Koronavírus: forgatókönyvek a járvány lefolyására

Ha nem sikerül gyorsan úrrá lennünk a koronavírus-járványon, idővel bekövetkezhet akár egy olyan helyzet is, amikor az országok már gazdasági okokból nem engedhetik meg maguknak a kényszerintézkedések fenntartását. Az pedig sok halálos áldozatot jelenthet. Nem mindegy tehát, hogy a járvány sorsát leíró forgatókönyvek közül melyik válik valóra.

Nekünk is fontos az a hír, amitől jelenleg is hangos az amerikai média. Dan Patrick texasi republikánus alkormányzó egy televíziós műsorban azt fejtegette, hogy az idősebb polgároknak, amilyen ő maga is - akár halálos kockázatot vállalva -, vissza kellene térniük a munkájukba, hogy megelőzzék a gazdasági összeomlást. Szerinte, ha három hónapnál tovább tart a jelenlegi lefagyott állapot, azt az ország nem bírja ki.

koronavírus
koronavírus

Persze számunkra nem Patrick - és sokaknak ellenszenves véleménye - a mérvadó, de nem egy vezető politikus hasonlóan gondolkodik, csak még kevesen beszélnek ennyire nyíltan arról, hogy a koronavírus-járvány milyen mélyen felforgathatja az életünket. Az igazán súlyos döntéseket talán csak hetek vagy pár hónap múlva kell meghoznunk. A járvány lelassításhoz szükségszerű elszigetelődés és egymástól való távolságtartás ugyanis tényleg csak átmenetileg tartható fenn, nem válhat normális állapottá. Egy idő után a gazdasági visszaesés olyan nagy károkat okozhat, ami visszakényszerítheti az embereket a munkahelyekre, azaz halálos kompromisszumra kényszerülhetünk. Azért ennél vannak jobb szcenáriók is.

Abból kell kiindulnunk, hogy a jelenlegi helyzet, amelyben a különféle gazdasági tevékenységeket korlátozzák gazdasági visszaesést eredményez, hiszen a vállalatok nem termelnek, a kereskedelem néhány részterület kivételével akadozik, a szolgáltatások jelentős része befagyott, a lakosság fogyasztása a kezdeti felhalmozás után visszaesik, az ellátási láncok megszakadnak, a részvénypiacok elbizonytalanodnak. És ehhez jönnek még a járvány nyomán megjelenő horribilis egészségügyi kiadások. Mindenkinél kevesebb lesz a pénz - írja a The Globalist politikai elemző magazin. Nem véletlen, hogy a nagy nemzetközi pénzügyi intézmények, a Világbank, az Európai Központi Bank, az amerikai jegybank, a FED stb. mind több száz milliárd dolláros vagy eurós mentőcsomagokat lengettek be, hogy segítsenek a gazdaságon. Magyarországon is megjelentek a gazdaság működését könnyítő intézkedések. Azaz, aki azt hiszi, hogy az otthoni bekuckózva kivonhatja magát a vírus hatása alól, téved.

Alapesetben a legrosszabb időszaknak júniusra vége

Az első forgatókönyv szerint márciustól a gazdasági teljesítmény széles körben hirtelen csökken, és ez a folyamat áprilisban és májusban valószínűleg még tovább romlik, mivel a hatóságok egyre szigorúbb lépéseket tesznek a COVID-19 terjedésének megakadályozására. A helyzet júniusban kezd javulni, mivel a vírus terjedése lelassul, és az állami kiadások növekedése lehetővé teszi az egészségügyi rendszereknek, hogy a korábbiaknál hatékonyabban dolgozzanak. De ha 2020 második felére meg is érkezik a fellendülés az euróövezetben, illetve az Európai Unió egészében, a növekedés mértéke akkor is csak 1 százalék körül lehet az egész esztendőre számítva.

Rosszabb esetben a járvány csak 2020 végére cseng le

Az is lehetséges - veti fel a The Globalist -, hogy a vírus terjedése nem áll meg a nyár elején, és az élet nem lesz képes visszatérni a normális kerékvágásba, hiszen a szigorú korlátozások fennmaradnak, ami meghosszabbítja a recessziót 2020 második felében. A fellendülés csak 2021 elején indul meg, amely azonban a számítások szerint éppen olyan meredek lesz, mint a járvány miatti visszaesés, s a COVID-19 megbetegedések hatását a gazdaság pár év alatt kiheveri. A döntéshozók ugyanis tanultak a 2008/2009-es válságból, s hajlandónak mutatkoznak olyan erőteljes, rövidtávon ható intézkedésekre, amelyek gyors regenerációt tesznek lehetővé.

Nagyjából hasonló állásponton van a világ egyik legnagyobb tanácsadó cége, a McKinsey is. "A legpesszimistább előrejelzések általában teljes mértékben hitelt adnak az elképzelésnek, hogy a koronavírus-fertőzések száma exponenciálisan nő, ráadásul feltételezik, hogy az emberek nem reagálnak hatékonyan. Elhisszük, hogy ez lehetséges, de egyáltalán nem biztos" - olvasható a társaság elemzésében. Abban hisznek, hogy a rossz forgatókönyv szerint (amikor kiderül, hogy a járvány nem szezonális) azok az országok is, amelyek sikeresen kontrollálták a járványt (például Kína), kénytelenek lesznek fenntartani néhány közegészségügyi intézkedést a COVID-19 visszatérésének megakadályozása érdekében. Azonban ennek a verziónak a globális gazdasági hatása súlyos, megközelíti a 2008-2009-es globális pénzügyi válságét. A McKinsey enyhébb forgatókönyvében viszont az új esetek száma Amerikában és Európában április közepéig emelkedik. Május közepére a közvélemény már szignifikánsan optimistább lesz a járványt illetően. Ugyan 2020 őszén megújulnak a fertőzések, de a jobb felkészülés lehetővé teszi a gazdasági tevékenység folytatását. Ezzel együtt az EU és az USA gazdaságának negyedik negyedéve rámegy, mire valódi fellendülés lesz megfigyelhető.

A sötétebb kép

A Politico európai politikai hírportál szerint viszont a kormányok brutális üzenetet küldenek: a koronavírus miatti bezárkózás nem maradhat fenn túl hosszú ideig, különben a gazdasági összeomlás következményei még halálosabbak is lehetnek, mint a betegség. Ez nagyjából ugyanaz, mint Patrick ellentmondásosnak tűnő követelése. A lap szerint az egyes országok vezetői figyelik a naptárt, és megpróbálják kiszámítani, hogy mikor kell azt mondaniuk az embereknek, hogy térjenek vissza a munkába, még akkor is, ha ez sok fertőzést és halálos áldozatokat eredményez.

Emmanuel Macron francia elnök, a problmáról legnyíltabban beszélő európai vezető ezt a következőképpen fogalmazta meg."Lehetetlen élni - még magunkat elszigetelve is - és meggyógyítani az embereket, ha nem folytatjuk azt a gazdasági tevékenységet, amely szimplán lehetővé teszi számunkra, hogy ebben az országban éljünk." Macron arra is figyelmeztette az embereket, hogy a COVID-19 elleni vakcina bevezetése nem áll a küszöbön, és valószínűleg 2021 végéig nem is érkezik meg. Nyilvánvaló az üzenet, hogy az emberek addig nem lesznek képesek otthon maradni.

A Politico szerint ez egy kínos kompromisszum. Egyrészt az embereket egymástól távoltartó intézkedések minimalizálhatják a fertőzéseket és a halálozást, de ezért mély gazdasági depresszióval fizetünk, ami megkurtítja az egészségügyért és közüzemi szolgáltatások fenntartásáért fizető állam bevételeit. Ha ugyanis nem szállítanák el a szemetet, nem állítanák helyre a meghibásodott vízellátást, nem gondoskodnának az energiaellátás zavartalanságáról, az ugyanolyan veszélyes lehetne, mint a koronavírus. A baj az, hogy amint a vészhelyzeti intézkedések véget érnek, a fertőzések visszatérhetnek és a halálesetek ismét emelkedésbe kezdhetnek.

"Ez egy nagyon nehéz egyensúlyozás. Nem világos, hogy bármely kormánynak hiteles stratégiája volna a járványellenes intézkedésekből való kilépésre" - mondta Mujtaba Rahman, az EurasiaGroup politikai kockázati tanácsadó cég európai igazgatója.

A fertőzések feltámadása

A londoni Imperial College kutatásai azt mutatják, hogy az epidemiológusok és az orvosok szerint még a legradikálisabb elszigetelési intézkedések is csak átmeneti megkönnyebbülést képesek hozni a járványban. "Amint a kormányok megszüntetik az intézkedéseket, ahogyan most Kína teszi a gazdasága megmentése érdekében, az esetek újra robbanásszerűen visszatérnek. Afertőző betegségekepidemiológiájában képzett orvosként csak ugyanazt mondhatom, amit minden kollégám is. A közélet újjáéledésével a fertőzések is megújulnak" - idézte a Politico Christian Drosten német virológust, aki a német kormány megbízására kifejlesztette a koronavírus tesztet és tanácsot adott a betegség visszaszorítására. A szakértők pedig egyetértenek abban, hogy az oltás csak egy év, de lehet, hogy csak 18 hónap múlva lesz elérhető. A társadalmi elszigetelődés ilyen hosszú ideig való fenntartása azonban elképzelhetetlen, hiszen valószínűleg globális depressziót eredményezne.

Négy lehetőség áll előttünk a koronavírus-járvány lezárására. Az első, hogy a járvány eltűnik, ahogy melegszik az idő. A második, hogy mindenkit megfertőz, akit lehet, majd véget ér, mivel már nem tud majd kire átterjedni. A harmadik, hogy sikerül létrehozni egy védőoltást, amihez most talán még egy évre van szükség. A negyedik, egyben legvalószínűbb lehetőség, hogy néhány héten vagy hónapon belül találunk olyan gyógyszereket, amelyek révén meggátolható, hogy az emberek megfertőződjenek. Részletek!

Az OECD előrejelzése szerint a globális növekedés 2020-ban a pandémiának köszönhetően 2,4 százalékra csökken, a tavalyi téli előrejelzés 2,9 százalékához képest. Az Egyesült Államokban és Európában terjedő, "tartósabb és intenzívebb koronavírus-kitörés" esetén a globális növekedés 1,5 százalékra esne. A müncheni Ifo Intézet tanulmánya szerint a német gazdasági veszteségek a GDP 7,2 százalékát is el fogják érni a két hónapos restrikciós időszak alatt, de a legrosszabb esetben 20,6 százalékig is emelkedhetnek egy három hónapos leállás esetén. Az euróövezetben a visszaesés akár a GDP 10 százaléka lehet, vagy talán még ennél is több. Mivel a magyar gazdaság legnagyobb felvevő piaca éppen ez a régió, nekünk sem lehetnek illúzióink a visszaesés mértékéről. Ezért egy bizonyos ponton egyszerűen tarthatatlanná válhat a korlátozások fenntartása.

Kompromisszumos megoldások

A gazdasági összeomlás és a rettenetes halálozási ráták elfogadása között lehetnek további lehetőségek is. Drosten arra számít, hogy az elkövetkező hetekben elérhetővé válnak azok az antitest-tesztek, amelyek kimutatják azokat a korábbi fertőzéseket, amelyek ellen a szervezet védekező mechanizmusokat fejlesztett ki. Ha a tesztelés az elkövetkező hónapokban szélesebb körben elérhetővé válik, a kormányok talán azt tapasztalhatják, hogy a lakosság nagy része már tünetmentesen átesett a fertőzésen. Ettől fogva pedig elkezdhetik feloldani a korlátozó, izolációs intézkedéseket. Sébastien Maillard, a párizsi Jacques Delors Intézet igazgatója azt mondta, hogy a jelenlegi szigorúbb karanténszabályoktól fokozatosan visszatérhetünk a funkcionáló gazdasághoz, és talán szükség esetén az év későbbi szakaszában vissza kell térnünk a társadalmi elszigeteléshez, amíg meg nem kapjuk a szükséges oltást. A londoni Imperial College tanulmánya pedig azt fejtegeti, hogy egy kétéves időszak alatt periodikusan háromhavonta egy hónapra lazítani kell a korlátozó intézkedéseken.

Nem világos, hogy a kormányok, hogyan lesznek képesek feloldani azt a dilemmát, ami egy több évig tartó korlátozásokkal járó időszakra készíti fel az országuk polgárait vagy az elkövetkező hónapokban bekövetkező halálozásokra. A legjobb reményeik szerint (és ezt mi egyszerű polgárok is osztjuk) a járvány úgy ér véget, hogy a gazdasági ár lesz magas, nem pedig az, amit emberéletekben fizettünk meg.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció