A nemi herpesz újabb következménye derült ki

Azok a nők, akik terhességük korai szakaszában nemi herpesszel fertőzöttek, kétszer nagyobb valószínűséggel adnak életet autista gyermeknek - jelentették be amerikai és norvég kutatók.

Az Amrikai Mikrobiológiai Társaság kiadványában közzétett kutatás először mutatta ki, hogy a nők fertőzésre adott immunreakciója ártalmas lehet a fejlődő magzat agyára, ezáltal növelve az autizmusra való hajlamot.

"Úgy véljük, az anya immunválasza a herpes simplex vírus 2-es típusára (HSV-2) ártalmas a magzat központi idegrendszerének fejlődésére, és jelentősen megnöveli azautizmusrizikóját" - mondta el Molada Mahic, a tanulmány vezető szerzője, a Norvég Közegészségügyi Intézet kutatója.

Ha a herpes simplex vírus 2 egyszer beköltözött a szervezetbe, akkor egész életen át a megtámadott dúcokban marad. A nemi herpeszről bővebben Betegségek A-Z rovatunkban olvashat.

Más kórokozók nem jelentenek veszélyt

A kutatásban öt olyan kórokozót vizsgáltak, amelyeket korábban kapcsolatban hoztak születési rendellenességekkel. Ezek a toxoplazmózist okozó Toxoplasma gondii, a rubeola vírus, a cytomegalovírus, valamint a herpes simplex vírus 1-es és 2-es típusa. Arra voltak kíváncsiak, hatással van-e az anya fertőzöttsége az autizmus kialakulására a gyermeknél.

Az autista gyermekek sajátos nevelési igényűek
Az autista gyermekek sajátos nevelési igényűek

A kutatók 412 autista gyermek édesanyjának vérmintáját hasonlították össze 463 olyan nőével, akiknek a gyermeke nem szenvedett ebben a szociális és kommunikációs nehézségeket okozó zavarban. A mintákat a terhesség 18. hetében és a szüléskor is analizálták.

Az eredmények azt mutatták, kizárólag a HSV-2 ellen kibocsátott antitestek álltak kapcsolatban az autizmus magasabb kockázatával. A rizikó ráadásul csak azokban az esetekben ugrott meg, amikor a várandós nők immunrendszere a terhesség korai szakaszában küzdött nemi szervi herpesszel, amikor a magzat idegrendszere még gyors növekedésben van.


A betegségről

Az autizmus spektrumzavart a spontán kölcsönös társas kommunikáció és a rugalmas gondolkodást és viselkedésszervezést megalapozó készségek mennyiségi és minőségi fejlődési elmaradása jellemzi, az érintettek többsége nem képes önálló életvitelre. A kórkép előfordulása igen magas, nemzetközi adatok szerint nagyjából 0,6 százalékos, kialakulásának okai azonban nem tisztázottak az orvostudomány számára. Az autista gyermekek sajátos nevelési igényűek, ami azt jelenti, hogy fejlesztésükhöz megfelelő óvodákra, iskolákra van szükség hozzáértő szakemberekkel, szakosodott gyógypedagógusokkal.

Forrás: thelocal.no

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +4 °C
Minimum:
-8, -3 °C

Hazánkban szombaton délelőtt napos, de hideg idő lesz, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Influenzahíradó

február 11. - február 17.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
52 200
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek