapot esetén.) Köptetőt éjszaka sem javallott alkalmazni.
- Konkrét betegség esetén annak szakszerű kezelése szükséges.
- Az irritánsokat - pl. dohányfüst - a köhögés minden formájában kerülni kell.
- Az opioid köhögéscsillapítók idegrendszeri hatását figyelembe kell venni, a hozzászokás veszélyével is számolni kell - ilyeneket gyermekeknek lehetőleg nem kell adni.
- Oki diagnózisra és kezelésre kell törekedni (asztma, légúti idegentest, adenoid).
- Fiatal csecsemőkben, a perifériás légutak kiterjedt betegségeiben óvatosan alkalmazandók a köptetők. Figyelni kell, hogy az ilyen csecsemők képesek-e arra, hogy a váladékot el tudják-e távolítani.

A köhögés gyógyulási esélyei

A köhögést olyan sokféle betegség és állapot okozhatja, hogy a gyógyulási esélyeket az adott betegség és állapot, helyzet alapján lehet csak megítélni. A betegség kezelésétől függ a köhögés mint tünet eltűnése.

A köhögés megelőzése

A köhögés nagyon sokféle betegség és állapot válthatja ki. Ezek megelőzése - összességében - szinte lehetetlen. Természetesen az idegen test bekerülését például óvatos étkezéssel (halételeknél) előzhetjük meg. A megfázást vitaminok szedésével, megfelelő öltözködéssel vagy éppen sportolással - megfelelő edzettségi állapot elérésével - próbálhatjuk megelőzni. Légszennyezés ellen, fertőzések elkerüléséremaszkot hordhatunk. Kerülhetjük az irritáló anyagokat (dohányfüst, festékek, allergiát kiváltó virágpor), ám a köhögés tökéletes elkerülése aligha lehetséges.

A köhögés (kis)gyermekek esetén sürgősségi ellátást is indokolhat. Mentőt kell hívni, ha a gyermek fullad vagy ugató köhögési rohammal járó, nehéz, húzó belégzés jelentkezik. Idegentest félrenyelésekor is sürgősségi ellátás válhat szükségessé.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22 °C
Minimum: +10 °C

A napos időt fátyol- és gomolyfelhők zavarják meg, csapadék nem várható. Estétől csökken a felhőzet. Az északi szél estig még többfelé megélénkül. Késő estére 9 és 16 fok közé hűl le a levegő. Hidegfront érkezett, de jelentős időjárásváltozást nem hozott.