Többet kell adminisztrálniuk a gyerekorvosoknak

Szeptember elsejétől már gyógyulási igazolásokat is ki kell állítaniuk a gyermekorvosoknak. Az RTL Híradó által megkérdezett orvosok szerint ezzel többet kell adminisztrálniuk, így kevesebb idejük jut a betegeikre. Ráadásul újabb megbetegedéshez vezethet, ha a már meggyógyult gyerek visszamegy a rendelőbe a papírért.

Egy rendeletmódosítás miatt gyógyulási igazolást kell kiadniuk a házi gyermekorvosoknak szeptember 1-jétől, ha az iskolák ezt kérik - számolt be róla az RTL Híradó. Az orvosok szerint a plusz adminisztráció a betegektől veszi el az idejüket. Dr. Fábián Dóra taksonyi háziorvos azt nyilatkozta a Híradónak, hogy már most, a tanév elején naponta 30 igazolást kell kiállítania. Szerinte ez a szám hamarosan 100 is lehet.

Ráadásul fennáll a felülfertőzés veszélye is, ha a már egészséges gyereknek vissza kell mennie a rendelőbe a betegek közé. Ezért a háziorvosok azt kérik az iskoláktól, hogy fogadják el az eddig is használt igazolásokat.

Azt egyelőre nem tudni, hány iskola kér majd gyógyulási igazolást. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) viszont örül a lehetőségnek. "Tény és való, hogy vannak olyan szülők, akik beküldik betegen a gyerekeket, mert egész egyszerűen nem tudnak otthon rájuk vigyázni. Ilyen szempontból ez fontos, hogy van egy ilyen lehetősége az iskolának" - mondta Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője. 

Az orvosok túlterheltsége miatt a szervezet amellett érvel, hogy a jelenleginél több napot igazolhassanak a szülők. Erről egyelőre az iskolák döntenek, de 2024. január 1-jétől, a státusztörvény hatályba lépése után már a tankerületi központok jóváhagyására lesz szükség.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Tévhitek az egészségbiztosításról

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +3 °C
Minimum: -2 °C

Jobbára borult lesz az ég. Az egyre erősödő csapadékzónából döntően eső, a főváros térségében és az északkeleti harmadban eleinte főként havazás valószínű. Az Északi-középhegység és a Dunakanyar térségében vastag hótakaró is kialakulhat. A halmazállapot-váltás határa a nap során fokozatosan tolódik észak felé, így egyre több helyen fagyott esőre, ónos esőre, majd esőre válthat a csapadék. Legtovább az északi határnál tarthat ki a havazás. A légmozgás estig csak kevés helyen élénkül meg, majd délkeleten már megerősödik a déli szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában +2 és +7, de a főváros térségében és az északkeleti harmadban csupán -2 és +1 fok között alakul. Késő estére -1 és +8 fok közé enyhül az idő, dél felé mérhetjük a magasabb értékeket. A frontérzékenyek napját kettős fronthatás nehezítheti meg.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra