Utazzunk az IBS tünetei nélkül!

Ki az, aki lemondana egy vakációról, ha lehetősége lenne rá? Nos, egy IBS betegnek az utazás egy idegen helyre maga a pokol, olyannyira, hogy inkább otthon marad. Ezért viszont szűkül a világa, egyre magányosabb lesz. Nem kell ennek így lennie: segítünk.

Csak fejben létezik, gyógyíthatatlan - melyek a leggyakoribb tévhitek az IBS-ről? Részletek itt.

Az irritábilis bélszindróma (IBS) a gyomor-és bélrendszer funkcionális, azaz működésbeli rendellenessége, melynek jellemző kísérő tünetei a has feszülése, gázok képződése, puffadás, a széklet állagának gyakori váltakozása. Ez azt jelenti, hogy gyakran két egymást követő napon váltakozik a hasmenés és a székrekedés. A háttérben semmilyen szervi vagy laboratóriumi rendellenesség nem mutatható ki, a betegség sokkal inkább idegrendszeri, mint emésztési eredetű. A betegségből nem alakul ki komolyabb elváltozás, és elvileg az emésztőtraktust sem károsítja, de a stressz hatására fokozódó kellemetlen és gyakran igen kínos tünetek ronthatják az életminőséget.

Hiszen hogyan is utazhatna könnyedén az, aki fél attól, hogy például nem talál wc-t útközben, és ezért baleset éri? Hiszen egy IBS betegnek szinte már ettől a gondolattól előjönnek a tünetei. Nem csoda, hogy igyekeznek minimalizálni az utazást, az ismeretlen terepen mozgást: ezzel viszont új élményektől, és más emberek társaságától fosztják meg magukat. Nem is beszélve arról, hogy mennyire büszke lesz magára az, aki a nehézségek ellenére is nekirugaszkodik az útnak. Persze nemcsak a vakációra kell gondolni, egy új, ismeretlen kerület vagy városrész is pokoli hely lehet: a kiszolgáltatottság pokla.

Egy kis odafigyeléssel az IBS sem teszi tönkre a vakációt
Egy kis odafigyeléssel azIBSsem teszi tönkre a vakációt

Igyekeztünk tehát hasznos tanácsokat összeszedni, melyek segítségével az IBS-es szinte kipányvázhatja magát, hogy ne forduljanak elő vele kínos helyzetek. Általában már ez a bebiztosítás elég, hogy a tünetek elő se jöjjenek, hiszen az illető megnyugszik: nem lehet baj.

Utazás előtt

 • Akár a szomszéd kerületbe, akár a szomszéd földrészre megy, nézzen utána, hol tud majd útközben wc-re menni. Legjobb, ha végiggondolja, milyen szállodák, gyorséttermek, nyilvános illemhelyek lehetnek az út egyes állomásain. Ha akarja, egy térképet is kinyomtathat, és azon bejelölheti őket. Ezzel összefügg, hogy mindig tartson magánál aprót, hogy akkor se jöjjön zavarba, ha csak fizetős wc-t talál.
 • Legyen mindig önnél váltóruha, még akkor is, ha ez nagyobb táskát jelent, ez főleg külföldre utazásnál fontos: ha elkeveredik a bőrönd, önnél akkor is marad csereöltözék. Ezenkívül készítsünk össze egy kis elsősegélycsomagot, ami mindig nálunk van, és a következőket tartalmazza: nedves törlőkendő, nejlonzacskó, gyógyszerek, amiket szed, tenyérnyi melegítőpárna (patikákban lehet kapni, hasgörcsnél igen hasznos lehet), olyan rágcsálnivalók, melyek beváltak, és sok rostot tartalmaznak - például granolaszelet.
 • Ha külföldre megy, az adott ország nyelvén írja fel egy papírra: Hol a mosdó, illetve az El tudja készíteni az ételt hal/tej (bármilyen étel neve, ami gondot okoz) nélkül kérdéseket.
 • Ne legyen túl szégyellős, és amennyit lehet, osszon meg betegségéről: higgye el, az emberek nagyon kedvesek és segítőkészek, ha tudják, hogy nem hisztiből kell önnel minden pihenőhelynél megállni.
 • Ha autóval megy, akár egy kis hordozható papír bilit is magával vihet (drogériákban lehet kapni, igaz, gyerekeknek valót, de a szükség törvényt bont).

Utazás közben

 • Ne egyen túl sok újdonságot, ragaszkodjon a jól bevált ételekhez, és ha érzékeny rá, ne igyon sehol csapvizet, csak palackozott vizet.
 • Nyaralás során se hagyja abba jól megszokott relaxációs tevékenységét, akár meditáció, akár vizualizáció, akár valamilyen légzéstechnika gyakorlása legyen az. Ha még nem talált magának ilyen módszert, feltétlen keressen: sokat enyhíthet az IBS tünetein.

 • Ne igyon kávét vagy alkoholt, viszont a sok víz (vagy borsmentatea, ha szereti) elengedhetetlen.
 • Ha úgy jobb, utazás előtt pár órával vegye be a jól bevált, tünetek megelőzésére vagy kezelésére szolgáló gyógyszerét.
 • Szedjen előre probiotikumot, főleg ha egzotikusabb úticélt választ.
 • Szánjon időt mindenre: induljon el időben a reptérre, a buszhoz stb., és a nyaralás alatt ne zsúfolja túl a napjait: adjon magának egy-két napot az akklimatizálódásra.
 • Ha megteheti, olyan szállásokon szálljon meg, ahol a szobájához jár önálló fürdőszoba/mosdó.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)