Újra terjed a szamárköhögés, oxigénhiányt is okozhat

Fuldokló köhögés, légzéskimaradás, hányás – újra felütötte fejét a veszélyes betegség.

Hosszú lefolyású, kínzó betegség a gyerekek számára, a legkisebbekre életveszélyes lehet, míg a felnőttek akár tünet nélkül is átvészelhetik. Az elmúlt hetekben rekordszámú szamárköhögéses esetről számoltak be Horvátországban és Szerbiában, több gyermek életét is vesztette a fertőzésben, pedig van ellene védőoltás, ám a szülők egyre gyakrabban utasítják el a vakcinát. A Nemzeti Népegészségügyi Központ közleményben nyugtatta meg a magyar közvéleményt: itthon a 98 százalék feletti átoltottság miatt nem kell járványtól tartani. A szamárköhögést okozó baktérium ugyanakkor Magyarországon is jelen van. A legkisebbek védelme érdekében már a kismamáknak is javasolják a védőoltást  írja a 24.hu.

köhögés, szamárköhögés
Súlyos köhögési rohamokkal járhat a betegség. Fotó: Getty Images

Oxigénhiányos idegrendszeri károsodást is okozhat

A betegség elsősorban gyerekekre vonatkoztatható klasszikus klinikai kórképe három stádiumból áll: az első 10-14 napban általános légúti tünetek jelentkeznek. Később a tünetek fokozatosan erősödve átmennek a jellegzetes köhögési rohamokkal járó második stádiumba. Ekkor már kínzó, makacs száraz köhögés jelentkezik elnyújtott rohamokban – mondta el a portálnak Dr. Nyul Zoltán egyetemi adjunktus. A PTE Klinikai Központ Gyermekklinika Fertőző Osztályának osztályvezető orvosa arra is felhívta a figyelmet, hogy a köhögéssorozatok gyakran hányásba torkollnak, a gyerek ilyenkor már alig kap levegőt és oxigénhiányos állapot alakulhat ki. A köhögési sorozatot egy nagy, húzó belégzés követi, ennek hangja hasonlít a szamár ordításához, innen a kór elnevezése. Ez a stádium akár négy-hat hétig is eltarthat, ám a harmadik szakasz már a megkönnyebbülésről szól.

A legnagyobb veszélyt újszülöttekre és fiatal csecsemőkre jelenti, akik semmiféle immunitással nem rendelkeznek, hiszen az édesanya által biztosított immunvédelem a pertussis ellen elégtelen, és az első védőoltást is csak kéthónapos korukban kapják meg. Náluk is előfordulhat makacs köhögés, ám jellemzőbbek a légzésszünetek, légzéskimaradások, melyek következtében oxigénhiányos idegrendszeri károsodások alakulhatnak ki, görcsök léphetnek fel, valamint nem ritka a tüdőgyulladás sem. Az esetek akár egy százaléka is halállal végződhet. A legkisebbek védelme érdekében nyugaton egyre inkább követett gyakorlat, és Nyul Zoltán is támogatja az anya vakcinálását várandósság alatt. 

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel és északnyugat felől növekvő fátyolfelhőzettel, amely délutántól az Észak-Dunántúlon már vastagszik is. Helyenként alakulhat ki zápor, északnyugaton esetleg zivatar is lehet. A nyugatias szelet az északi megyékben kísérhetik élénk, erős, záporok, zivatarok környékén esetleg viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul. Továbbra is változékony marad az időjárás.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra