Tavaszra megjöhet a vakcináknak ellenálló koronavírus-változat

A Georgetown Egyetem híres immunológus professzora már tavaly áprilisban pontosan megjósolta a koronavírus-járvány trendjeit. Most azt állítja, hogy három módon fejeződhet be a pandémia. De az egyik lehetőség rosszabb, mint a másik.

Mark Dybul nem nagyotmondással akarja megalapozni a hírnevét, hiszen komoly orvosi karriert futott be már az előtt, hogy a SARS-CoV-2 vírusról egyáltalán hallottunk volna. Korábban volt az Egyesült Államok globálisAIDSkoordinátora, jelenleg a globális egészségügy innovatív modelljeit támogató Joep Lange Intézet elnöke, a Enochian BioSciences cég vezérigazgatója.

karácsonyi vásárlás
karácsonyi vásárlás

A professzor 2020 tavaszán arról beszélt, hogy a következő ősszel újabb járványhullám jöhet, ami valószínűleg "virulensebb" lesz az eddiginél. Figyelmeztetett, hogy a COVID-19 pandémia elleni küzdelem során a világon egyenlően kell elosztani az erőforrásokat, és globálisan összehangolt válaszlépésekre van szükség.

Egyáltalán nem rajong azért, ami Európában történik, ahol az oltási arány magasabb, mint az Egyesült Államokban, mégis rekordszámú megbetegedés tapasztalható - mondta a Fortune magazinnak nemrégiben. "Németországban, Hollandiában és Ausztriában magasabb a kórházi kezelések és halálozások aránya, mint valaha a világjárvány során. Egy hónap múlva pedig nagy valószínűséggel mi is úgy fogunk járni, mint ezek az országok" - állapította meg az Egyesült Államokra utalva, a Fortune magazinnak nyilatkozva.

Dybul az USA-ra (időeltolódással ugyan, de Európára is érvényesnek vehetjük) három lehetséges forgatókönyvet tud elképzelni a pandémia alakulásáról, tekintettel arra, hogy a COVID-járvány a második télen is nyomul előre.

Az első lehetőség

"Márciusra, áprilisra vagy májusra egy, a vakcinákkal szemben teljesen rezisztens változattal nézünk majd szembe" - vélekedik. Az omikron-változat megjelenése bizonyította, hogy ez a lehetőség egyáltalán nem légből kapott.

A jó hír az, hogy létezik már kezelési mód, például a Pfizer vírusellenes tablettája, amely Dybul szerint 90 százalékkal csökkentheti a kórházi kezelések számát. Ez azt jelenti, hogy bár nem feltétlenül tudjuk megakadályozni a vakcinával szemben rezisztens törzs által keltett megbetegedési hullámot (amilyen már megjelent Latin-Amerikában), de a súlyosságát csökkenthetjük.

"Az oltások és a terápiák nem állítják meg a vírus terjedését" - szögezte le, de a fejlesztés alatt álló új kezelési lehetőségek, például egy profilaktikus orrspray - amely szintén képes megakadályozni a fertőzést -, kivezethetnek minket a világjárvány legrosszabb időszakából.

E forgatókönyv szerint a járvány az egy évszázaddal ezelőtti spanyolnáthához hasonlóan végül elhalványul. Az immunológus azonban úgy véli, hogy ez nem valószínű, mivel a világ sokkal mobilizáltabb, ami exponenciálisan megkönnyítette a COVID-19-et okozó vírus terjedését.

A második lehetőség

Egy másik forgatókönyv szerint a COVID-19 olyan lesz, mint az influenza a gazdag nemzetek számára. De ez a szegényebb országokat súlyosabban érinti majd. A gazdagabb országok jól fognak boldogulni, mert különféle kezelési módokkal képesek egy egészségügyi válságot szezonális problémává alakítani, de a világ szegényebb részein más lesz a helyzet, ahogy a malária és a tuberkulózis esetében néhány afrikai országban ez jelenleg is látható. Az alacsonyabb jövedelmű országokban endémiás lesz a betegség, és ez az, ami állandóan újabb vírusváltozatokat fog eredményezni - idézi a professzort a DNA India.

A koronavírus-járvány negyedik hulláma Magyarországon egyes adatok szerint már túljutott a csúcspontján, más információk szerint azonban még kitart, sőt az omikron változat elterjedése tovább ronthat a helyzeten. Mit várhatunk ez elkövetkező időszakban?

A harmadik lehetőség

A legrosszabb forgatókönyv szerint a vírus gyorsabban mutálódik, mint ahogyan üldözni tudjuk, és még a jelenleg rendelkezésre álló kezelések sem lesznek rá hatással. "A harmadik lehetőség az, hogy a belátható jövőben mindenhol káosz lesz, mert a vírus annyira mutálódni fog. De ez nagyon valószínűtlen" - jegyezte meg a professzor. Dybul véleménye szerint a második eshetőség felé haladunk, de két-három évbe fog telni, amíg elérjük. És mint mondta, aggódik, hogy a köztes évek elég durvák lesznek.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés