Koronavírus: van, ahol egyre több gyerek kerül kórházba

Az utóbbi időben egyre több gyermek szorul kórházi ellátásra koronavírus-fertőzés miatt Ukrajnában - közölte Szerhij Dubrov, az ukrán orvostudományi egyetem aneszteziológiai és intenzív terápiás tanszékének vezetője.

A koronavírus-járvány első két hullámában a főváros fertőző betegségekre szakosodott gyermekkórháza még szinte teljesen üres volt, október 12-én viszont már 53 százalékos telítettség mellett dolgoztak. A súlyosan beteg, köztük lélegeztetésre szoruló gyermekek számának növekedése az egész országban megfigyelhető - ismertette Szerhij Dubrov.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus világjárvány,
Egyre több gyermek szorul kórházi ellátásra a COVID-19 miatt.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Korábban kezdték az őszi szünetet

Eközben Viktor Ljasko egészségügyi miniszter egy tévéműsorban megmagyarázta, miért hozták az őszi tanítási szünet kezdetét egy héttel korábbra, október 18-ára: nem akarja a kormány, hogy az iskolákban ismét távoktatásra kelljen áttérni. Mint mondta, a szünetek alatt a felnőttek kevésbé "aktívak", például kevesebbszer használják a közösségi közlekedést, így ritkábban kerülnek kontaktusba egymással, ami általában afertőzésterjedését 15 százalékkal lassítja.

Ekkora várják a járvány tetőzését

Ennyire hatékony az egyadagos orosz vakcina, a Szputnyik Light.

Az egészségügyi tárca egyébként arra számít, hogy november második felére következik be az egészségügyi rendszer csúcsterhelése. A magas halálozási arányt pedig Ihor Kuzin országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese azzal magyarázta, hogy jelenleg a koronavírus fertőzőbb és veszélyesebb delta variánsa terjed Ukrajnában. A mutatók alapján már öt megye van annak határán, hogy a kormány a járványhelyzet szerinti legszigorúbb, vörös kategóriába sorolja át.

Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint egyébként az oltási kampány februári kezdete óta 6,3 millióan kapták meg valamely COVID-19 elleni védőoltás mindkét dózisát a 42 millió lakosú Ukrajnában. További 1,4 millióan még csak az oltás első dózisát vették fel.

A járvány gyors terjedése miatt Romániában sorra zárnak be az iskolák, míg Ukrajnában felfüggesztik az oltatlan pedagógusok munkaviszonyát.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: