Ritkán, de megváltozhat a vércsoportunk

Bár a legtöbb embernek egész életében ugyanaz a vércsoportja, bizonyos körülmények között lehetséges, hogy megváltozik.

A vércsoport megváltozása nem gyakori jelenség: ha meg is történik, van, hogy csak átmenetileg. Ennek a jelenségnek az egyik oka a vérátömlesztés lehet. A ritka vércsoportú emberek 0 negatív vércsoportú donortól is kaphatnak vérátömlesztést: utóbbiakat néha univerzális donornak nevezik - írja az IFLScience"Egy AB-vércsoportú beteg annyi 0-ás véregységet kaphat a transzfúzió során, hogy szinte az összes vörösvérsejtje 0-ás lesz. Néhány hónapon belül a beteg csontvelőjének természetes módon kell pótolnia az átvitt vért az eredeti vércsoportjával" - olvasható az Our.Blood Institute honlapján. 

Ez elvezet a csontvelő-átültetéshez. A vörösvérsejtek a csontvelőben termelődnek, és ha más típusú donortól kap valaki csontvelőt, akkor a saját vércsoportja megváltozik

vércsoport
Fotó: Getty Images

"A csontvelődonornak más lehet a vércsoportja, mint a miénk. Ilyen esetben gyakran megvizsgálják az ember vércsoportját, hogy felmérjék, hogyan változik. Körülbelül egy évbe telik, amíg az vércsoport teljesen megváltozik" - olvasható a Michigan Medicine honlapján.

Az is lehetséges, bár ritkábban, hogy bakteriális fertőzés következtében átmenetileg más vércsoportúnak tűnjön a vér. A "szerzett B" néven ismert jelenség csak az A vércsoportú embereket érinti, és általában szepszisben, vastagbélrákban vagy bélelzáródásban szenvedő betegeknél fordul elő. Ez általában visszaalakul, amint a beteg felépül.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +35 °C
Minimum: +21 °C

Estig napos idő várható a gomolyfelhők fokozatosan leépülnek, kiderül az ég. Addig elsősorban keleten, délkeleten még kialakulhat néhol zápor, zivatar, de teljesen másutt sem zárható ki. A cellákhoz intenzív csapadékhullás, erős, esetleg viharos széllökés is társulhat. Zivataroktól függetlenül gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. Késő estére 21 és 30 fok közé csökken a hőmérséklet. Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra