A fogamzásgátlók új hatására derült fény

A fogamzásgátló tabletták szedése csökkentheti bizonyos izom- és ínsérülések kockázatát.

Egy új tanulmány szerint a fogamzásgátló tablettát szedő nők 85 százalékkal kisebb valószínűséggel szenvednek izomhúzódást vagy ínhúzódást, amelyek a leggyakoribb mozgásszervi sérülések a sportban - írja a VerywellHealth.com. Dr. Luis Rodriguez, a tanulmány vezető szerzője és kollégái egy PearlDiver nevű nemzetközi egészségügyi adatbázis alapján gyűjtötték össze az ortopédiai sérülések adatait. Megvizsgálták az alsó testrészek izom- és ínsérüléseinek arányát az ortopédiai sérülések teljes számához képest különböző csoportokban, beleértve a férfiakat, azokat a nőket, akik a sérülés előtt legalább egy évig fogamzásgátló tablettát használtak, és ezt követően is folytatták, valamint azokat a nőket, akik soha nem használtak fogamzásgátlót. A vizsgálat 18 és 39 év közötti betegekre összpontosított, akik testtömegindexe (BMI) a normálistól a túlsúlyosig terjedt. Összesen 126 ezer ember adatait használták fel. A vizsgálatban egy-, két-, három- és négyfázisú, szájon át szedhető fogamzásgátló tabletták szerepeltek. 

fogamzásgátló tabletta
A fogamzásgátlóban lévő hormonok felelhetnek az izmokra gyakorolt hatásért. Fotó: Getty Images

Az olyan tényezők, mint az életkor, a BMI és a földrajzi helyzet figyelembevétele után a kutatók megállapították, hogy az orális fogamzásgátló tablettát használó nők kevesebb izom- és ínsérülést szenvedtek el, mint az ilyen készítményeket nem használó nők és a férfi résztvevők. Az ortopédiai sérüléseknek csak 0,55 százaléka volt izom- és ínsérülés a fogamzásgátlót szedőknél, szemben a fogamzásgátlót nem használók 2,55 százalékával és a férfiak 3,49 százalékával. Rodriguez hozzátette, hogy ezek az eredmények betekintést nyújthatnak a hormonális egyensúlyhiányos állapotok és megváltozott hormonális környezet által érintett, mint például „a policisztás ovárium szindrómában (PCOS) szenvedő, a menstruációs ciklus szabálytalanságaival és a menopauza utáni hormonális változásokkal küzdő” nők sérüléskockázatába is.

Policisztás ovárium szindrómáról akkor beszélünk, ha a petefészekben nagyon sok apró ciszta jelenik meg. Nem betegségről van szó, inkább a petefészek olyan állapotáról, amelynek következményei lehetnek. Összetett, több szervet érintő kórképről van szó.

A szakértő szerint a hormonszinttel hozható összefüggésbe a hatás. "Ezen a ponton még nem tudunk biztosat, de a kutatás alapján az alacsony ösztrogénszinttel rendelkező nőknek (például menopauza után) kevésbé egészséges az izom- és csontrendszerük" - magyarázta Rodriguez. Más szakértők szerint a fogamzásgátló tabletták azért segíthetnek megelőzni az izom- és ínsérüléseket, mert hatással vannak az ösztrogénre, a reproduktív és szexuális egészség fenntartásához szükséges hormonra.

Az első és ellentmondásos adatok azt mutatják, hogy a női sportolók izom- és ínsérülései gyakrabban fordulnak elő a menstruációs ciklus bizonyos szakaszaiban, amikor az ösztrogénszint magas, a progeszteronszint pedig alacsony - írta Dr. Mary Jacobson nőgyógyász a portálnak. Szerinte a fogamzásgátló tablettákban található ösztrogén azonban segíthet az izomtömeg és az erő növelésében, miközben növeli a kötőszövetek kollagéntartalmát is. A túl sok ösztrogén azonban kevésbé merevvé teheti az inakat és a szalagokat, ami növeli a sérülések veszélyét. Az ösztrogén és a progesztin keverékét tartalmazó fogamzásgátló tabletták segíthetnek azáltal, hogy megakadályozzák az ösztrogénszint túl magasra emelkedését, ami csökkenti a sérülések kockázatát.

Más módokon is meg lehet előzni az izomproblémákat.

  • Bemelegítés és levezetés, könnyű mozgások az edzés előtt, valamint nyújtás előtte és utána is. 
  • Csak lépésekben fokozzuk az edzés hosszát és erősségét, hogy ne erőltessük meg hirtelen az izomzatunkat. 
  • Megfelelő mozgásformák mind edzés közben, mind a hétköznapokban. 
  • Változatos edzésformák, hogy mindig más izomcsoportot dolgoztassunk meg, ne ugyanazt erőltessük. 
  • Szánjunk időt a pihenésre és a feltöltődésre, ezzel is megvédhetjük az izmainkat. 
  • Figyeljünk ezenkívül a kiegyensúlyozott táplálkozásra és a megfelelő mennyiségű folyadékra. 
  • Próbáljunk naponta többször is szünetet tartani, és igyekezzünk 20-30 percenként megváltoztatni a tartásunkat vagy a testhelyzetünket az izomhúzódás és -merevség megelőzésére. 
  • Figyeljünk testünk jelzéseire: ha például fájdalmat érzünk mozgás közben, ne erőltessük azt, hanem forduljunk orvoshoz.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +20 °C
Minimum: +13 °C

Inkább csak átmeneti szakadozások fordulhatnak elő a felhőzetben. További kisebb-nagyobb csapadékgócok érkeznek, illetve képződnek, amelyek északkelet felé mozognak, a Tiszántúlon egy-egy zivatar sem kizárt. Az északias szél döntően mérsékelt, a Zemplén, Bordrogköz térségében élénk lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 16 fok között valószínű. Napközben továbbra is hidegfronti hatás dominál.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra