Nőgyógyászat

A nőgyógyászat feladata a női nemi szervek működészavarainak, betegségeinek megelőzése, felismerése, kezelése, illetve a szülészettel együtt a gyermekvállalás, családtervezés segítése, a terhesség és a szülés figyelemmel kísérése. A szakterülethez tartozik a változás kora körüli kritikus időszak, a klimaktérium ellenőrzése és szükség esetén kezelése is. A nőgyógyászati betegségeket általában vérzészavar, hüvelyi folyás, fájdalom, gyulladásos eredetű megbetegedések esetén láz, esetleg a szexuális élet zavarai jelezhetik.

Policisztás ovárium szindróma (PCOS) tünetei és kezelése

Mi a PCOS?

Policisztás ovárium szindrómáról akkor beszélünk, ha a petefészekben nagyon sok apró ciszta jelenik meg. Nem betegségről van szó, inkább a petefészek olyan állapotáról, amelynek következményei lehetnek. Összetett, több szervet érintő kórképről van szó.

Tünetek

A PCOS előfordulása

A PCOS előfordulását 6-8 százalékosra becsülik, így viszonylag gyakori. A panasz bármilyen életkorban jelentkezhet, és ha nem okoz feltűnő panaszokat, akkor gyakori, hogy csak meddőségi kivizsgálás során fedezik fel.

A PCOS okai

A policisztás ovárium szindrómának két formája van, az egyik örökletes, a másik nem. Nem tudják pontosan, hogy miként öröklődhet, de családon belüli halmozódást már megfigyeltek, ami mindenképp örökletességre utal. Akkor tehát nagyobb eséllyel alakul ki ez a probléma, ha valakinek az édesanyja is érintett. A panasz spontán megjelenésének oka szintén nem ismert.
A PCOS látható tüneteit, így például a szőrösödést és a hajhullást a férfihormonok magasabb szintje okozza. Ilyen panaszok akkor is jelentkezhetnek, ha ez az érték nem magas, de a felső határhoz van közelebb.

A PCOS tünetei

A PCOS leggyakoribb tünete a menstruációs ciklus zavara, ami jelentheti azt is, hogy valakinek egyáltalán nincs ciklusa - azaz több mint három ciklust követően sem menstruál -, és azt is, hogy a ciklusok száma nem éri el az évi kilencet. A cikluszavar mellett tünet lehet a hiperandrogénizmus, ami a férfi nemi hormon túlsúlyából adódó problémákat jelenti. Egyebek mellett ilyen lehet a szőrösödés, a hajhullás és az akneképződés. Emellett jelentkezhet elhízás és inzulinrezisztencia, illetve megemelkedhet a vérzsír szintje is.
A PCOS gyakori tünete a hajhullás
A PCOS gyakori tünete a hajhullás
A későbbiek során növekedhet a szív- és érrendszeri szövődmények kockázata, az inzulinrezisztencia pedig idővel 2-es típusú cukorbetegségbe torkollhat. A nem megfelelő menstruációs ciklus miatt az ovuláció is kárt szenvedhet, ami meddőséget eredményezhet - gyakran csak emiatt a tünet miatt derül ki a PCOS.

A PCOS diagnózisa

A policisztás ovárium szindrómának pontos diagnosztikai kritériumai vannak: ezek az úgynevezett rotterdami kritériumok. Három ilyen van, és ha ebből kettő fennáll, már fel lehet állítani a PCOS diagnózisát. Az első a peteérési vagy menstruációs zavar, ami a gyakorlatban rendszertelen havi vérzést vagy a peteérés hiányát jelenti. A második a férfihormon-túlsúly, illetve tünetei, tehát az aknés bőr, az erőteljesebb szőrnövekedés és a hajhullás, a hasra hízás.
A hiperandrogénizmusnak lehetnek pusztán laboratóriumi jelei: emelkedett lehet például a tesztoszteronszint. A harmadik diagnosztikai kritérium a policisztás ováriumok észlelése ultrahanggal. Ezek a petefészekben kialakuló ciszták 2-9 milliméteresek, gyöngyfüzérszerűen helyezkednek el, és 12 vagy annál több látható belőlük. Árulkodó lehet az is, ha a petefészek térfogata megnő a sok-sok apró ciszta miatt. Előfordul, hogy a probléma nem érinti mindkét petefészket.

A PCOS kezelése

Másképp kell kezelni a policisztás ovárium szindrómát, ha valaki gyereket szeretne, a tünet pedig cikluszavar, illetve meddőség, és másként, ha ilyen tervekről már nincs szó, a fő panasz pedig az androgének túlsúlyából adódó hajhullás és fokozott szőrnövekedés. Ha utóbbiról van szó, akkor a fogamzásgátlók szedése jelenthet megoldást. Ezek azonban nem mindig alkalmazhatóak, ugyanis emelhetik a trombózis kockázatát, a PCOS pedig a testsúly növekedéséből adódóan eleve fokozhatja a kardiovaszkuláris problémák rizikóját.
Ez az oka annak, hogy a fogamzásgátlók adása előtt mindig ki kell deríteni, hogy az érintettnek volt-e már trombózisa, illetve jelentkezett-e ilyesmi a családjában. Ha ez a kockázat is adott, már nem javasolható fogamzásgátló, így egyéb kezelésekre van szükség, hogy a hajhullás és az akneképződés csökkenthető legyen. Ha ez a helyzet, akkor a gyógyszeres kezelésről endokrinológussal is konzultálni kell. Emellett a súlyfelesleg leadására is törekedni szükséges, mert ez is javíthat a helyzeten. Ha a cukorháztartás is zavart szenved, diabétesz is kialakul, és ebben az esetben azzal külön is foglalkozni kell. Ha egyéb metabolikus problémák jelentkeznek, szintén szükség lehet arra, hogy belgyógyászt és endokrinológust vonjanak be a kezelésbe.
Mivel a policisztás ovárium szindrómánál gyakrabban fordul elő a méhnyálkahártya kóros megvastagodása és a méhtest rosszindulatú daganata, ezek szűrésére is fokozottan figyelni kell, és évente kell ismételni. Ha valaki nem akar gyereket, akkor ciklus híján is fontos figyelnie a fogamzásgátlásra. Erre azért van szükség, mert terhesség véletlenszerű peteérés miatt is létrejöhet, viszont a ciklus hiánya miatt nem lehet megmondani, hogy mikor történt.
A cisztákat műtét útján is kezelni lehet: erre speciális laparoszkópos technika szolgál, de csak extrém ritkán szokták alkalmazni. Ennél tulajdonképpen kimetszik a petefészek egy részét - akár lézeres, elektrokauteres technikával is. Ha valakinél meddőség miatt kell kezelni a policisztás ovárium szindrómát, akkor a cél a tüszőérés serkentése, amely gyógyszerrel lehetséges. Emellett fontos a testsúly csökkentése is, illetve az esetleges trombózisos szövődmények megelőzése.

A PCOS gyógyulási esélyei

A policisztás ovárium szindrómát a kezelés nem szünteti meg, de következményeit mérsékli, tüneteit enyhíti. Mellette minden további nélkül teherbe is lehet esni.

A PCOS megelőzése

Mivel nem ismert a PCOS kiváltó oka, nincs biztos mód a megelőzésére. Ugyanakkor igaz, hogy megfelelő életmóddal és az elhízás megelőzésével csökkenteni lehet az esélyét, hogy az esetlegesen meglévő PCOS ténylegesen tüneteket okozzon.

A PCOS szövődményei

Policisztás ovárium szindrómánál gyakrabban fordul elő a méhnyálkahártya kóros megvastagodása és a méhtest rosszindulatú daganata, ezek rizikóját ugyanis emeli a tüszőérés hiánya. A PCOS miatt ugyancsak növekszik a kardiovaszkuláris betegségek kockázata. A vérzsírszintek emelkedése szintén eredményezhet vonatkozó szövődményeket.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Horányi Dániel szülész-nőgyógyász, nőgyógyászati daganatsebésznek.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -2 °C

Erősen felhős vagy borult lesz az ég, némi napsütés csak kevés helyen lehet. A hószállingózás, gyenge havazás napközben fokozatosan szűnik a keleti részeken, közben a délnyugati csapadékzóna egyre inkább hazánk nyugati felét érinti. Arrafelé döntően eső várható, de késő délutántól kiemelten a Dunántúli-középhegység magasabb részein, estefelé az északi határ mentén, illetve a főváros térségében ónos eső is előfordulhat. A délkeleti szél helyenként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -2 és +4 fok között alakul, de a déli tájakon ennél néhány fokkal melegebb is lehet. Késő este -4, +2 fokot mérhetünk. A meteorológiai előrejelzések szerint fronthatásokra napközben nem kell számítani, így a frontérzékenyek rövid időre fellélegezhetnek.