Majomhimlő: "Egy nagyon traumatikus élmény"

A majomhimlő-járvány terjedésével párhuzamosan egyre több esettörténet lát napvilágot. A betegek egy része – edukációs céllal – ugyanis igyekszik minél több emberrel megosztani, pontosan mivel járhat a fertőzés.

Az Egyesült Államokban nemrégiben közegészségügyi vészhelyzetet hirdettek a majomhimlős esetszámok ütemes emelkedése miatt. Az országban május 18-án diagnosztizálták a 2022-es járvány első betegét, azóta több mint tízezer fertőzöttről érkezett jelentés. A majomhimlő globális visszaszorítására tett eddigi erőfeszítések nem bizonyultak elegendőnek: a vírus, ami a közelmúltig jellemzően Afrikában terjedt, mára a világ legtöbb országban felbukkant.

Akadálytalan terjedésének hátterében számos ok áll, többek között a betegséggel kapcsolatos tévhitek és fals információk, amelyeknek sok ember hitelt ad. Ezek közé tartozik az is, hogy a majomhimlő kizárólag szexuális úton kapható el, és csak meleg férfiak terjesztik. De a jelenleg rendelkezésre álló védőoltások csekély száma, a nem megfelelő tájékoztatás és az egészségügyi hatóságok tanácstalansága – ami kiterjed a betegek diagnosztizálására és a hatékony kezelési módok megtalálására – is a vírus kezére játszik. (Az Egyesült Államokban jelenleg úgy próbálják átvészelni a vakcinahiányt, hogy a teljes adagok ötödét adják be.)

Egyelőre kevés oltóanyag áll rendelkezésre. Fotó: Getty Images
Egyelőre kevés oltóanyag áll rendelkezésre. Fotó: Getty Images

Hatásait nem szabad lebecsülni

Hogy a majomhimlő nem csak egy ártalmatlan fertőzés, arról egy ideje már több platformon is megindult a tapasztalat- és eszmecsere. Amint arról témával foglalkozó cikkében a BBC Online is beszámolt, a különböző fórumok célja, hogy az érintettek megbélyegzés nélkül, szabadon elmesélhessék, min mentek keresztül. Miként élték meg a diagnózis felállítását, egyáltalán eljutottak-e valamilyen vizsgálatra, vagy csak a tünetek előrehaladtával vált nyilvánvalóvá, hogy majomhimlő vírussal fertőzöttek. Hogyan próbálták sikerrel vagy eredménytelenül kezeltetni magukat, és milyen módszerekkel lehet elviselni a nagy fájdalommal járó tüneteket – különösen a hólyagokat és az azok kifakadása utáni bőrelváltozásokat –, valamint az állapotukkal járó lelki megpróbáltatásokat, amit a megbélyegzés még inkább tetézhet. 

A BBC által megszólaltatott Jeffrey Galaise – aki Zoom-on szervez találkozókat az érintettek számára – maga is elkapta a vírust. "Más ember lettem. Ez egy nagyon traumatikus élmény. Aki nem ment át ezen, fogalma sincs, milyen fájdalommal jár, és milyen nehézkesen lehet segítséghez, támogatáshoz  jutni” - mondta. A 41 éves férfi aznap lett rosszul, amikor meg kellett volna kapnia az eredetileg a fekete himlő ellen kifejlesztett, majomhimlő ellen is hatékony védőoltást. Mint mesélte, nem úszta meg könnyen a betegséget: nyilatkozatakor éppen a 25. napnál járt, és gyakorlatilag minden lehetséges tünetet megtapasztalt a hosszan tartó, magas láztól kezdve a nyirokcsomó-duzzanatot át egészen a hólyagok megjelenéséig és az azok okozta bőrelváltozásokig.

Új tájékoztatót adott ki a majomhimlő tüneteiről az amerikai betegségmegelőzési és járványügyi központ (CDC), mert a kezdeti tünetek korábbi leírásai az afrikai esetekre vonatkoztak. A jelenlegi fertőzési hullámban azonban már nem lázzal, fej- és izomfájdalommal, illetve nyirokcsomó-duzzanattal indul a betegség, sokkal inkább a szájban, a nemi szerveken és a végbélnyílás környékén felbukkanó kiütések utalnak a fertőzöttségre. Hasonló tapasztalatokról számolt be a brit lapnak egy texasi szexmunkás, Silver Steele is, aki a közösségi médiában fotókkal dokumentálta állapotát. Steele megpróbáltatásai közel egy hónapig tartottak. Ezalatt megküzdött a szája körüli hólyagokkal, amelyek amellett, hogy komoly fájdalmat okoztak neki, az evést is megnehezítették: betegsége alatt körülbelül hat kilót fogyott. A férfi egy Tpoxx nevű, szájon át szedhető vírusellenes gyógyszert szedett, de mint mondta, igazából egyetlen dolog van, amit ebben a helyzetben tenni lehet, és az a fájdalomcsillapítás. A 42 éves Steele szerencsésnek tartja magát, mert bár az arca sokáig ronda volt, nála a hólyagok nem okoztak anális elváltozást, mivel kizárólag derék fölött jelentkeztek.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +0, +10 °C

A hajnali ködfoltokat követően közepesen felhős lesz az ég, számottevő csapadék nem várható. Megélénkül a déli, délnyugati szél, a legmelegebb órákban 16, 21 fokot mérhetünk. Szerdán nem jön front a térségünkbe. Reggel hűvös lesz, felerősödhetnek a kopásos eredetű ízületi bántalmak, és a megfázásveszély is fennáll. A nap első felében gyakori lehet a vérnyomás-ingadozás is. Növekszik a migrénhajlam. A napsütés jótékony hatással van a hangulatra és a közérzetre, de a szél 1-2 fokkal csökkenti a hőérzetet. Érdemes megnézni a meteogyógyász alábbi napi tanácsait is! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: