Úgy ölik a rákot a T-sejtek, ahogy azelőtt még soha

A gyógyszerezés akkor lenne a leghatékonyabb, ha a hatóanyag közvetlenül ott szabadulna fel, ahol a feladata van. A rákellenes készítmények például a tumorsejteknél. Az utóbbi időben egyes gyógyszerek célba juttatáshoz a kutatók nanorészecskéket használnak, amelyek csak a célhelyen engedik ki a hatóanyagot. Most még ennél is jobbat találtak ki.

A nanorészecskék használata a gyógyszeradagolásban sok kihívással jár. Ez a magyarázata, hogy az előnyök ellenére viszonylag kevés nanorészecskét engedélyeztek eddig klinikai alkalmazásra. A nanorészecske-alapú célzás legnagyobb akadálya a többkomponensű háromdimenziós konstrukciók tervezésének bonyolultsága. A klinikai felhasználáshoz például részletesen ismerni kell, hogy a nanorészecske-alapú gyógyszer hogyan viselkedik a sejtek szerkezetében - írja a JYI magazin.

T-sejt
Ha a T-sejteket fel tudják szerelni nanokonténerekkel, akkor a ráksejtnél fog kiszabadulni a gyógyszer. Fotó: Getty Images

Ezenkívül a nanorészecskék igen sokfélék. Jelentősen különbözhetnek fizikai jellemzőikben, például méretben, formában, felületben és térfogatban. A megfelelő részecske megtalálása a tervezett felhasználás szempontjából fontos szerepet játszik a gyógyszerek hatékony célzásában és a mellékhatások csökkentésében. Például egy nanorészecske segítheti a célzást csak bizonyos kémiai tulajdonságú gyógyszerek esetében, míg más nanorészecskék stabilizáló vegyületeket kívánnak a gyógyszercélú felhasználáshoz. Ezért a megfelelő részecske megtalálása egy adott gyógyszer számára meglehetősen nehéz lehet, és gyakran ez válik a gyógyszerfejlesztés szűk keresztmetszetévé.

Nehéz a gyógyszert a daganatba juttatni

A kutatók számára másik nagy kihívás a nanorészecskék szilárd daganatokba való bejuttatása. A tumorok mikrokörnyezete nagyon összetett és heterogén, változó érrendszerrel, azaz a vér és a nyirokerek eloszlása a tumor körül kiszámíthatatlan. Bizonyos nagyon szilárd tumorrégiók, különösen a mag, gyengén vannak erekkel átszőve. Ennek eredményeként a nanorészecskék bejutása ezekbe a régiókra erősen korlátozott. A sűrű kollagén jelenléte is elzárja a nanorészecskék útját, megakadályozva, hogy mélyebben bejussanak a tumorba.

E nehézségek miatt a nanorészecskéken alapuló rákgyógyszer-szállítás területén folyó jelenlegi kutatások a nanorészecskék "aktív" célzásra irányulnak, a hagyományos "passzív" módszer helyett. A test meghatározott régióihoz affinitást mutató antitestek létrehozásától a kutatók azt remélik, hogy aktívan behatolhatnak az elérhetetlen tumorrégiókba, ahelyett, hogy passzívan a nanorészecskékre hagyatkoznának, hogy önmagukban érjék el a célt. E kihívások ellenére a nanorészecskék potenciálja óriási a gyógyszerek célba juttatásában. Egy svájci fejlesztés erre mutatott elképesztően kreatív példát. 


A Lausanne-i műszaki egyetem, az EPFL kutatói mutatták be az új módszert a rákellenes immunterápia hatékonyabbá és irányítottabbá tételére. A tanulmányuk szerint olyan gyógyszereket tartalmazó mikrorészecskéket terveztek, amelyek csak akkor szabadulnak fel, amikor a rákos sejtekkel érintkező T-sejtek fizikailag összenyomják őket - olvasható az egyetem hírportálján.

Saját immunrendszerünk az egyik leghatékonyabb eszköz a rák elleni küzdelemben, de gyakran lökést kell adni neki. Az immunterápia éppen ezt kínálja: gyógyszerekkel extra mennyiségű immunsejtet toboroz a daganat helyére, de akár el is távolíthatja az immunsejteket, hogy újra töltve őket fokozott rák ellenes képességekkel vesse harcba őket ismét.

A nagy ötlet a fizikai erő használata

Sajnos a terápia gyakran kudarcot vall, és az erőteljesebb kezelés potenciálisan halálos immunrendszeri túlreakciót válthat ki. Ezért a svájci kutatók egy olyan módszert dolgoztak ki, amely csak a rák jelenlétében növeli a test T-sejtjeinek pusztító erejét. Míg a legtöbb immunterápiás technika biokémiai jeleket használ a gyógyszerek felszabadításához, az új rendszer egy egészen más módszert. "Amikor a T-sejtek érintkezésbe kerülnek a rákos sejtekkel, kémiai vegyületek felszabadításával és mechanikai erő alkalmazásával elpusztítják azokat. A T-sejtek mechanikai ereje azonban csak akkor aktiválódik, amikor megérintik a célsejtjeiket" - magyarázta Li Tang, a tanulmány vezető szerzője.

Az immunterápia forradalmasította a rákkezelést, de a ma ismert terápiák nem működnek minden beteg esetében, valamint egyes ráktípusok ellen is hatástalanok. A létező terápiák olykor nem képesek felismerni a rákos sejtek molekuláris "álcáját", ezért kevésbé hatékonyak. Ezen hiányosságokra keresett megoldást Chen laboratóriuma. A kutatók kifejlesztettek egy új rendszert, amely egyesíti a vírusos génterápiát és a CRISPR génszerkesztési technológiát. Részletek!

A kutatók kezdésként porózus szilícium-dioxid mikrorészecskéket alkalmaztak. Ennek az anyagnak a pórusait rákellenes gyógyszerekkel töltik meg, és kettős szálú DNS-ből készült dugókkal zárják le őket. Az elképzelés az, hogy amikor a T-sejtek érintkezésbe kerülnek a rákos sejtekkel, akkor a daganatok és a mikrorészecskék kissé összenyomódnak, ami megtöri a DNS-kupakokat és felszabadítja a gyógyszereket. A technikát emberi sejttenyészeteken és élő egerekben is tesztelték, és mindkét esetben jelentősen fokozta a T-sejtek rákölő hatását.

Az a végső terv, hogy a részecskéket a nanoléptékig zsugorítsák, és a rendszert úgy alakítsák át, hogy a parányi konténerek a T-sejtekhez kapcsolódhassanak, hogy azok a célhelyre vigyék, és felszabadítsák a gyógyszereket, így segítve az immunrendszert a harcban. "Egyelőre még csak most fejeztük be a kutatás azon szakaszát, amikor a koncepciót igazoltuk. Megmutattuk, hogy ötletünk működik, de a klinikai vizsgálatok megkezdése előtt tovább kell fejlesztenünk a technológiát" - mondta Tang.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+20, +30 °C
Minimum:
+17, +23 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt többször erősen megnövekszik a felhőzet és szórványosan eső, zápor, helyenként zivatar várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag