+10° - +24°
Nincs front

Íme, a férfiasság legfontosabb forrása!

A férfiasságot legerőteljesebben a tesztoszteron határozza meg. Ettől nő a szakáll, lesznek nagyobbak az izmok, és szerepet játszik a férfierőben, illetve az agresszív viselkedésben is. Érdemes hát néhány további információval gazdagodni róla.

A tesztoszteron felelős a férfi nemi jelleg kialakulásáért és fenntartásáért, beleértve a szőrnövekedés stimulációját, a mutálást, a libidót, az izomtömeg kialakítását, a jó közérzet és az erekció létrejöttét, illetve a maszkulin fenotípus és az androgén hormonoktól függő funkciók fenntartását. De más feladatai is vannak például a bőr, az izomzat, a csontok, a vesék, a máj, a csontvelő és a központi idegrendszer működésében. A Discover magazin egyéb érdekességeket is összegyűjtött a férfiasság legfőbb kémiai forrásáról.

A tesztoszteron meghatározza a férfiak életét - de színesebben, mint gondolnánk
A tesztoszteron meghatározza a férfiak életét - de színesebben, mint gondolnánk

1. A tesztoszteron a férfiak heréiben, a nők petefészkében és minkét nem mellékveséiben termelődik. Ez a hormon idézi elő a terhesség korai heteiben a férfiak reproduktív szerveinek kialakulását.

2. A születés után a tesztoszteron többek között szerepet játszik a zsíreloszlás és a vörösvérsejt-termelés folyamatainak szabályozásában.

Hiénahere mézzel

3. A hormon felfedezése előtt az emberek sokáig a fiatalságot helyreállító erőt tulajdonítottak a heréknek. A római természettudós, idősebb Plinius megemlítette például a hiénagenitáliák fogyasztásának szexuálisan stimuláló hatását (természetesen mézzel).

4. A férfiassággal való összefüggés ellenére a tesztoszteron fokozhatja a nők libidóját is, ugyanis stimulálja az agy szexuális aktivitásért felelős részében lévő receptorokat.

5. A nemi hormonok, köztük a tesztoszteron az összes szteroidhormon ősforrásából, az ösztrogénből alakultak ki mintegy 500 millió évvel ezelőtt, megelőzve az első gerinces állatok megjelenését az élővilágban.


6. A tesztoszteron valóban meglehetősen férfias hormon, hiszen a nők normál tesztoszteronszintje a férfiakénak csak 5-7 százaléka. A tesztoszteron mennyisége az életkorral csökken a szervezetben: a 80 éveseknél már csak a fiatal férfikor szintjének 50 százalékán áll.

7. Nemcsak az életkor lehet az alacsony tesztoszteronszint oka, hanem azelhízásis. Ha több a testzsír, a tesztoszteron nagyobb része válik ösztradiollá, egyfajta ösztrogénné, amely tovább gátolja a tesztoszteron termelést.

Több zsír, kevesebb férfiasság?

8. Még ma sem világos, hogy a tesztoszteronkezelések előnyei meghaladják-e a kockázataikat. Egyes vizsgálatok szerint a tesztoszteronterápia megkezdése után az idősebb férfiaknál fokozódik a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. Más vizsgálatok azonban azt mutatják, hogy a mortalitás általános kockázata csökken.

9. A tesztoszteront először 1935-ben szintetizálták egy másik - androszteron nevű - férfi hormonból. Ehhez több mint 15 ezer liter adományozott vizeletet használtak fel. Holland kutatók ugyanebben az évben alkották meg a tesztoszteron kifejezést.

10. Az anabolikus androgén szteroidoknak több mint 30 fajtájuk van. E hírhedt, a sportolók számára tiltólistás drogokat az izomnövekedés előmozdítására használják, és olykor vissza is élnek velük. Ezek mindegyike szintetikus vegyület, amely a tesztoszteron kémiai szerkezetét utánozza.

Kutatások szerint az alacsony tesztoszteronszint erőteljesen összefügg olyan krónikus betegségekkel, mint az elhízás, a magas vérnyomás, ametabolikus szindrómavagy a cukorbetegség. Azoknál a férfiaknál, akiknél ezeket a betegségeket diagnosztizálták, jelentősen lecsökkent a férfihormon szintje. Azonban, meglepő módon, ezek a betegségek nem az alacsony tesztoszterinszint miatt alakulnak ki, és a tesztoszteron pótlásával nem is lehet őket gyógyítani. Az összefüggések azonban egyértelműek. Részletek!

11. Van ugyan néhány összefüggés az agresszív viselkedés és a tesztoszteron szintje között, de a legtöbb kutatás nem talált erre bizonyítékot, és nem mutatott ki ok-okozati összefüggést. Az egyes eredmények ellentmondásosak. Az egyik vizsgálat szerint a tesztoszteron magasabb szintje korrelált az agresszív viselkedéssel a 12 és 13 éves fiúkban, de ezt nem lehetett kimutatni a 15 és 16 éves fiúk körében. A nem embereken végzett tanulmányok mindeközben sokkal erősebb összefüggéseket találtak azagresszióés a tesztoszteronszint között.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +24 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban szerdán délelőtt északnyugat felől növekedni kezd a felhőzet, de a Dunától keletre napos időre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag