A rák ellenszerét ezért nem találták még meg

Világszerte a rákos megbetegedések jelentik az egyik leggyakoribb halálokot, átlagosan hatból egy ember emiatt veszíti életét. Lássuk, miért nem talál egyelőre az orvostudomány biztos gyógymódot a problémára.

„Miért nincs még mindig hatékony ellenszer a rák ellen?” – szerdai Facebook-posztjában erre a kérdésre ad választ a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). Mint írják, érthető, hogy sokakat foglalkoztat a téma, hiszen sokan veszítik életüket rosszindulatú daganatos megbetegedések következtében. Magyarországon évente több mint 30 ezer rákbeteg hal meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján.

Nagyban nehezíti egy egységesen hatásos gyógymód kifejlesztését, hogy mint arra az NNGYK rámutat, a rák mint gyűjtőfogalom alá több mint 200 különböző betegség tartozik. Minden daganattípusnak többféle altípusa is ismert, és ezek mindegyike másképp nézhet ki és viselkedhet. Mi több, minden megbetegedést más-más mutációk okoznak, a daganat növekedésével pedig egyre több mutáció halmozódhat fel benne. Így aztán minden tumor egyedi mutációkat hordoz. Ez a magyarázat arra, hogy míg az egyik betegnél beválik egy gyógyszer, egy másiknál miért maradhat teljesen hatástalan.

Éppen a genetikai mutációk miatt a rákos sejtek viselkedése is folyamatosan változhat. Hosszabb távon képesek például ellenállóvá válni az újabb és újabb gyógyszerekkel szemben. Előfordulhat tehát, hogy a kezelések idővel elveszítik a hatásukat, és a beteget más kezelésre kell átállítani. Végezetül az NNGYK kiemeli, hogy a rákos sejtek nagyon jók a túlélésben. Az egészséges sejtekben olyan mechanizmusok működnek, amelyek megakadályozzák a túlzott ütemű növekedésüket, osztódásukat. A ráksejtek viszont elvesztették ezeket a fékeket, és trükkök egész arzenálját fejlesztették ki, hogy elkerüljék a sejthalált.

Borítókép: Getty Images

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +12 °C

Főként az északnyugat-délkeleti sávban még elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok, de estére ott is csökken a felhőzet. A keleties szél csak kevés helyen élénkülhet meg, de zivatarok körül átmenetileg erős lökések előfordulhatnak. Késő estére döntően 14 és 22 fok közé hűl le a levegő. A hét közepéig fronthatásra nem kell az előrejelzés szerint számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra