Koronavírus: van, ahol egyre több gyerek kerül kórházba

Az utóbbi időben egyre több gyermek szorul kórházi ellátásra koronavírus-fertőzés miatt Ukrajnában - közölte Szerhij Dubrov, az ukrán orvostudományi egyetem aneszteziológiai és intenzív terápiás tanszékének vezetője.

A koronavírus-járvány első két hullámában a főváros fertőző betegségekre szakosodott gyermekkórháza még szinte teljesen üres volt, október 12-én viszont már 53 százalékos telítettség mellett dolgoztak. A súlyosan beteg, köztük lélegeztetésre szoruló gyermekek számának növekedése az egész országban megfigyelhető - ismertette Szerhij Dubrov.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus világjárvány,
Egyre több gyermek szorul kórházi ellátásra a COVID-19 miatt.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Korábban kezdték az őszi szünetet

Eközben Viktor Ljasko egészségügyi miniszter egy tévéműsorban megmagyarázta, miért hozták az őszi tanítási szünet kezdetét egy héttel korábbra, október 18-ára: nem akarja a kormány, hogy az iskolákban ismét távoktatásra kelljen áttérni. Mint mondta, a szünetek alatt a felnőttek kevésbé "aktívak", például kevesebbszer használják a közösségi közlekedést, így ritkábban kerülnek kontaktusba egymással, ami általában afertőzésterjedését 15 százalékkal lassítja.

Ekkora várják a járvány tetőzését

Ennyire hatékony az egyadagos orosz vakcina, a Szputnyik Light.

Az egészségügyi tárca egyébként arra számít, hogy november második felére következik be az egészségügyi rendszer csúcsterhelése. A magas halálozási arányt pedig Ihor Kuzin országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese azzal magyarázta, hogy jelenleg a koronavírus fertőzőbb és veszélyesebb delta variánsa terjed Ukrajnában. A mutatók alapján már öt megye van annak határán, hogy a kormány a járványhelyzet szerinti legszigorúbb, vörös kategóriába sorolja át.

Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint egyébként az oltási kampány februári kezdete óta 6,3 millióan kapták meg valamely COVID-19 elleni védőoltás mindkét dózisát a 42 millió lakosú Ukrajnában. További 1,4 millióan még csak az oltás első dózisát vették fel.

A járvány gyors terjedése miatt Romániában sorra zárnak be az iskolák, míg Ukrajnában felfüggesztik az oltatlan pedagógusok munkaviszonyát.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: