Minden fontos tudnivaló a vérről - infografika

A vér az egyik legfontosabb gyógyászati anyag, hiszen számos olyan beteg vagy sérült van, aki vérátömlesztés vagy vérből készült készítmények nélkül meghalna. Érdemes hát a vérrel, ezzel a fantasztikus anyaggal közelebbről is megismerkedni.

A vér gondoskodik róla, hogy szervezetünk minden sejtje megfelelő mennyiségű tápanyagot, energiát és oxigént kapjon a működéséhez. Ez meg is magyarázza a jelentőségét. Az alábbi infografika összefoglalja az összes fontos tudnivalót a vérről és a hazai vérszükségletről. A magyar vérellátó rendszer fejlett, de az ellátás mégis az önkéntes véradók egyéni döntésén, önzetlenségén múlik.

véradó
A WHO szerint a fejlett országokban 32,1 véradás jut ezer lakosra. Bőven lennének még tartalékok

A vér, illetve a vérplazma azonban árucikk is, amelynek egyre bővül a nemzetközi piaca , és becslések szerint éves forgalma mintegy 40 milliárd dolláros lehet. A vérellátást a jelenlegi általánosan elfogadott felfogás szerint azonban a legjobb önkéntes véradókra alapítani, mert a tőlük levett vér a legbiztonságosabb, a legkisebb arányban fertőzött vagy szennyezett. Vannak azonban törekvések, amelyek a vérplazmáért a fizetős megoldást részesítenék előnyben. Ennek oka, hogy ugyanaz a donor sokkal több vérplazmát adhat, mint teljes vért - ezt az álláspontot támogatók szerint a vérkészítmények alapanyagellátása így jobban megszervezhető volna.

Magasabb jövedelem, fejlettebb vérellátórendszer

A vért jellemzően a magas jövedelmű országokban (a felhasználás 79 százalékát lefedő) 60 évnél idősebb pácienseknél használják fel kardiovaszkuláris műtéteknél, szervátültetéseknél , komoly traumatológiai műtéteknél, illetve hematológiai megbetegedések kezelésénél. A közepes és alacsony jövedelmű országokban inkább a terhességgel, szüléssel kapcsolatos komplikációknál, a gyermekkori malária miatti vérszegénység, illetve súlyos sérülések kezelésénél használják fel a vérkészleteket.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontja szerint stabil vérellátás csak a rendszeres önkéntes véradások rendszerén nyugodhat, amelyben a donorok nem kapnak pénzügyi ellenszolgáltatást. Ezen a területen komoly sikerek mutathatók fel, hiszen a világ 74 országában a vérszükséglet több mint 90 százaléka ilyen forrásból származik, 57 országban pedig a teljes vérfelhasználást a nem fizetett donorok adományai fedezik 2013-as adatok szerint.

Miért bontják komponensekre?

A WHO adatai szerint évente mintegy 112,5 millió véradományozás történik évente a világon. Ez mintegy 50 millió liter vérnek felel meg. Ennek azonban csak a fele származik az alacsony- vagy közepes jövedelmű országokból, ahol a világ lakosságának 80 százaléka él. Az adományozott vért mindig szűrik a komoly fertőző betegségekre (HIV, hepatitisz , szifilisz stb.). Jelenleg azonban még mindig van a világon 35 olyan szegény ország, ahol nincsen megfelelő infrastruktúra a biztonságos vizsgálatokhoz.

A vér igen bonyolult összetételű folyadék. Ha a kémcsőbe levett vér alvadását meggátoljuk, és így állni hagyjuk, akkor az ülepedés során különböző rétegek különülnek el. A legfelső tiszta, átlátszó, halványsárga réteg a plazma, a középső vékony réteg fehérvérsejteket tartalmaz, a legalsó vastag vörös színű rész vörösvérsejtekből áll. A plazma kb. 93 százaléka víz, ebben oldott állapotban sók, összetett fehérjék (globulinok, albuminok), egyszerű szénhidrátok (szőlőcukor), lipidek találhatók. A középső réteg fehérvérsejtjei (leukociták) a szervezet védekező rendszerének a "katonái". Az alsó rétegben találhatók a vörösvérsejtek. A többi sejttől eltérően nincs sejtmagjuk, ezért vörösvértesteknek is nevezik őket. Részletek!

A begyűjtött vér jelentős részét komponenseire bontják, mert a különböző betegeknek nem a teljes vérre, hanem más és más komponensből kiinduló készítményekre van szükségük. A fejlett országokban a vér 97 százalékát, a közepes jövedelmű országokban 75 százalékát, az alacsony jövedelműekben 50 százalékát használják fel komponensekre bontva.

vér infografika

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +12 °C

Hazánk déli felén napos marad az idő, északabbra azonban változó vastagságú felhőzet zavarhatja időszakosan a napsütést. A délután folyamán az északnyugati, északi részekre frontális felhőzet érkezik, ott már előfordulhatnak záporok, néhol (északkeleten akár heves) zivatar is kialakulhat. Az ország délkeleti felén időnként erős, néhol viharos lesz a délnyugati szél, ezzel szemben északon, északnyugaton csak záporok, zivatarok környezetében fordulhatnak elő átmeneti erős, viharos széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 31 fok között alakul, az északi, északnyugati határ mentén lesz hűvösebb, míg a Dél-Alföldön a legmelegebb az idő. Késő estére 12 és 21 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani az előrejelzések szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra